Gospodarka
Decyzja należy do Głównodowodzącego, który - mam nadzieję - się nie zmieni; ja będę proponował:

- głównodowodzący - 120
- dowódca rodzaju sił zbrojnych - 100

a poniżej:

- oficerowie starsi - 70
- oficerowie młodsi - 50
- podoficerowie - 35
- szeregowi - 20

Mogą być funkcje dowódcy (np. d-ca okrętu wojennego, d-ca dywizji), ale tak będzie łatwiej...
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.
Odpowiedz
Lordzie Bajtuś,
Jak idą prace nad gospodarką?
Eddard Noqtern - Król-Senior Królestwa Hasselandu, IX Prezydent Republiki Bialeńskiej
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.
Odpowiedz
Lordzie Bajtuś, jeżeli jest potrzebna pomoc programistyczna nad gospodarką to mógłbym pomóc Big Grin
(-) Sheldon Anszlus Lovelace
平和と進歩
Pokój i Postęp

UWAGA!!!
Odwołując się do mojej osoby:
a) nie używaj Nazwiska, jest ono zbyt cenne
b) zwracaj się poprzez oficjalne imię "Anszlus"
c) alternatywnie, aby uniknąć powtórzeń imienia, użyj *przed-imienia "Sheldon"
*przed-imię, coś na wzór drugiego imienia, jednak występuje ono przed oficjalnym imieniem. Mniej ważne od oficjalnego, jednak ważniejsze od drugiego. Stosowane jako zamiennik imienia oficjalnego.
Odpowiedz
Podbijam pytanie - jak idą pracę nad gospodarką Hasselandu i czy w ogóle idą?
Eddard Noqtern - Król-Senior Królestwa Hasselandu, IX Prezydent Republiki Bialeńskiej
Odpowiedz
Powoli się toczą. Do końca miesiąca postaram się wprowadzić stanowiska, wynagrodzenia i może 1 lipca wypłacimy pierwsze pobory.
Należałoby pomyśleć o przydziałach ziemskich coby zaczęły przynosić zyski dla właścicieli jak i dla Królestwa tytułem podatków.
Może wprowadzić jednostkę ziemską (coś w stylu folwarków w RB lub dziesięcin w CB), mogłaby ona być np. wyróżnieniem nadawanym przez JKM, kupowaną od Skarbu Królestwa -> przynoszącą odpowiedni zysk (i tu można zrobić tak jak np w CB odpowiednia liczba jednostek ziemi uprawnia do założenia np: wsi, folwarku z odpowiednią ilością mieszkańców, których liczba mogłaby wzrastać wraz z zatrudnianiem (za pewną opłatą do SK (skarbu królestwa), można by też budować na terenach ziemskich budowle, przedsiębiorstwa itp, można zalesiać -> lasy przynosiłby dochód z produkcji drewna itd.
Odpowiedz
A może tak jak ustalaliśmy zastosować przemysł zamiast rolnictwa. I wtedy na początku ktoś mógłby powiedzmy kupić fabrykę za określoną liczbę pieniędzy, a potem ją powiększać?
Odpowiedz
Można czemu nie ... pytanie czy jednakowe fabryki, czy branzowe, czy taka sama cena czy różna, na początek można by było założyć parę firm królewskich sprzedających podstawowe materiały do produkcji i określić co z czego i za ile. (Jak kiedyś może widziałeś lub grałeś w Setlersów to tam zastosowano pewien schemat przebiegu produkcji.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości