Liczba postów: 10 222
Liczba wątków: 986
(18.08.2014, 22:59:16)Heinrich Hewret link napisał(a): Czy kandydaci planują powołać Ministra Skarbu (lub odpowiednika), który odpowiadałby za rozdysponowanie środkami na koncie centralnym? Dotychczas radziliśmy sobie bez tego, więc niekoniecznie. Jednakże jeśli dostrzegę taką konieczność i akurat będzie kandydat na to stanowisko, to jak najbardziej można powołać.
Cytat:Do obu: Jak zapatrują się kandydaci na sprawę mniejszości kucy?
Prawa mniejszości kucy powinny być szanowane.
Cytat:Czy brak większości pro prezydenckiej w niektórych ustawach może spowodować konflikt na linii parlament-prezydent?
Nie spodziewam się żadnych konfliktów z Parlamentem. Będę starał się współpracować ze wszystkimi posłami.
Cytat: Jak będzie pan działał po zostaniu prezydentem, polityka zagraniczna będzie ważniejsza a rząd zajmę się polityką wewnętrzną czy na odwrót a może sam stanie pan na czele rządu?
Będę starał się koordynować całość. Niewykluczone, że stanę na czele rządu, jeśli nie będzie akurat innego kandydata na premiera popieranego przez Parlament.
N.N
Liczba postów: 5 459
Liczba wątków: 662
Proszę o odpowiedzi na pytania Martina von Primisza.
Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.
Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Liczba postów: 1 677
Liczba wątków: 115
Cytat:Czy kandydaci planują powołać Ministra Skarbu (lub odpowiednika), który odpowiadałby za rozdysponowanie środkami na koncie centralnym?
Osobiście nie planuje na tę chwilę, lecz jeśli na przykład prezes BIW wskaże że taka funkcja będzie potrzebna to powołam odpowiedniego eksperta.
Cytat:Jak zapatrują się kandydaci na sprawę mniejszości kucy?
Uważam że kuce jak i każda inna mniejszość powinny mieć prawo do godnego życia na równi z ludźmi i do ubiegania się o te same urzędy.
Cytat:a chwila będzie trwała 1, 2 czy więcej kadencji by Andrzej mógł wypoczęty powrócić?
Ta chwila będzie trwała tak długo aż Andrzej nei postanowi wrócić i mnie obalić.
Cytat:Jak będzie pan działał po zostaniu prezydentem, polityka zagraniczna będzie ważniejsza a rząd zajmę się polityką wewnętrzną czy na odwrót a może sam stanie pan na czele rządu?
Nie planuje stawać na czele rządu lecz będę z nim aktywnie współpracował w kwestiach dotyczących zarówno polityki wewnętrznej jak i międzynarodowej. Z racji sprawowanej funkcji większosc polityki zagranicznej będzie na moich barkach oczywiście.
Cytat:Czy zamierza pan wprowadzać jakieś istotne zmiany w polityce wewnętrznej w przeciwieństwie do rządów Andrzeja czy tylko traktat z Brodrią jest złym pomysłem?
Uważam ze polityka prowadzona przsez andrzeja była w więkkszosci poztytywna dla Bialenii i dlatego nie planuje rewolucji, a raczej ewolucje już istniejącego stanu rzeczy.
[i]Maria von Primisz
![[Obrazek: DGS1nKB.png]](http://i.imgur.com/DGS1nKB.png)
II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice
Dziękuję kandydatom za odpowiedzi.
Publiczność może zadać teraz kolejne pytania kandydatom.
Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Liczba postów: 1 172
Liczba wątków: 148
Dlaczego kuce powinny głosować na pana/panią? - Do obu.
Obywatelka Najjaśniejszej Republiki Garapeńskiej i Królestwa Dreamlandu
Poetka w "Ciemnica"
Była Premier Republiki Bialeńskiej
Liczba postów: 60
Liczba wątków: 8
Czy będą Panowie dążyć do zniszczenia zbrodniczego kraju o nazwie Brodria?
