Debata Wspólnoty Rozwoju - niska frekwencja
(28.07.2016, 21:11:14)Bajtuś link napisał(a):... a nowa ordynacja sporo obowiązków dodaje Marszałkowi. Jeśli już miałby być, może przekazać mu sprawdzanie kampanii wyborczej i programów i przekazania opinii Marszałkowi Parlamentu oraz pilnowania terminów wyborczych - jako poprzedni Marszałek z tym miałem najwięcej problemów (może to wynikało z nawału pracy realowej), ale przypominacz terminowy by sie przydał.
W mojej opinii... obecnego Marszałka Parlamentu to kwestie ogłoszeń i terminów to raczej nie problem, jak real przyciśnie (a na 90% pomiędzy 26-28.08 będę musiał wyjechać) to przekażę na ten czas Wicemarszałkowi.

Natomiast dodatkowe obowiązki to może być problem... Jeśli chcielibyśmy wprowadzić odpowiednią promocję wyborów, informowanie na PW itd. to faktycznie przydałby się ktoś kto by to ogarnął, bo jak się to zbiegnie z jakimiś innymi pracami w Parlamencie, innymi obowiązkami w RB, realem to faktycznie może to być nadmiar (szczególnie w okresie letnim, kiedy człowiek mniej czasu na wirtual poświęca). Tutaj widziałbym rolę Komisarza Wyborczego... kogoś kto by to pociągnął i służył Marszałkowi pomocą.

Warto skorzystać z pomysłu Hewreta (nie znałem go, bom wtedy chyba jeszcze przebywał na księżycach Gigasa, bez kontaktu w RB, lub po powrocie poświęcał się naprawom załączników na forum po zmianach informatycznych) - tylko jak napisałem byłbym sceptyczny jeśli chodzi o ograniczenia funkcji. W obecnej sytuacji to nadmiar ograniczeń do niczego nie doprowadzi.

To jak przedłużyć debatę nad ordynacją o dobę? Będzie czas na dyskusję nad Komisarzem? I tak zdążymy z terminami do wyborów, bo problem nieaktywnych posłów się chyba rozwiązał i głosowanie w 2 doby zrobimy.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz
Uważam, że Komisarz Wyborczy powinien sprawować pieczę nad kwestiami promocyjnymi i reklamowymi związanymi z wyborami i referendami. Rozdział obowiązków Marszałka Parlamentu i Komisarza może być trudny, ten swoisty dualizm organizacyjny mógłby sprawić w przyszłości problemy.
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, Wicemarszałek Parlamentu RB, redaktor naczelny gazety "wBialenii", dyrektor Bialeńskiego Ośrodka Badania Opinii Publicznej, Delegat Główny Bialenii przy MUP, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider i Wicelider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na stanowisko prezydenta Republiki Bialeńskiej
Więcej tutaj
Odpowiedz
W związku z toczoną powyżej dyskusją, aby dać czas na odpowiednie sformułowanie, dopracowanie i ewentualne złożenie poprawki do projektu Ordynacji Wyborczej - przedłużyłem w Parlamencie debatę nad wspomnianym projektem do niedzieli.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz
Kierunek informowania przez PW jak widać jest dobrym kierunkiem... Ostatnia ankieta wyraźnie miała większą liczbę głosujących, a po zastosowaniu przeze mnie (jako obecnego Marszałka Parlamentu) działania w postaci wysyłania PW informujących posłów o trwającym głosowaniu w Parlamencie - wyraźnie zwiększyło się tempo oddawania głosów.

Nie przygotowaliście bardziej rozbudowanej poprawki dotyczącej kwestii Komisarza Wyborczego, ale ta krótka poprawka dała możliwość jego powoływania i zlecaniu mu pewnych działań. Zamierzam więc jako odpowiedzialny za najbliższe wybory niejako to "przetestować" i jeżeli znajdzie się chętny to takowego Komisarza powołam i sprawdzimy wpływ dyskutowanych tutaj "działań promocyjnych" na frekwencje wyborczą.

Może zresztą rozbudowywanie zapisów dot. Komisarza po prostu nie jest potrzebne i możemy liczyć na inicjatywę marszałków w kwestii promocji wyborów, którzy aby podołać zwiększonym obowiązkom przy przygotowywaniu list kandydatów i organizacji wyborów dostali możliwość "przywołania do pomocy" powołanego przez siebie Komisarza Wyborczego.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości