Orędzie Prezydenta Republiki Bialeńskiej do Narodu Bialeńskiego.
(05.04.2016, 22:44:41)Eddard Noqtern link napisał(a): Wygrała, bo była jedyną kandydatką w powtórzonych wyborach. Wcześniej triumfował Kim. Założę się, że za kilka miesięcy ktoś znowu ułaskawi Aleksandrę...

W obecnym systemie nie da się całe szczęście ułaskawić od kary za wykroczenie.
Jego Operacyjność
(-) Linux
[Obrazek: 11668799_hhh.PNG]

-------

"Ten człowiek jest gorszy niż Pietrow i Prezerwatyw Tradycja Radziecki!"
~ Szymon Uchatsok, myląc Medycejskiego z Kucełem

"Kretyn i słoik, który pewnie się na warszawiaka stylizuje"
~ Mój adorator

-------

Miałem w sumie wypisać się z Bialenii
A jednak coś spowodowało, że zostałem
Raz za razem
Odpowiedź za odpowiedzią
Lubię was nawet czasem, wiecie?

Krążą jednak opowieści
Eminencja pewien mówią jest ich źródłem
Dzień sądu nadchodzi!
Yyy zapytacie 
Czego on znowu chce
Ech zostawcie dziwaka
Jednak zostałem
Stąd teraz siedzę
Kreśląc pierdolety 
I dopasowując je do liter mojego nazwiska
(05.04.2016, 22:45:42)Karol Medycejski link napisał(a): [quote author=Eddard Noqtern link=topic=4991.msg44134#msg44134 date=1459889081]
Wygrała, bo była jedyną kandydatką w powtórzonych wyborach. Wcześniej triumfował Kim. Założę się, że za kilka miesięcy ktoś znowu ułaskawi Aleksandrę...

[/quote]
Wedle Twojej interpretacji przepisów dotyczących kar - da się.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Nie da się, bo Sasza nie została skazana.

(—) Alberto Carlos de Médici y Zep
(05.04.2016, 22:49:10)Alberto de Medici link napisał(a): Nie da się, bo Sasza nie została skazana.
Przecież prawo łaski działa nawet na tych, którzy jeszcze pozwani nie zostali.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
(05.04.2016, 22:48:30)Maciej Kamiński link napisał(a): [quote author=Karol Medycejski link=topic=4991.msg44136#msg44136 date=1459889142]
[quote author=Eddard Noqtern link=topic=4991.msg44134#msg44134 date=1459889081]
Wygrała, bo była jedyną kandydatką w powtórzonych wyborach. Wcześniej triumfował Kim. Założę się, że za kilka miesięcy ktoś znowu ułaskawi Aleksandrę...

[/quote]
[/quote]

Moja interpretacja była błędna - przejrzałem różne materiały i jeszcze nad tym pomyślałem, i uznałem, że druga interpretacja, o której ci mówiłem była jednak prawidłowa. Inną sprawą jest to, że gdyby to był ten sam rodzaj kar, ten sam katalog, to nawet nie mógłbyś tejże kary wymierzyć. Ale art. 2 i 3. KP należy interpretować łącznie. Wówczas katalogi kar z KCK i KP to dwie różne normy prawne.
Jego Operacyjność
(-) Linux

-------

~ Mój adorator

-------

Raz za razem
Odpowiedź za odpowiedzią

Krążą jednak opowieści
Dzień sądu nadchodzi!
Yyy zapytacie 
Czego on znowu chce
Ech zostawcie dziwaka
Jednak zostałem
Stąd teraz siedzę
Kreśląc pierdolety 
(05.04.2016, 22:50:01)Maciej Kamiński link napisał(a): [quote author=Alberto de Medici link=topic=4991.msg44138#msg44138 date=1459889350]
Nie da się, bo Sasza nie została skazana.
Przecież prawo łaski działa nawet na tych, którzy jeszcze pozwani nie zostali.
[/quote]

Prawo łaski nie dotyczy spraw cywilnych, ani spraw o wykroczenie.
Jego Operacyjność
(-) Linux

