Forum Republiki Bialeńskiej
PU o zmianie ustawy specjalnej o Wyspach Przyjaźni - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej XXXVI kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-478.html)
+----- Wątek: PU o zmianie ustawy specjalnej o Wyspach Przyjaźni (/thread-9358.html)

PU o zmianie ustawy specjalnej o Wyspach Przyjaźni - Michael Wolferine - 24.04.2018

Szanowny Marszałku,
Wysoka Izbo!

W związku z tym, iż zostałem Gubernatorem Wysp Przyjaźni oraz że zamierzam sfabularyzować Wyspy Przyjaźni (głównie zamierzam utworzyć dzielnicę wojskową), proponuję wprowadzić poprawkę do ustawy specjalnej o Wyspach Przyjaźni, którą zawarłem poniżej.

[official]
USTAWA O ZMIANIE USTAWY SPECJALNEJ O WYSPACH PRZYJAŹNI
z dnia XX XX 2018r.

Artykuł 1.

Niniejsza ustawa ma na celu zmianę ustawy specjalnej o Wyspach Przyjaźni z dnia 25 czerwca 2017 roku z późniejszą zmianą.

Artykuł 2.

Art. 2. ust. 1. wspomnianej ustawy otrzymuje punkt d), który brzmi:

[zmiana]d) cele obronne Wysp Przyjaźni.[/zmiana]

Artykuł 3.

Ustawa wchodzi w życie z chwilą opublikowania jej w Biuletynie Ustaw.

[/official]

RE: PU o zmianie ustawy specjalnej o Wyspach Przyjaźni - Tadeusz Krasnodębski - 24.04.2018

Przyjmuję projekt i wyznaczam 48-godzinną debatę, wymagana większość: 2/3.

Przede wszystkim proszę o poprawę błędów formalnych - nazwa nowelizowanej ustawy jest nieprawidłowa, a zmiana powinna być umieszczona w odpowiednim BBCode. W razie pytań służę pomocą.

Mam mieszane uczucia co do projektu. Nie uważam, aby przeznaczanie Wysp Przyjaźni pod cokolwiek związanego z wojskowością czy obronnością było dobrym pomysłem. Jak sama ich nazwa wskazuje, powinny być one raczej miejscem dialogu i współpracy, a nie wojen i konfliktów. Poza tym, czy przypadkiem Anatolia lub Anatola nie miały być w zamyśle terenami wojskowymi? Wydaje mi się, że tak, a w takiej sytuacji nie ma chyba sensu dublować poligonów.

Bialenia jest ogromnym państwem z wieloma nieużytkami. Wrzućmy wojsko tam, a Wyspy Przyjaźni niech zostaną miejscem przyjaznym. Smile Chyba zagłosuję przeciw. Poczekam jednak na argumentację innych Posłów i kontrargumenty wnioskodawcy.

RE: PU o zmianie ustawy specjalnej o Wyspach Przyjaźni - Mardred von Salvepol-Nova Vita - 24.04.2018

Tereny wojskowe wyznaczone są zarówno na terenie Rzeszy Bialeńskiej jak i Anatolii. Ciekawi mnie argumentacja wojska z wyjaśnieniem czego nie da się realizować na istniejących przepastnych poligonach.

RE: PU o zmianie ustawy specjalnej o Wyspach Przyjaźni - Michael Wolferine - 25.04.2018

(24.04.2018, 21:45:07)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): Bialenia jest ogromnym państwem z wieloma nieużytkami. Wrzućmy wojsko tam, a Wyspy Przyjaźni niech zostaną miejscem przyjaznym. Chyba zagłosuję przeciw.
Jest ogromnym państwem, aczkolwiek Wyspy Przyjaźni są wysunięte dalej i mogą posłużyć jako stacjonarne stacje SAM i innych pocisków. Nie byłyby wykonywane tam inne działania niż te. Zgadzam się z tym, że Anatolia również może posłużyć za poligony, bazy i stacje rakietowe, aczkolwiek Wyspy Przyjaźni powinny być również chronione przez jakieś systemy, w razie ataku.
(24.04.2018, 21:45:07)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): Przede wszystkim proszę o poprawę błędów formalnych - nazwa nowelizowanej ustawy jest nieprawidłowa, a zmiana powinna być umieszczona w odpowiednim BBCode. W razie pytań służę pomocą
Można by wskazać palcem? Nie widzę błędów niestety.

RE: PU o zmianie ustawy specjalnej o Wyspach Przyjaźni - Severino Castiglioni - 25.04.2018

Popieram argumentację posła Krasnodębskiego. Cele, który wymienia projekt nijak nie koresponduje z umieszczonymi w art. 2 ustawy specjalnej o Wyspach Przyjaźni celami (zadaniami), które terytorium to ma realizować. Ponadto popieram argument posła Nowowickiego, że Republika ma tak dużą powierzchnię, iż z pewnością znajdzie się inne miejsce na ćwiczenia wojskowe.

