![]() |
|
PUch o wypowiedzeniu Konkordatu z Rotrią - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej XXXVI kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-478.html) +----- Wątek: PUch o wypowiedzeniu Konkordatu z Rotrią (/thread-9359.html) |
PUch o wypowiedzeniu Konkordatu z Rotrią - Severino Castiglioni - 25.04.2018 [official2] Panie Marszałku, Wysoka Izbo!
Konkordat z Państwem Kościelnym Rotria mimo oporu wielu Bialeńczyków został ratyfikowany podczas kontrowersyjnej prezydentury Aleksandry Dostojewskiej. Współpraca Republiki z Rotrią nigdy nie cieszyła się poparciem wśród obywateli i polityków Republiki. Nie przyniosła ona żadnych owoców. Przedstawiciel Państwa Kościelnego w Republice jest zasadniczo nieaktywny. Dalsze utrzymywanie kontaktów z tym krajem w mojej opinii jest pozbawione sensu. W związku z tym prezentuję projekt uchwały wypowiadającej konkordat.
[podpis]Severino Castiglioni[/podpis][/official2] [official] UCHWAŁA PARLAMENTU W SPRAWIE WYPOWIEDZENIA KONKORDATU POMIĘDZY PAŃSTWEM KOŚCIELNYM ROTRIA A REPUBLIKĄ BIALEŃSKĄ Z 18 KWIETNIA 2016 z dnia ... kwietnia 2018 r. Artykuł 1. Na mocy art. 14 ust. 1 konkordatu pomiędzy Państwem Kościelnym Rotria a Republiką Bialeńską z 18 kwietnia 2016 r., wypowiada się wzmiankowany konkordat. Artykuł 2. W zgodzie z artykułem 14 ust. 2 konkordatu, traci on ważność z upływem trzeciego dnia następującego po dniu notyfikacji wypowiedzenia konkordatu drugiej stronie. Artykuł 3. Uchwała wchodzi z życie po 24 godzinach od chwili ogłoszenia. [/official] RE: PUch o wypowiedzeniu Konkordatu z Rotrią - Tadeusz Krasnodębski - 25.04.2018 Przyjmuję projekt i wyznaczam 48-godzinną debatę. Zapowiadam głos przeciw. Nie zgodzę się na wynoszenie osobistych konfliktów do poziomu ogólnopaństwowego. To Ty pokłóciłeś się z Rotrią, a nie cała Bialenia. Załatwcie to sami. RE: PUch o wypowiedzeniu Konkordatu z Rotrią - Severino Castiglioni - 25.04.2018 Czy moje argumenty podane za projektem uchwały są osobiste? Ja nie jestem w konflikcie z tym krajem, nic mnie z nim ani Kościołem Rotryjskim nie wiąże poza źródłem sukcesji apostolskiej. RE: PUch o wypowiedzeniu Konkordatu z Rotrią - Mardred von Salvepol-Nova Vita - 25.04.2018 Artykuły 6-12 nie są wzajemne. Są to jednostronne zobowiązania wobec Państwa Rotryjskiego zatem argumentację @"Severino Castiglioni" uważam za słuszną i przychylę się do uchwały. Jednocześnie zapowiadam, że będę głosował za ratyfikacją nowego traktatu jeśli w traktacie tym dojdzie do zrównania układających się stron w zakresie obowiązków i uprawnień. RE: PUch o wypowiedzeniu Konkordatu z Rotrią - Tadeusz Krasnodębski - 25.04.2018 (25.04.2018, 12:17:46)Severino Castiglioni napisał(a): Czy moje argumenty podane za projektem uchwały są osobiste? Ja nie jestem w konflikcie z tym krajem, nic mnie z nim ani Kościołem Rotryjskim nie wiąże poza źródłem sukcesji apostolskiej. Argumentować można na różne sposoby, ale nie wmówisz mi, że faktycznym ratio legis nie jest "mam coś do Rotrii, pokażę im pazurki". Bo jeśli rzeczywiście jedynymi przesłankami byłyby te wymienione w uzasadnieniu, powinieneś złożyć projekt wypowiedzenia praktycznie połowy traktatów - a tego nie robisz. Albo przyznaj, o co Ci naprawdę chodzi, albo bądź konsekwentny i złóż pozostałe projekty uchwał. (25.04.2018, 17:01:16)LesterNowowicki napisał(a): Jednocześnie zapowiadam, że będę głosował za ratyfikacją nowego traktatu jeśli w traktacie tym dojdzie do zrównania układających się stron w zakresie obowiązków i uprawnień. Nie wykluczam zagłosowania za takim traktatem, ale najpierw przystąpmy do rozmów, a dopiero później wypowiadajmy dotychczasowy konkordat. W tym miejscu chciałbym poprosić o zabranie głosu na temat ewentualnych zmian w traktacie przedstawiciela bialeńskiej dyplomacji Prezydenta @"Antoni Kacper Burbon-Conti". Chciałbym także złożyć poprawkę: [official2]Po art. 2 dodać art. 3, zmieniając jednocześnie kolejność następnego artykułu, i nadać mu brzmienie: [zmiana]Na podstawie art. 15 Konstytucji Republiki Bialeńskiej z dn. 16 grudnia 2017 roku wyraża się zgodę na podpisanie uchwały przez Posła wnioskodawcę Severino Castiglioni.