-------

~ Mój adorator

-------

Raz za razem
Odpowiedź za odpowiedzią

Krążą jednak opowieści
Dzień sądu nadchodzi!
Yyy zapytacie 
Czego on znowu chce
Ech zostawcie dziwaka
Jednak zostałem
Stąd teraz siedzę
Kreśląc pierdolety 
Niektóre rzeczy mnie rozbrajają, jak można skazać kogoś na wyrok śmierci i pozwolić na powrót tej osoby ?
(05.04.2016, 22:54:06)Jan Lubomirski link napisał(a): Niektóre rzeczy mnie rozbrajają, jak można skazać kogoś na wyrok śmierci i pozwolić na powrót tej osoby ?
Aleksandra już dwa razy została ułaskawiona po wykonaniu wyroku śmierci.
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, ojciec Tomasza Bagrata Dostojewskiego
- kniaź bialeński, pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
To nie ma w państwie osoby odpowiedzialnej, za dopilnowanie szczegółów? Nie wiem, po wykonaniu wyroku śmierci, nie można ożywiać tej osoby, chyba, że bawimy się we Wiktora Frankensteina.
(05.04.2016, 22:59:43)Jan Lubomirski link napisał(a): To nie ma w państwie osoby odpowiedzialnej, za dopilnowanie szczegółów? Nie wiem, po wykonaniu wyroku śmierci, nie można ożywiać tej osoby, chyba, że bawimy się we Wiktora Frankensteina.
Taka interpretacja możliwości prezydenta, którą pieszczotliwie zwykłem nazywać "dotykiem Łazarza", wynika z precedensu Kaniewskiego z 2 marca 2014 r. (ułaskawienie jeszcze przed wytoczeniem sprawy sądowej) oraz precedensu Łucenki ze stycznia 2015 r. (ułaskawienie trupa). Także, sama Sasza w sumie nam tworzy taką opcję, bo po wykroczeniach ją Andrzej ożywił.

(05.04.2016, 22:52:17)Karol Medycejski link napisał(a): [quote author=Maciej Kamiński link=topic=4991.msg44137#msg44137 date=1459889310]
[quote author=Karol Medycejski link=topic=4991.msg44136#msg44136 date=1459889142]

[/quote]
[/quote]

Moja interpretacja była błędna - przejrzałem różne materiały i jeszcze nad tym pomyślałem, i uznałem, że druga interpretacja, o której ci mówiłem była jednak prawidłowa. Inną sprawą jest to, że gdyby to był ten sam rodzaj kar, ten sam katalog, to nawet nie mógłbyś tejże kary wymierzyć. Ale art. 2 i 3. KP należy interpretować łącznie. Wówczas katalogi kar z KCK i KP to dwie różne normy prawne.
[/quote]
Ale mnie właśnie o tą chodziło.
Cytat:[quote author=Karol Medycejski link=topic=4991.msg44140#msg44140 date=1459889537]
[quote author=Maciej Kamiński link=topic=4991.msg44137#msg44137 date=1459889310]
[quote author=Karol Medycejski link=topic=4991.msg44136#msg44136 date=1459889142]

[/quote]
[/quote]

[/quote]
Ale mnie właśnie o tą chodziło.
[/quote]

No to według tej, czyli drugiej, nie da się ułaskawić od kary za wykroczenie. To jest zupełnie inna kara, nałożona przez kogoś innego, poza tym konstytucja jasno stwierdza od czego przysługuje ułaskawienie: "Art. 20 ust. 8: Prezydent ma prawo stosowania łaski i amnestii wobec skazanych.", a więc od skazania (jedyna forma skazania w Bialenii to orzeczenie Sądu w sprawie karnej).
Jego Operacyjność
(-) Linux

-------

~ Mój adorator

-------

Raz za razem
Odpowiedź za odpowiedzią

Krążą jednak opowieści
Dzień sądu nadchodzi!
Yyy zapytacie 
Czego on znowu chce
Ech zostawcie dziwaka
Jednak zostałem
Stąd teraz siedzę
Kreśląc pierdolety 
Widzę, że jesteś obeznany w temacie. Jednak chodzi mi o to, czy nie można by napisać ustawy, o tym, która osoba jest odpowiedzialna za coś takiego. Zakładając, że byłby to szef Gestapo, to byłoby dobrze, jeśli jednak prezydent może zastosować prawa łaski, to wyroki śmierci i po części banicji nie mają większego sensu. Jeżeli skazaniec jest przyjacielem prezydenta, albo przyjacielem, przyjaciela prezydenta, to to się mija z celem.
(05.04.2016, 23:15:44)Jan Lubomirski link napisał(a): Widzę, że jesteś obeznany w temacie. Jednak chodzi mi o to, czy nie można by napisać ustawy, o tym, która osoba jest odpowiedzialna za coś takiego. Zakładając, że byłby to szef Gestapo, to byłoby dobrze, jeśli jednak prezydent może zastosować prawa łaski, to wyroki śmierci i po części banicji nie mają większego sensu. Jeżeli skazaniec jest przyjacielem prezydenta, albo przyjacielem, przyjaciela prezydenta, to to się mija z celem.