RE: PU o zmianie ustawy specjalnej o Wyspach Przyjaźni - Mardred von Salvepol-Nova Vita - 25.04.2018

(25.04.2018, 07:15:37)Michael Wolferine napisał(a):
(24.04.2018, 21:45:07)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): Bialenia jest ogromnym państwem z wieloma nieużytkami. Wrzućmy wojsko tam, a Wyspy Przyjaźni niech zostaną miejscem przyjaznym. Chyba zagłosuję przeciw.
Jest ogromnym państwem, aczkolwiek Wyspy Przyjaźni są wysunięte dalej i mogą posłużyć jako stacjonarne stacje SAM i innych pocisków. Nie byłyby wykonywane tam inne działania niż te. Zgadzam się z tym, że Anatolia również może posłużyć za poligony, bazy i stacje rakietowe, aczkolwiek Wyspy Przyjaźni powinny być również chronione przez jakieś systemy, w razie ataku.

Argument słuszny pod warunkiem, że proponowana zmiana odnosiłaby się do tego konkretnego celu, czyli obrony przeciwlotniczej i przeciwrakietowej.

RE: PU o zmianie ustawy specjalnej o Wyspach Przyjaźni - Tadeusz Krasnodębski - 25.04.2018

Mnie natomiast ciężko jest sobie wyobrazić, żeby Siły Zbrojne nie mogły chronić Wysp Przyjaźni z jakiegokolwiek innego terenu. Jedyne co niesie ze sobą nowelizacja, to niepotrzebna zmiana głównego zamysłu istnienia tego archipelagu - powołanego jako miejsce pokoju i dialogu.

(25.04.2018, 07:15:37)Michael Wolferine napisał(a): Można by wskazać palcem? Nie widzę błędów niestety.

Postulowałbym raczej nadanie takiego brzmienia artykułowi pierwszemu: "Niniejsza ustawa ma na celu zmianę ustawy specjalnej o Wyspach Przyjaźni z dnia 25 czerwca 2017 roku z późniejszą zmianą."

RE: PU o zmianie ustawy specjalnej o Wyspach Przyjaźni - Michael Wolferine - 25.04.2018

(25.04.2018, 16:54:08)LesterNowowicki napisał(a): odnosiłaby się do tego konkretnego celu, czyli obrony przeciwlotniczej i przeciwrakietowej.
Można to zmienić.
(25.04.2018, 17:30:59)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): Postulowałbym raczej nadanie takiego brzmienia artykułowi pierwszemu: "Niniejsza ustawa ma na celu zmianę ustawy specjalnej o Wyspach Przyjaźni z dnia 25 czerwca 2017 roku z późniejszą zmianą."
Już poprawiam. A jeżeli zmieniłbym to na d) cele obronne? Czy wtedy byłoby lepiej?

RE: PU o zmianie ustawy specjalnej o Wyspach Przyjaźni - Tadeusz Krasnodębski - 26.04.2018

Minęły 2 doby, a więc rozpoczynamy głosowanie.

PRZECIW. Wciąż nie przekonuje mnie argumentacja, nie jestem zwolennikiem robienia z miejsca dialogu i pokoju - miejsca związane z wojskiem w jakikolwiek sposób oraz jestem przekonany, że Bialenia może chronić Wyspy Przyjaźni z reszty swojego terytorium.

RE: PU o zmianie ustawy specjalnej o Wyspach Przyjaźni - Severino Castiglioni - 26.04.2018

PRZECIW

RE: PU o zmianie ustawy specjalnej o Wyspach Przyjaźni - Mardred von Salvepol-Nova Vita - 27.04.2018

Za

RE: PU o zmianie ustawy specjalnej o Wyspach Przyjaźni - Frederick Hufflepuff - 28.04.2018

WSTRZYMUJĘ SIĘ

RE: PU o zmianie ustawy specjalnej o Wyspach Przyjaźni - Tadeusz Krasnodębski - 28.04.2018

Zamykam głosowanie (zagłosowali wszyscy uprawnieni - jeden z Posłów jest Posłem-elektem i do czasu złożenia przysięgi nie może on głosować; Marszałek Parlamentu jest uprawniony do zamknięcia głosowania przed upływem minimalnego czasu trwania, jeśli zagłosowali wszyscy Posłowie, co w mojej opinii w tym przypadku zaszło - głos oddał każdy uprawniony; w związku z tym, podjąłem decyzję o zakończeniu okresu głosowania).

Oddano 2 głosy PRZECIW, 1 głos ZA oraz 1 WSTRZYMUJĄCY SIĘ. Parlament odrzucił projekt ustawy.