Były Minister Spraw Wewnętrznych
Liczba postów: 8 767
Liczba wątków: 792
Pytanie do wszystkich: Kim zostanę w przyszłej kadencji?
Liczba postów: 2 798
Liczba wątków: 159
Czy będziecie za tym, aby mniejszość Kuców miała zapewnione stałe miejsce w parlamencie?
/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
Liczba postów: 8 767
Liczba wątków: 792
Czy kandydaci mają pomysł na ściągnięcie większej ilości ludzi do Bialenii?
Liczba postów: 1 880
Liczba wątków: 151
W związku z wypowiedzią wręcz pradawną, bo z okolic rozmów "Grutina" z "Sarmacją".
Cytat:Informuję również o tym że stosunki międzynarodowe oraz współpraca między naszymi krajami nie zaistnieje tak długo, jak długo w Brodii rządzi Pan Władmir Grutin.
Czy pan kandydat to utrzyma, czy jeśli teraz rządzi Chruszczenko (Grutin) to nie będzie ugody między krajami?
Pytanie do Marcina von Primisza.
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej
Zamykam turę pytań - proszę o odpowiedzi kandydatów.
Tym razem pierwszego o odpowiedź proszę Martina von Primisza, a następnie Andrzeja Swarzewskiego.
Liczba postów: 1 677
Liczba wątków: 115
Cytat:Dlaczego kuce powinny głosować na pana/panią?
Ponieważ jestem przystojny i będę dążył do tego aby kuce nie były dyskryminowane w naszej społeczności przez zlote rybki!
Cytat:Czy będą Panowie dążyć do zniszczenia zbrodniczego kraju o nazwie Brodria?
Za mojej kadencji niszczenia niepodległych krajów przez Bialenie, ani jej obywateli nie będzie.
Cytat:Kim zostanę w przyszłej kadencji?
To zależy już od ustaleń koalicyjnych, po wyborach.
Cytat:Czy będziecie za tym, aby mniejszość Kuców miała zapewnione stałe miejsce w parlamencie?
Jestem przeciw tworzeniu nierówności w społeczeństwie a premiowaniu jakiejkolwiek grupy.
Cytat:Czy kandydaci mają pomysł na ściągnięcie większej ilości ludzi do Bialenii?
Będę robił co w mojej mocy, ale nie obiecuje że jak mnie wybierzecie to nagle będziemy mieli eksplozje demograficzną, choćby dlatego że prezydent nie ma większych możliwości w tym akurat zakresie niż przeciętny obywatel.
Cytat:Czy pan kandydat to utrzyma, czy jeśli teraz rządzi Chruszczenko (Grutin) to nie będzie ugody między krajami?
Utrzymuje niepochlebną opinie o panu Grutnie i jego rządzie, ale nie mogę zerwać podpisanego ledwie parę dni temu traktatu gdyż takie działanie nie przystoi poważnemu państwu i w dalszej perspektywie bardzo by nam zaszkodziło.
[i]Maria von Primisz
![[Obrazek: DGS1nKB.png]](http://i.imgur.com/DGS1nKB.png)
II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice
O udzielenie odpowiedzi proszę kandydata Andrzeja Swarzewskiego.
Cytat:Dlaczego kuce powinny głosować na pana/panią?
Dlatego, że jestem księżniczką Celestią i Luną w jednym.
Cytat:Czy będą Panowie dążyć do zniszczenia zbrodniczego kraju o nazwie Brodria?
Kraj o nazwie Brodria nie jest zbrodniczym, dlatego też w żaden sposób nie będę dążył do jego zniszczenia.
(19.08.2014, 21:47:05)Heinrich Hewret link napisał(a): Pytanie do wszystkich: Kim zostanę w przyszłej kadencji? Ja wciąż chętnie widziałbym Cię jako Ministra Propagandy, ale jakbyś miał jakieś inne marzenia, to też można spełnić.  Jesteś aktywny, więc we wszystkim byś się sprawdził.