No prawo bialeńskie jest dość specyficzne. Jednak od kary śmierci za wykroczenie nie przysługuje amnestia lub ułaskawienie. Osobiście uważam to za skrajny absurd, ale jak widać choć raz się to przydało. Natomiast w kwestii ułaskawienia własnych "kolesi" w sprawach karnych przez prezydenta - no bywa, nawet w nieistniejącej realnej Polsce takie rzeczy się dzieją, to tym bardziej w mikronacjach. Jedyną formą uniknięcia tej patologii byłoby zlikwidowanie prawa łaski, ale to trzeba dokładnie przemyśleć.
Jego Operacyjność
(-) Linux

-------

~ Mój adorator

-------

Raz za razem
Odpowiedź za odpowiedzią

Krążą jednak opowieści
Dzień sądu nadchodzi!
Yyy zapytacie 
Czego on znowu chce
Ech zostawcie dziwaka
Jednak zostałem
Stąd teraz siedzę
Kreśląc pierdolety 
Cytat:Widzę, że jesteś obeznany w temacie. Jednak chodzi mi o to, czy nie można by napisać ustawy, o tym, która osoba jest odpowiedzialna za coś takiego. Zakładając, że byłby to szef Gestapo, to byłoby dobrze, jeśli jednak prezydent może zastosować prawa łaski, to wyroki śmierci i po części banicji nie mają większego sensu. Jeżeli skazaniec jest przyjacielem prezydenta, albo przyjacielem, przyjaciela prezydenta, to to się mija z celem.

Tak, tylko rozmowa się tyczy kar za wykroczenie, nie zaś kar wymierzonych prawomocnym wyrokiem sądu na podstawie KCK. Bo w tym drugiem przypadku, Kodeksy Cywilno-Karno mówi, że prezydent nie może zastosować prawa łaski wobec osoby, która została skazana na karę śmierci (wyrokiem sądu). A żeby kogoś skazać na karę śmierci, to należy skazać go uprzednio dwukrotnie na karę wygnania.

Cytat:Przecież prawo łaski działa nawet na tych, którzy jeszcze pozwani nie zostali.

No, ale tylko, jeśli chodzi o sprawy z KCK, przynajmniej wedle tego, co papa mówi.
(—) Alberto Carlos de Médici y Zep
Jestem za tym, ale mogło by się je stosować w uzasadnionych przypadkach:
-Osoba skazana jest osobą zasłużoną dla kraju
-Wystosowano notę dyplomatyczną z innego państwa (absurd, ale jednak jest to możliwe)
-Osoba skazana zostaje ułaskawiona "na okres próbny", podczas którego pracuje na rzecz państwa, a następnie w głosowaniu lud decyduje, czy go ułaskawić
Cytat:Tak, tylko rozmowa się tyczy kar za wykroczenie, nie zaś kar wymierzonych prawomocnym wyrokiem sądu na podstawie KCK. Bo w tym drugiem przypadku, Kodeksy Cywilno-Karno mówi, że prezydent nie może zastosować prawa łaski wobec osoby, która została skazana na karę śmierci (wyrokiem sądu). A żeby kogoś skazać na karę śmierci, to należy skazać go uprzednio dwukrotnie na karę wygnania.

A, no to tym bardziej wszystko jasne. Przyznaję, że nie znam KCK na pamięć, zaś pisałem z głowy. A zatem prawo łaski przysługuje wobec skazanego na każdą karę, poza karą śmierci. Tylko, że tutaj należałoby dokonać sądowej wykładni, czy ta norma nie stoi w sprzeczności do art. 20 ust. 8 Konstytucji. W każdym razie (o ile wcześniej też te przepisy obowiązywały, tego nie wiem), nie mam pojęcia jak zatem niby ułaskawiono skazanych na śmierć...

