Iwan Pietrow - Twój kandydat!
Szanowni Państwo!

Ostatnimi czasy nie angażowałem się w życie polityczne Republiki Bialeńskiej. Byłem zmęczony mikroświatem i ciągłymi sporami. Mogę jednak śmiało oznajmić, iż w końcu nadeszły czasy renaissance w mojej politycznej aktywności w RB, i w związku z tym zadecydowałem o wystartowaniu w zbliżających się wyborach parlamentarnych.

Niestety nie mogę startować jako członek Sprawiedliwej Brodrii, gdyż owa organizacja nie jest partią polityczną wg bialeńskiego prawodawstwa. Dlatego też w nadchodzących wyborach będę figurować jako kandydat niezależny.

Poniżej prezentuję Państwu mój program wyborczy:

1) Stowarzyszenie gwarancją rozwoju Republiki Bialeńskiej i Brodrii

Uważam, że należy ze wszystkich sił dążyć do podpisania sprawiedliwej umowy pomiędzy RB, a Brodrią. Nasze kraje są ze sobą od dawna związane i wynoszą ze współpracy wiele korzyści. Jako Brodryjczyk i Bialeńczyk będę aktywnie uczestniczył w tworzeniu niezwykle ważnej dla Nas wszystkich umowy dwustronnej.

2) Nowelizacja ustawy o sądownictwie i Konstytucji RB

Osobiście wydaje mi się, że obecna ustawa o sądownictwie nie pozwala na sprawne funkcjonowanie Sądu Ludowego. Przyczyną tego jest martwa Rada Przysięgłych. Niestety trzeba przyznać, że organ ten nie sprawdził się w bialeńskim systemie i dlatego powinno się go wycofać.

3) Uchylenie ustawy o ewidencji ludności

Tenże akt prawny jest nieudolną próbą nałożenia kolejnych obowiązków na Ministra Spraw Wewnętrznych. Osobiście nie widzę w nim żadnych korzyści.

4) Nowelizacja ustawy o odznaczeniach

Statystyki forumowe to nieodłączna część życia większości mikronacji. W związku z tym myślę, że ciekawym pomysłem może być nagradzanie obywateli za przekraczanie granic statystycznych (mówię tu o licznikach ilości postów i polubień). Można by wprowadzić dwa nowe odznaczenia - Medal Aktywności przyznawany za napisanie pewnej ilości postów (np. brązowy za 5 tys. postów, srebrny za 8 tys. i złoty za 12 tys.) oraz Medal Ulubieńca przyznawany za polubienia (np. brązowy za 100 polubień, srebrny za 300 i złoty za 500).

5) Wypełnianie woli obywatelskiej

Członkowie parlamentu winni służyć Narodowi, gdyż przez Naród zostali wybrani. Będę kierować się tym hasłem, będę pełnić rolę łącznika między zwykłymi obywatelami, a parlamentarzystami.

Z całego serca zachęcam Państwa do głosowania na mnie!
Iwan Pietrow - Twój kandydat!
(-) Iwan Iwanowicz I Pietrow
Car Brodrii
Prezes Policji Krajowej

[Obrazek: iwamini.png?w=960]
Odpowiedz
Cieszę się, że startujesz jednakże mam jedno zastrzeżenie.
(13.11.2016, 17:40:30)Iwan Pietrow link napisał(a): Medal Ulubieńca przyznawany za polubienia (np. brązowy za 100 polubień, srebrny za 300 i złoty za 500).
Chcesz, żeby zaczęło się "ja Ci polajkuję 10 postów, a Ty mi, ok?"? Big Grin
N.N
Odpowiedz
Cytat:Chcesz, żeby zaczęło się "ja Ci polajkuję 10 postów, a Ty mi, ok?"?

Nawet o tym nie pomyślałem, bo wychodzę z założenia, że obywatele bialeńscy nie posunęliby się do takich działań, żeby uzyskać wirtualne (!) odznaczenie. Wink
Car Brodrii
Prezes Policji Krajowej

Odpowiedz
Niby nie, ale trzeba być gotowym na wszystko. Wink To "10 za 10" to oczywiście przykład ekstremalny, ale np. członkowie tej samej partii mogą lajkować sobie wszystkie posty. Moim zdaniem takie odznaczenie nie ma sensu. Wink
Ale odznaczenia za liczbę postów można na próbę wprowadzić.
N.N
Odpowiedz
Zgadzam się z Andrzejem co do Orderu Ulubieńca. Za to w 100% popieram pomysł z Orderem Aktywności. To świetny pomysł.
/-/ Książę Thomas von Lisendorff
Kniaź Lisendorff
Wiceadmirał MW SZ RB,
[Obrazek: 75_25_01_16_8_38_15.png]

właściciel 87 folwarków 
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
Odpowiedz
(13.11.2016, 17:40:30)Iwan Pietrow link napisał(a): Uważam, że należy ze wszystkich sił dążyć do podpisania sprawiedliwej umowy pomiędzy RB, a Brodrią. Nasze kraje są ze sobą od dawna związane i wynoszą ze współpracy wiele korzyści. Jako Brodryjczyk i Bialeńczyk będę aktywnie uczestniczył w tworzeniu niezwykle ważnej dla Nas wszystkich umowy dwustronnej.

Iwanie, jakie jest Twoje stanowisko w kwestii ewentualnych wspólnych organów dla państw stowarzyszonych i hierarchii aktów prawnych wliczając akty normatywne tych organów?
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz
Cytat:To "10 za 10" to oczywiście przykład ekstremalny, ale np. członkowie tej samej partii mogą lajkować sobie wszystkie posty.