(19.08.2014, 21:47:49)Hyacinthe Molière link napisał(a): Czy będziecie za tym, aby mniejszość Kuców miała zapewnione stałe miejsce w parlamencie? Jeśli kuce będą głosować na siebie nawzajem i utrzymają mnie w przekonaniu, bym i ja głosował na kuce, to tak, czy inaczej zapewne zawsze będą w Parlamencie.  Natomiast żadnego premiowania mniejszości (ani większości) nie planuję wprowadzić. Jednakże inicjatywa należy do Narodu.
(19.08.2014, 21:49:10)Heinrich Hewret link napisał(a): Czy kandydaci mają pomysł na ściągnięcie większej ilości ludzi do Bialenii? Cóż, w mikronacjach najskuteczniejsza jest tzw. poczta pantoflowa, choć i reklamowanie się na różnych tematycznych portalach także bywa skuteczne. To z pewnością będzie należało prowadzić.
A z dodatkowych pomysłów, to założę prezydenckiego aska. To zapewni zarówno promocję kraju, jak i zwiększy komunikację pomiędzy rządem, a obywatelami.
Należy też zaktywizować nasz fanpage na fejsbuku.
N.N
No to przechodzimy do trzeciej, ostatniej tury pytań od publiczności.
Jeżeli pytania się nie pojawią do jutrzejszego popołudnia to przejdziemy do pytań od prowadzącego, a następnie przejdziemy do mów kończących debatę.
Liczba postów: 12 997
Liczba wątków: 773
Pytanie do Andrzeja - jak konkretnie chcesz zaktywizować bialeński FP?
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Andrzej Swarzewski proszony jest o odpowiedź i po tym kończymy pytania od publiczności.
No to nie jest trudne pytanie. Mam zamiar znaleźć osobę, która będzie administratorem fanpage'a publikującym tam codzienne raporty z aktywności w Bialenii.
N.N
Czas powoli kończyć debatę... wybory się zbliżają.
Dwa pytania od prowadzącego debatę (do obu kandydatów):
1. Jaki jest stosunek kandydatów do wynikłej ostatnio możliwości współpracy z Republiką Palmową?
2. Jaki jest stosunek kandydatów do zachowanie odpowiedniej powagi Republiki Bialeńskiej?
Odpowiedzi na pytania proszę zakończyć własnym podsumowaniem debaty.
Cytat:1. Jaki jest stosunek kandydatów do wynikłej ostatnio możliwości współpracy z Republiką Palmową?
Bardzo popieram nawiązanie stosunków z Republiką Palmową. Jest to bardzo ciekawa i klimatyczna mikronacja, prezentują zdecydowanie wysoki poziom. Myślę, że przyjaźń palmowo-bialeńska może wyjść naszym krajom na dobre.
Cytat:2. Jaki jest stosunek kandydatów do zachowanie odpowiedniej powagi Republiki Bialeńskiej?
Jestem zwolennikiem powagi i neutralności w centrali, ale też narracji, klimatu i różnorodności w regionach. Centrala musi być neutralna, aby nie odstraszać żadnych potencjalnych obywateli. Natomiast regiony powinny być barwne i różnorodne, żeby przyciągać potencjalnych obyawteli.
Podsumowując debatę, dziękuję kontrkandydatowi za zadane pytania i odpowiedzi, które udzielił na moje pytanie. Dziękuję też obywatelom, którzy uczestniczyli w debacie. Wspólnie udało nam się przeprowadzić merytoryczną debatę na wysokim poziomie.
Do wyborów niecałe cztery godziny, zachęcam wszystkich do ponownego przestudiowania debaty oraz wyboru własnego kandydata na urząd Prezydenta RB. Wierzę w to, że Bialeńczycy podejmą słuszną decyzję, zarówno w wyborach prezydenckich, jak i parlamentarnych.
Pozdrawiam wszystkich!
N.N
|