Cytat:Jestem za tym, ale mogło by się je stosować w uzasadnionych przypadkach:
-Osoba skazana jest osobą zasłużoną dla kraju
-Wystosowano notę dyplomatyczną z innego państwa (absurd, ale jednak jest to możliwe)
-Osoba skazana zostaje ułaskawiona "na okres próbny", podczas którego pracuje na rzecz państwa, a następnie w głosowaniu lud decyduje, czy go ułaskawić

Koncepcja dobra, jak każda inna, bo moim zdaniem w przypadku prawa łaski trudno jest mówić o schematach lepszych lub gorszych.

Cytat:
Cytat:Przecież prawo łaski działa nawet na tych, którzy jeszcze pozwani nie zostali.

No, ale tylko, jeśli chodzi o sprawy z KCK, przynajmniej wedle tego, co papa mówi.

Jeszcze co do tego - prawo łaski nie może być udzielone osobie, wobec której nie wniesiono jeszcze oskarżenia, to przeczy logice, zdrowemu rozsądkowi i prawu. Prawo zna jednak podobną konstrukcję - nazywa się ona abolicja, czyli odstąpienie od ścigania danych przestępstw. Takowa jednak w Bialenii do tej pory nie nastąpiła.
Jego Operacyjność
(-) Linux

-------

~ Mój adorator

-------

Raz za razem
Odpowiedź za odpowiedzią

Krążą jednak opowieści
Dzień sądu nadchodzi!
Yyy zapytacie 
Czego on znowu chce
Ech zostawcie dziwaka
Jednak zostałem
Stąd teraz siedzę
Kreśląc pierdolety 
(05.04.2016, 23:31:05)Karol Medycejski link napisał(a): W każdym razie (o ile wcześniej też te przepisy obowiązywały, tego nie wiem), nie mam pojęcia jak zatem niby ułaskawiono skazanych na śmierć...

Jeszcze co do tego - prawo łaski nie może być udzielone osobie, wobec której nie wniesiono jeszcze oskarżenia, to przeczy logice, zdrowemu rozsądkowi i prawu. Prawo zna jednak podobną konstrukcję - nazywa się ona abolicja, czyli odstąpienie od ścigania danych przestępstw. Takowa jednak w Bialenii do tej pory nie nastąpiła.
Tak po prostu. Zanim sąd to zinterpretował, głowa państwa rozwiązała wątpliwości nadmiernie szybką decyzją.

No i co z tego? Jesteśmy w raju, tu obydwa te pojęcia praktyka zlała ze sobą. :tjkd:
Cytat:No i co z tego? Jesteśmy w raju, tu obydwa te pojęcia praktyka zlała ze sobą.

Ja myślę, że raczej jesteśmy w kraju, w którym jednak trzeba jeszcze wiele naprawić i to nie tylko prawo i ew. praktykę z nim związaną... Wink
Jego Operacyjność
(-) Linux

-------

~ Mój adorator

-------

Raz za razem
Odpowiedź za odpowiedzią

Krążą jednak opowieści
Dzień sądu nadchodzi!
Yyy zapytacie 
Czego on znowu chce
Ech zostawcie dziwaka
Jednak zostałem
Stąd teraz siedzę
Kreśląc pierdolety 
(05.04.2016, 23:53:33)Karol Medycejski link napisał(a):
Cytat:No i co z tego? Jesteśmy w raju, tu obydwa te pojęcia praktyka zlała ze sobą.

Ja myślę, że raczej jesteśmy w kraju, w którym jednak trzeba jeszcze wiele naprawić i to nie tylko prawo i ew. praktykę z nim związaną... Wink
Zgadza się. Ale póki co, tradycja obowiązuje.
(05.04.2016, 23:54:30)Maciej Kamiński link napisał(a): [quote author=Karol Medycejski link=topic=4991.msg44153#msg44153 date=1459893213]

Zgadza się. Ale póki co, tradycja obowiązuje.
[/quote]

O tradycji to mógłbym tu wstawić parę jutubowych kawałków, ale już mi się nawet nie chce. Więc poprzestańmy tylko na tym, że tradycja, tradycją, ale prawo, logika i zdrowy rozsądek, prawem, logiką i zdrowym rozsądkiem. Big Grin
Jego Operacyjność
(-) Linux

-------

~ Mój adorator

-------

Raz za razem