Prezydencka Debata Przedwyborcza - sierpień 2014
Otwieram debatę przedwyborczą kandydatów na urząd Prezydenta RB. Do debaty przystępują (w kolejności zgłoszeń):

1. Urzędujący Prezydent Andrzej Swarzewski - przedstawiający się jako "kandydat niezależny", będący jednak członkiem ugrupowania o nazwie "Front Odnowy Rewolucji", które nie określa siebie jako partię polityczną.

2. Kandydat na urząd Prezydenta Martin von Primisz - z partii "Jedna Bialenia".

Zasady debaty

- Debatę rozpoczną swobodne wystąpienia obu kandydatów, przy czym pierwszy zabierze głos Martin von Primisz.

- Następnie odbędzie się seria pytań wzajemnych obu kandydatów, którzy odpowiedz na pytanie kontrkandydata zakończą pytaniami skierowanymi do niego.

- Przewidywane jest trzykrotna wymiana pytań, choć prowadzący zastrzega sobie prawo do skrócenia lub wydłużenia serii pytań wzajemnych w zależności o potrzeb i rozwoju debaty.

- Po pytaniach wzajemnych nastąpi seria odpowiedzi na pytania publiczności, kandydaci będą odpowiadać naprzemiennie, a o kolejności odpowiedzi zdecyduje prowadzący. Prowadzący też określi kiedy publiczność ma rozpocząć zadawanie pytań i kiedy ma nastąpić odpowiedź kandydata. Cykl pytań będzie mógł być powtórzony - o czym zdecyduje prowadzący debatę.

- Po zakończeniu pytań od publiczności pytania zada prowadzący, a następnie każdy z kandydatów otrzyma możliwość jednej wypowiedzi swobodnej na zakończenie.

Uwaga!

Do czasu oddania głosu publiczności o czym poinformuje prowadzący, proszę nie komentować wypowiedzi kandydatów, ani nie zadawać pytań kandydatom - posty łamiące tą zasadę będą usuwane.

Prowadzący zastrzega sobie prawo dopytania kandydata, o sprawy poruszone przez publiczność, jeżeli uzna że kandydat pominął jakieś pytanie lub na nie nie odpowiedział zgodnie z intencją pytającego.

Debatę uważam za rozpoczętą...

O zabranie głosu proszę Martina von Primisza,  następnie po pojawieniu się jego postu, może swoją wypowiedź wpisać Andrzej Swarzewski.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Witam wszystkich, wydaje mi się że nie muszę się wam przedstawiać do Bialenii przybyłem co prawda kiedy ona była już dość stabilna bo w marcu lecz od początku starałem się aktywnie działać dla republiki. Początkowo sprawowałem funkcję MKiS i za mojej kadencji powstał m.in. Bialeński Komitet Olimpijski który jednak później popadł w niebyt podczas rządów moich następców. Przed wyborami do IV kadencji parlamentu utworzyłem wspólnie z byłymi czlonkami PURA - Andrzejem Swarzewskim i Krzysztofem Razorblade partię polityczną Jedna Bialenia na czele której stanąłem, w krótkim czasie dzięki dołączeniu bezpartyjnych Konstantego Jerzego Michalskiego i Jana Sapiechy JB stała się największą partią w Bialenii i przejęła władze na trzy kolejne kadencje podczas których przeprowadziliśmy wiele korzystnych zmian w Republice, przez dwie z tych trzech kadencji pełniłem funkcję Szefa Rady Ministrów i dałem się poznać, mam nadzieje, jako rozsądny i umiarkowany przywódca który umie realizować swoją wizje polityki, jak i współpracować z osobami o odmiennych poglądach, czego dowodem może być obecność w moim rządzie m.in. panów Kaniewskiego, czy Herweta. W VI kadencji nie zdecydowałem się stanąć na czele rządów ze względu na chęć ożywienia działalności sądów w Bialenii. Nieprzerwanie od IV kadencji pełnie funkcję posła i przewodniczącego KP Jedna Bialenia, mogę się pochwalić faktem że nie licząc mojego pobytu na wakacjach nie opuściłem żadnego głosowania w sejmie, jestem też autorem między innymi nowej Ustawy o Sądownictwie, ustawy o Referendach, ustawy o Inicjatywie miesiąca, czy ostatniej reformy regionów, wprowadziłem również poprawki w projekcie konstytucji Andrzeja Swarzewskiego po których został on przyjęty. Chce Bialenii silnej i stablinej, bezkompromisowo patrzącej w przyłoszłość która będzie sobie zawała rolę ze swojej siły ale jednocześnie realistycznie patrzyła na świat, będę dążył do uznania na arenie międzynarodowej subkontynentalności naszych wysp, a także do tego aby nasz kraj przestał być kojarzony z jojonacyjnością. Uważam że polityka Andrzeja do tej pory się wspaniale sprawdzała, lecz jego ostatnie decyzje takie jak niesławny traktat z Brodią pokazują że może powinien on zrobić sobie chwile przerwy od urzędu. 
[i]Maria von Primisz
[Obrazek: DGS1nKB.png]
II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice
Dziękuję kandydatowi i proszę o wypowiedź wstępną drugiego kandydata czyli urzędującego Prezydenta Andrzeja Swarzewskiego.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Panie i Panowie,