Andrzeju, prawdopodobnie masz rację, bo i człowiek jest skłonny do wspierania osób, z którymi jest w jakiś sposób związany.

Cytat:Iwanie, jakie jest Twoje stanowisko w kwestii ewentualnych wspólnych organów dla państw stowarzyszonych i hierarchii aktów prawnych wliczając akty normatywne tych organów?

Tadeuszu, pozwolę sobie odpowiedzieć, patrząc jednocześnie na najnowszy projekt Andrzeja. Jeżeli chodzi o taką formę współpracy, zaprezentowaną w tymże projekcie, to jestem jak najbardziej za przedstawionymi wspólnymi organami. Nie popieram natomiast idei utworzenia wspólnego, związkowego parlamentu. Co zaś się tyczy hierarchii aktów prawnych, to ta zaprezentowana w projekcie Andrzeja jest moim zdaniem w porządku.
Car Brodrii
Prezes Policji Krajowej

Odpowiedz
Dowiedziałem się praktycznie wszystkiego czego chciałem bez potrzeby pytania. Na moje odpowiedzi padły w tej dyskusji.
Iwanie masz mój głos. Smile

(-) Ӣваң Фӗдоров
Вєлӣќӣҋ Ќңяҙь Мросќовсќӣҋ

Odpowiedz
Plakat wyborczy stworzony przez Szanownego Jurija Bołodina. Juriju, dziękuję Ci za poświęcenie kilku chwil na stworzenie poniższej grafiki!

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Car Brodrii
Prezes Policji Krajowej

Odpowiedz
(14.11.2016, 21:43:34)Iwan Pietrow napisał(a): Plakat wyborczy stworzony przez Szanownego Jurija Bołodina. Juriju, dziękuję Ci za poświęcenie kilku chwil na stworzenie poniższej grafiki!

W końcu jesteś też mój kandydat. Big Grin

(-) Ӣваң Фӗдоров
Вєлӣќӣҋ Ќңяҙь Мросќовсќӣҋ

Odpowiedz
Cytat:Osobiście wydaje mi się, że obecna ustawa o sądownictwie nie pozwala na sprawne funkcjonowanie Sądu Ludowego. Przyczyną tego jest martwa Rada Przysięgłych. Niestety trzeba przyznać, że organ ten nie sprawdził się w bialeńskim systemie i dlatego powinno się go wycofać.

Radę można wycofać, ale co w zamian? Kto będzie wówczas pełnił funkcję sądu apelacyjnego?

Ja, z kolei, mam pytanie, co kandydat sądzi o uznaniu orzeczeń Sądu Ludowego za źródła powszechnie obowiązującego prawa?
(—) Alberto Carlos de Médici y Zep
Odpowiedz
1) A czy musimy stosować zasadę dwuinstancyjności sądu? Skoro Sąd Ludowy jest tą najważniejszą częścią władzy sądowniczej, to cóż ponad niego? Prezydent? Bóg ewentualnie!

Musimy z bólem serca uznać, że sądownictwo w Bialenii nie cieszy się popularnością, jeżeli popatrzymy na ilość chętnych, którzy zgłaszają się do "służby". A zatem po co mnożyć stanowiska i funkcje? Co z tego, że będą dwie instancje, skoro jedna z nich nie będzie działać...

2) Ta kwestia jest dosyć istotna. Orzeczenia sądu są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania państwa. Jeżeli mówimy o wykładni prawa, to orzeczenia winny być uznawane, nawet jeśli część osób się z nimi nie zgadza. Twarde prawo, ale prawo! A sąd stanowi chyba najbardziej bezstronną stronę przy rozwiązywaniu prawnych problemów.
Car Brodrii
Prezes Policji Krajowej

Odpowiedz
Póki co musimy, bo ustawa tak nakazuje, a i Konstytucja coś napomina o apelacji (że to prawo obywatelskie i takie tam). Ja tam bym nie narzekał, gdyby Sąd (czy raczej jego orzeczenia) odpowiadał tylko przed Bogiem i historią, ale do tego trzeba bawić się w zmiany Konstytucji.

Chyba powinienem był sformułować pytanie bardziej przystępnie, co kandydat sądzi o uznaniu orzeczeń i wyroków Sądu za akty normatywne (akty prawa w myśl art. 4 Konstytucji)?
(—) Alberto Carlos de Médici y Zep
Odpowiedz
A gdyby tak Sędzia musiał powołać 2 obywateli niezawisłych do sprawy? Może to ułatwiłoby to pracę sądu...
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Odpowiedz
(15.11.2016, 23:29:27)Hewret Faradobus napisał(a): A gdyby tak Sędzia musiał powołać 2 obywateli niezawisłych do sprawy? Może to ułatwiłoby to pracę sądu...
Zapomniał już o obserwatorach cywilnych?
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz
Zapomniał, nie funkcjonowało to?
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Odpowiedz
Tak jakby nie, nawet przy gonieniu ich kijem.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz
Cytat:Chyba powinienem był sformułować pytanie bardziej przystępnie, co kandydat sądzi o uznaniu orzeczeń i wyroków Sądu za akty normatywne (akty prawa w myśl art. 4 Konstytucji)?

Tutaj powinniśmy sobie zadać pytanie - czy chcemy, aby w Bialenii panował system prawa precedensowego? Osobiście sądzę, że nie jest to potrzebne.
Car Brodrii
Prezes Policji Krajowej

Odpowiedz
Chcemy, i to jeszcze jak.
Odpowiedz
To ma plusy dodatnie i plus ujemne. Do plusów ujemnych zalicza się przede wszystkim fakt, że wówczas trzeba znać wszystkie wyroki.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: