![]() |
|
Zaprzysiężenie 23 Prezydenta Republiki Bialeńskiej - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej XXXVI kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-478.html) +----- Wątek: Zaprzysiężenie 23 Prezydenta Republiki Bialeńskiej (/thread-9479.html) |
Zaprzysiężenie 23 Prezydenta Republiki Bialeńskiej - Mardred von Salvepol-Nova Vita - 13.05.2018 [official2] Złożenie przysięgi oraz przemówienie inauguracyjne Prezydenta-Elekta odbędzie się dzisiaj w okolicach godziny 21:00. [/official2]
RE: Zaprzysiężenie 23 Prezydenta Republiki Bialeńskiej - Mardred von Salvepol-Nova Vita - 13.05.2018 <Wchodzi na podium, składa rękę na sercu>
Ślubuję uroczyście, obejmując urząd Prezydenta Republiki Bialeńskiej, wedle najlepszego zrozumienia i zgodnie z sumieniem, rzetelnie pracować dla dobra Narodów Bialenii, praw demokratycznych Republiki święcie przestrzegać, godności Narodów i Państwa strzec niezachwianie, sprawiedliwość względnie wszystkich bez różnicy obywateli za pierwszą mieć sobie cnotę, obowiązkom urzędu i służby poświęcić się niepodzielnie. Tak mi dopomóż Mancalago! <ciężko wypuścił powietrze z płuc, podszedł do mównicy, oparł się o nią szeroko, obiema rękoma i rozpoczął mowę inauguracyjną> [official2] ![]() Panie Marszałku, Szanowni Posłowie, Mili Goście z Zagranicy, a przede wszystkim Ludu Bialenii! Jeśli ktoś z Was jest zaskoczony, że to ja składam przysięgę prezydencką... Zapewniam, nie jest sam na tej sali.
[/official2]Na wstępie pragnę złożyć podziękowania osobom, bez których nie byłoby tego dnia. Dziękuję ustępującemu dzisiaj Prezydentowi @"Tadeusz Krasnodębski", który w chwili kryzysu stanął na wysokości zadania i objął urząd oraz wspierał mnie podczas kampanii. Dziękuję mojemu rywalowi, Marszałkowi @"Frederick Hufflepuff", który wsłuchał się w głos ludu i stanął do walki o urząd Prezydenta oraz wspaniałą, pełną poszanowania rywalizację. Kandydatura ta, była o tyle ważna, że dzięki niej uniknęliśmy pytania referendalnego, które zapoczątkowało zbliżający się dziś ku końcowi kryzys. Dziękuję również @"Antoni Kacper Burbon-Conti". Nie za prezydenturę, bo za nią już dziękowałem, a za chwilę, pierwszą swoją decyzją, zgodnie z tradycją nadam mu folwarki. Dziękuję mu za wsparcie w tym trudnym dla Bialenii czasie. To nie będzie łatwa prezydentura. Przypada na trudny dla wszystkich mikronacji okres - okres zaawansowanej realiozy. W dodatku ja osobiście też nie jestem super wolnym człowiekiem. W realu (choć on nie istnieje) mam natłok obowiązków. Ostatnimi czasy często w nadgodzinach, więc po powrocie do domu często ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę jest otwieranie komputera. Niemniej - nic to nie zmienia. W wyborach startowałem z tą świadomością, dlatego też mój program wyborczy dostosowałem do możliwości. Namówiłem również na wspólny start, od dzisiaj Wiceprezydenta, @"Michael Wolferine", który jest człowiekiem niesamowitego zaangażowania i werwy, jaka musi cechować każdą głowę mikronacyjnego państwa. Dzięki temu jestem pewny, że nawet jeśli ja nie dam rady - on godnie będzie mnie zastępował. Z Michaelem nie muszę obawiać się o przyszłość Bialenii podczas mojej chwilowej nieobecności. Natychmiast po ogłoszeniu wyników rozpocząłem również formowanie gabinetu. Będzie to duże i silne ciało z którego pomocą będziemy mogli realizować zarówno moje konstytucyjne obowiązki jak i program wyborczy. Na chwilę obecną mogę powiedzieć, że trzy osoby wyraziły już gotowość do objęcia ministerialnej teki. Nie składam jednak jeszcze broni i być może, w dniu ogłoszenia składu gabinetu będzie to szersze grono. O wsparcie również proszę inne instytucje państwowe. Mam ogromną nadzieję, że Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego w trakcie mojej kadencji będzie działać sprawnie, aktywnie i dla dobra gospodarki. Ukłon też w stronę Krajowej Rady Informatycznej, która wykonuje świetną robotę. Oby tak dalej! Mam również nadzieję na dobrą współpracę z Parlamentem. Drodzy Posłowie, pamiętajcie, że Prezydent to jedynie władza wykonawcza. Poruszająca się w ramach, jakie mu nakreślicie. Dobro Bialenii zależy nie tylko ode mnie, ale przede wszystkim od uchwalanego przez Was prawa. Wreszcie - proszę o wsparcie wszystkich Was, Bialeńczycy! Ostatnio jeden z obywateli nawoływał przeciwko mojej kandydaturze, argumentując, że w jej trakcie nie będzie się nic działo poza Parlamentem. Moi drodzy! Poza Parlamentem jesteście wy wszyscy! Jeśli uważacie, że potrzebna jest jakaś inicjatywa - stwórzcie ją! Jeśli nie do końca umiecie - zwróćcie się do mnie, a na pewno ja i mój gabinet Wam pomożemy! Jestem dostępny przez PW i discorda, będę odpowiadał codziennie. RAZEM ZBUDUJMY WIELKĄ BIALENIĘ! Dziękuję. <schodzi z mównicy> |