Forum Republiki Bialeńskiej
Zaprzysiężenie 23 Prezydenta Republiki Bialeńskiej - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej XXXVI kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-478.html)
+----- Wątek: Zaprzysiężenie 23 Prezydenta Republiki Bialeńskiej (/thread-9479.html)

Zaprzysiężenie 23 Prezydenta Republiki Bialeńskiej - Mardred von Salvepol-Nova Vita - 13.05.2018

[official2]
Złożenie przysięgi oraz przemówienie inauguracyjne Prezydenta-Elekta odbędzie się dzisiaj w okolicach godziny 21:00.
[/official2]

RE: Zaprzysiężenie 23 Prezydenta Republiki Bialeńskiej - Mardred von Salvepol-Nova Vita - 13.05.2018

<Wchodzi na podium, składa rękę na sercu>

Ślubuję uroczyście, obejmując urząd Prezydenta Republiki Bialeńskiej, wedle najlepszego zrozumienia i zgodnie z sumieniem, rzetelnie pracować dla dobra Narodów Bialenii, praw demokratycznych Republiki święcie przestrzegać, godności Narodów i Państwa strzec niezachwianie, sprawiedliwość względnie wszystkich bez różnicy obywateli za pierwszą mieć sobie cnotę, obowiązkom urzędu i służby poświęcić się niepodzielnie. Tak mi dopomóż Mancalago!

<ciężko wypuścił powietrze z płuc, podszedł do mównicy, oparł się o nią szeroko, obiema rękoma i rozpoczął mowę inauguracyjną>

[official2]
[Obrazek: wladyslaw_gomulka.jpg]

Panie Marszałku, Szanowni Posłowie, Mili Goście z Zagranicy, a przede wszystkim Ludu Bialenii!

Jeśli ktoś z Was jest zaskoczony, że to ja składam przysięgę prezydencką... Zapewniam, nie jest sam na tej sali.

Na wstępie pragnę złożyć podziękowania osobom, bez których nie byłoby tego dnia. Dziękuję ustępującemu dzisiaj Prezydentowi @"Tadeusz Krasnodębski", który w chwili kryzysu stanął na wysokości zadania i objął urząd oraz wspierał mnie podczas kampanii. Dziękuję mojemu rywalowi, Marszałkowi @"Frederick Hufflepuff", który wsłuchał się w głos ludu i stanął do walki o urząd Prezydenta oraz wspaniałą, pełną poszanowania rywalizację. Kandydatura ta, była o tyle ważna, że dzięki niej uniknęliśmy pytania referendalnego, które zapoczątkowało zbliżający się dziś ku końcowi kryzys. Dziękuję również @"Antoni Kacper Burbon-Conti". Nie za prezydenturę, bo za nią już dziękowałem, a za chwilę, pierwszą swoją decyzją, zgodnie z tradycją nadam mu folwarki. Dziękuję mu za wsparcie w tym trudnym dla Bialenii czasie.

To nie będzie łatwa prezydentura. Przypada na trudny dla wszystkich mikronacji okres - okres zaawansowanej realiozy. W dodatku ja osobiście też nie jestem super wolnym człowiekiem. W realu (choć on nie istnieje) mam natłok obowiązków. Ostatnimi czasy często w nadgodzinach, więc po powrocie do domu często ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę jest otwieranie komputera.

Niemniej - nic to nie zmienia. W wyborach startowałem z tą świadomością, dlatego też mój program wyborczy dostosowałem do możliwości. Namówiłem również na wspólny start, od dzisiaj Wiceprezydenta, @"Michael Wolferine", który jest człowiekiem niesamowitego zaangażowania i werwy, jaka musi cechować każdą głowę mikronacyjnego państwa. Dzięki temu jestem pewny, że nawet jeśli ja nie dam rady - on godnie będzie mnie zastępował. Z Michaelem nie muszę obawiać się o przyszłość Bialenii podczas mojej chwilowej nieobecności.

Natychmiast po ogłoszeniu wyników rozpocząłem również formowanie gabinetu. Będzie to duże i silne ciało z którego pomocą będziemy mogli realizować zarówno moje konstytucyjne obowiązki jak i program wyborczy. Na chwilę obecną mogę powiedzieć, że trzy osoby wyraziły już gotowość do objęcia ministerialnej teki. Nie składam jednak jeszcze broni i być może, w dniu ogłoszenia składu gabinetu będzie to szersze grono.

O wsparcie również proszę inne instytucje państwowe. Mam ogromną nadzieję, że Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego w trakcie mojej kadencji będzie działać sprawnie, aktywnie i dla dobra gospodarki. Ukłon też w stronę Krajowej Rady Informatycznej, która wykonuje świetną robotę. Oby tak dalej! Mam również nadzieję na dobrą współpracę z Parlamentem. Drodzy Posłowie, pamiętajcie, że Prezydent to jedynie władza wykonawcza. Poruszająca się w ramach, jakie mu nakreślicie. Dobro Bialenii zależy nie tylko ode mnie, ale przede wszystkim od uchwalanego przez Was prawa.

Wreszcie - proszę o wsparcie wszystkich Was, Bialeńczycy! Ostatnio jeden z obywateli nawoływał przeciwko mojej kandydaturze, argumentując, że w jej trakcie nie będzie się nic działo poza Parlamentem. Moi drodzy! Poza Parlamentem jesteście wy wszyscy! Jeśli uważacie, że potrzebna jest jakaś inicjatywa - stwórzcie ją! Jeśli nie do końca umiecie - zwróćcie się do mnie, a na pewno ja i mój gabinet Wam pomożemy! Jestem dostępny przez PW i discorda, będę odpowiadał codziennie.

RAZEM ZBUDUJMY WIELKĄ BIALENIĘ!

Dziękuję.
[/official2]

<schodzi z mównicy>