Swoją kandydaturę już zaprezentowałem w osobnym wątku, tutaj: http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index...pic=1504.0

Dlatego też tutaj wypowiem się krótko i zwięźle. Prezydentem jestem od grudnia (utworzenie urzędu), jednakże faktyczną władzę w kraju sprawuję od samego początku, tj. od 15 listopada. Zawsze starałem się równoważyć wpływy wszystkich grup społecznych i politycznych. Bardzo angażowałem się w swoją działalność w Bialenii i uważam, iż wiele udało się osiągnąć.

Mogę zagwarantować, iż będę w dalszym ciągu prowadził podobną politykę, choć oczywiście odpowiednią do sytuacji, w jakich będę postawiony. Nie zgadzam się z krytykowaniem polityki resetu w stosunku do Brodrii, co jest- jak widzę- największym zarzutem w stosunku do mojej prezydentury. Należy współpracować z każdym, kto tego chce. Najważniejszy jest interes Bialenii, a nie jakieś sentymenty i antypatie. Gwarantuję, że- jak dotychczas- zawsze będę stał na straży interesu Republiki.

Dziękuję za przeczytanie, to wszystko co chciałem powiedzieć w tym wystąpieniu. Smile
N.N
Przechodzimy więc do serii pytań wzajemnych kandydatów.

Pytanie zadaje Martin von Primisz, a odpowiada na nie Andrzej Swarzewski, który na końcu swojej wypowiedzi odpowiadającej na pytanie kontrkandydata umieszcza pytanie do tegoż kontrkandydata. Martin może na nie odpowiedzieć już bez głosu prowadzącego i na końcu umieszcza kolejne swoje pytanie. ITD.

Czy uważa Pan że działania zagraniczne wywodzącej z Bialenii masonerii uderzają w interes naszego państwa? Jeśli tak to jakie podjął pan działania aby zniwelować ten wpływ?
[i]Maria von Primisz
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice
(18.08.2014, 10:52:41)MvP link napisał(a): Czy uważa Pan że działania zagraniczne wywodzącej z Bialenii masonerii uderzają w interes naszego państwa? Jeśli tak to jakie podjął pan działania aby zniwelować ten wpływ?
Pozwolę sobie zacząć od cytatu Napoleona Bonaparte: "Wolnomularze? To kupa durniów, którzy zbierają się, żeby ucztować i odprawiać śmieszne głupstwa. "
Natomiast wracając do sedna pytania, Bialeński Związek Wolnomularstwa nie uderza w interes państwa, natomiast działający niezależnie Iluminaci nie są organizacją wywodzącą się z naszego państwa, są całkowicie samodzielni. Natomiast co do niwelowania szkodliwego wpływu tej organizacji, to już z samego rana skontaktowałem się z rotryjskimi hierarchami i wyjaśniłem im, iż Iluminaci nie reprezentują naszej polityki i są z nami całkowicie niezwiązani. Takie samo zdanie wypowiedziałem z resztą także na naszym forum oraz forum brodryjskim.

A teraz moje pytanie: Jaką będzie prowadził Pan politykę zagraniczną? Czy możemy liczyć na zerwanie traktatu z Brodrią i skierowanie uwagi na Sarmację, zgodnie z Pańską deklarowaną narodowością?
N.N
Polityka zagraniczna nie będzie prowadzona zgodnie z moimi osobistymi sympatiami i antypatiami lecz zgodnie zx interesem Bialenii, co do sarmacji to napewno nie będę uprzedzony co do stosunków z nią lecz nie zamierzam też stawiać Republiki w pozycji petenta na salonach mocarstw. Kwestia traktatu wymaga w mojej opinii głębszego zastanowienia i analizy skutków różnych działań.

Co uwaza Pan o sprawie zasłużonego Bialeńczyka Abdullaha Aykma który jednakże obecnie na terenie federacji podejmuje działania jak i wypowiada sie przeciw Republice?
[i]Maria von Primisz
Przypominam, że Jego Ekscelencja Abdullah Aykm jest u nas w kraju margrabią i już samo to należy mu się szacunek. Obecnie wiele z jego wypowiedzi jest kontrowersyjnych, jednakże ma prawo do reprezentowania interesów swojego kraju. Jedynie w Bialenii utworzył się zwyczaj odcinania się od własnej Ojczyzny i realizowania ponadpaństwowych interesów, kosztem interesu Republiki.

Co będzie Pan realizował wizję polityki zagranicznej swojego partyjnego kolegi, która polega na zwalczaniu krajów w których Pański partyjny kolega już się ostatecznie skompromitował?
N.N
Mogę zapowiedzieć że wpływ Mojego Partyjnego Kolegi na politykę zegraniczną zostanie ograniczony w stosunku do obecnej sytuacji.