[/zmiana][/official2] Uzasadnienie: jako że jestem kategorycznie przeciwny uchwale, nie chciałbym składać pod nią swojego podpisu; Konstytucja RB upoważnia do wyznaczenia innego Posła do potwierdzenia uchwały swoim podpisem. Wycofuję poprawkę. RE: PUch o wypowiedzeniu Konkordatu z Rotrią - Frederick Hufflepuff - 25.04.2018 Wysoka Izbo! Zaakceptowanie tak skrajnie emocjonalnego projektu uchwały przez Parlament byłoby poważnym błędem i krokiem w tył w rozwoju bialeńskiej polityki zagranicznej. Zapowiadam, podobnie jak Poseł Krasnodębski, oddanie głosu przeciwnego projektowi. RE: PUch o wypowiedzeniu Konkordatu z Rotrią - Antoni Kacper Burbon-Conti - 25.04.2018 [official2] Panie Marszałku,
Wysoka Izbo! Apeluję Panów Posłów o zachowanie rozsądku oraz powagi sprawowanego urzędu. Przede wszystkim, pragnę zaapelować, iż projekt uchwały jak i sam pomysł wypowiadania jakiegokolwiek traktatu bez porozumienia z Gabinetem, a przede wszystkim z Prezydentem Republiki Bialeńskiej jest skrajnie nieodpowiedzialny i może nieść negatywne skutki na arenie międzynarodowej. Ponadto mieszanie w sprawy wagi państwowej spraw skrajnie prywatnych nie przystoi urzędowi Posła Parlamentu Republiki Bialeńskiej, bowiem w obecnej sytuacji nikt nie jest w stanie mnie przekonać, iż powyższy projekt jest wyłącznie troszczeniem się o Bialenię i państwa, z którymi prowadzi aktywną politykę zagraniczną. Chciałbym zwrócić się do Posła-wnioskodawcy: Dlaczego nie złożył Pan, Panie Pośle projektów uchwał wypowiadających traktaty z państwami, które obecnie niemal nie działają (ze względu na swoją znikomą aktywność lub jej całkowity brak), ale pod obrady Parlamentu trafił akurat projekt uchwały, który wypowiada traktat z państwem, w którym nieprzerwanie od 6 miesięcy mamy placówkę dyplomatyczną i z którym akurat Pan jest silnie związany emocjonalnie (oczywiście w negatywnym znaczeniu)? Proszę o wycofanie projektu uchwały z Parlamentu, jeżeli zaś do tego nie dojdzie, proszę Panów Posłów o rozwagę podczas głosowania.[/official2] RE: PUch o wypowiedzeniu Konkordatu z Rotrią - Severino Castiglioni - 26.04.2018 To Państwo tak odbieracie ten projekt, dokonujecie błędnej interpretacji, przyjmując pobudki nie wskazane w uzasadnieniu jako przyczyny jego napisania. Natomiast nikt z Państwa nie odniósł się do argumentu, że współpraca RB z PKR nic nie daje, a jego przedstawiciel praktycznie jest nieaktywny. Państwo to też należy do państw upadłych, a jego władca sprawuje władzę z naruszeniem prawa. Również i sam Kościół poza Albertem Medycejskim nie posiadał nigdy tutaj wiernych. Co do wypowiedzenia traktatów z innymi państwami, które są mało aktywne - w każdej chwili mogę się tym zająć i złożyć odpowiednie projekty. RE: PUch o wypowiedzeniu Konkordatu z Rotrią - Tadeusz Krasnodębski - 26.04.2018 Jako że wszyscy się wypowiedzieli, a dyskusja ucichła, pozwolę sobie skrócić debatę. Zarządzam 48-godzinne głosowanie nad projektem uchwały. PRZECIW. RE: PUch o wypowiedzeniu Konkordatu z Rotrią - Severino Castiglioni - 26.04.2018 ZA RE: PUch o wypowiedzeniu Konkordatu z Rotrią - Mardred von Salvepol-Nova Vita - 27.04.2018 Wstrzymuję się Mimo oczywistych błędów w traktacie, tematem powinien zająć się gabinet prezydencki. RE: PUch o wypowiedzeniu Konkordatu z Rotrią - Severino Castiglioni - 27.04.2018 Proszę bardzo - posłowie Republiki Suderlandu potrafią myśleć, a nie mają klapek na oczach lub nie są opętani przez tego szatana. RE: PUch o wypowiedzeniu Konkordatu z Rotrią - Tadeusz Krasnodębski - 27.04.2018 Upominam, debata się zakończyła - trwa głosowanie. RE: PUch o wypowiedzeniu Konkordatu z Rotrią - Frederick Hufflepuff - 28.04.2018 PRZECIW RE: PUch o wypowiedzeniu Konkordatu z Rotrią - Tadeusz Krasnodębski - 28.04.2018 Zamykam głosowanie (zagłosowali wszyscy uprawnieni - jeden z Posłów jest Posłem-elektem i do czasu złożenia przysięgi nie może on głosować; Marszałek Parlamentu jest uprawniony do zamknięcia głosowania przed upływem minimalnego czasu trwania, jeśli zagłosowali wszyscy Posłowie, co w mojej opinii w tym przypadku zaszło - głos oddał każdy uprawniony; w związku z tym, podjąłem decyzję o zakończeniu okresu głosowania). Oddano 2 głosy PRZECIW, 1 głos ZA oraz 1 WSTRZYMUJĄCY SIĘ. Parlament odrzucił projekt uchwały. |