Czy w przypadku wygranej wyborczej zamierza pan powołać premiera? Jeśli tak to czy ma Pan już kandydata na to stanowisko?
[i]Maria von Primisz
Nie podjąłem jeszcze decyzji w kwestii powołania premiera. W przypadku, gdyby np. Bialeńska Partia Demokratyczna miała większość w Parlamencie, to prawdopodobnie z szeregów tej partii pochodziłby premier. Podobnie z innymi partiami. Jednak w przypadku podzielonego parlamentu, niewykluczone jest, iż w ogóle nie powołam premiera.

Czy planuje Pan przeprowadzić większe reformy w jakiejś dziedzinie?
N.N
W tym momencie nie widzę konieczności większych reform, aczkolwiek jeśli pojawi się taka potrzeba w trakcie trwania kadencji to ich nie wykluczam.

To samo pytanie.
[i]Maria von Primisz
Jestem zadowolony z przyjętej niedawno Konstytucji i w tej materii nie zamierzam niczego zmieniać. Jedyne, co warto poprawić, to Kodeks Cywilno-Karny przyjęty jeszcze w grudniu, a więc już trochę nieaktualny. Jednakże nie jest to coś pilnego i nie będzie to cel pierwszorzędny.

Jak odnosisz się do Micronatti- radykalnej część mikronacyjnego wolnomularstwa?
N.N
O micronatti szlyszalem wszystko co najgorsze, ale nigdy nie interesowalem sie specjalnie ich dzialalnoscia, dlatego nie wypowiem sie na jej temat, a wnioskujac z glosu KJM temat ten nie powinien byc istotny w przyszlosci, aczkolwiek  bede zwalczal wszelkie objawy prowadzenia polityki zagranicznej na wlasna reke jak rowniez dzialan teoretycznie niezwiazanych z republika jednak jednoznacznie kojarzacych sie z nia ktore moga zaszkodzic naszemu wizerunkowi.

Nie mam wiecej pytan do kontrkandydata na te chwile.
[i]Maria von Primisz
Śmiem poddać w wątpliwość fakt nieistnienia Micronatti. Dzisiaj rano (i to nie tak wcześnie rano, bo wstałem o dziesiątej, a na komputer wszedłem dopiero po śniadaniu) dodano mnie do konferencji Micronatti na GG. Także to całe nieistnienie jest dość wątpliwe. Nie mówiąc już o tym, że organizacja ta może się nieskończoną ilość razy odradzać albo działać bez tej całej niepotrzebnej symboliki i "odprawiania śmiesznych głupstw".

Dziękuję za pierwszą część debaty. Smile Teraz czekamy na Krzysztofa, żeby rozpocząć serię pytań od publiczności. Smile
N.N
Zatem ciągle podtrzymuje to że się nie znam na nich, ale w przypadku wyboru zainteresuje się jak każdą inna sprawą dotyczaącą bezpieczeństwa Bialenii.
[i]Maria von Primisz
Przechodzimy zatem do pytań od publiczności.

Proszę zadawać pytania do kandydatów, przy czym przy pytaniu proszę zaznaczyć czy pytanie jest skierowane do obu kandydatów czy do konkretnego i wtedy wskazać do którego.

Po zebraniu się pewnej liczby pytań, prowadzący określi, który z kandydatów ma odpowiadać pierwszy.

PS. Oczywiście zgodnie z zapowiedzią pytania i uwagi wpisane w czasie zarezerwowanym dla obu kandydatów i ich pytań wzajemnych zostały usunięte.

Czy kandydaci planują powołać Ministra Skarbu (lub odpowiednika), który odpowiadałby za rozdysponowanie środkami na koncie centralnym?
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Mniej poważne pytanie:
Do obu: Jak zapatrują się kandydaci na sprawę mniejszości kucy?
Do Martina: "może powinien on (Andrzej) zrobić sobie chwile przerwy od urzędu. " Ta chwila będzie trwała 1, 2 czy więcej kadencji by Andrzej mógł wypoczęty powrócić?
Bardziej poważne pytanie:
Do Andrzeja: Czy brak większości pro prezydenckiej w niektórych ustawach może spowodować konflikt na linii parlament-prezydent?
Do obu: Jak będzie pan działał po zostaniu prezydentem, polityka zagraniczna będzie ważniejsza a rząd zajmę się polityką wewnętrzną czy na odwrót a może sam stanie pan na czele rządu?
Do Martina: Czy zamierza pan wprowadzać jakieś istotne zmiany w polityce wewnętrznej w przeciwieństwie do rządów Andrzeja czy tylko traktat z Brodrią jest złym pomysłem?
Obywatelka Najjaśniejszej Republiki Garapeńskiej i Królestwa Dreamlandu 
Poetka w "Ciemnica"
Była Premier Republiki Bialeńskiej 

Zebrało się kilka pytań i nie będę przedłużał... Proszę o odpowiedzi kandydatów. Pierwszego o odpowiedź proszę Andrzeja Swarzewskiego, a następnie Martina von Primisza.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: