Prośba do Parlamentu
Panie Marszałku,
Wysoka Izbo,

Zwracam się z uprzejmą prośbą o wyznaczenie przedstawiciela Parlamentu Republiki Bialeńskiej, który będzie reprezentował go w Sekretariacie Generalnym Związku Bialenii i Brodrii zgodnie z art. 6 Traktatu o powołaniu ZBiB.
Związek rozpocznie swoją działalność 29 grudnia i prosiłbym, aby wybór przedstawiciela miał miejsce przed tą datą, co pozwoliłoby na szybkie zaczęcie prac.

Z wyrazami szacunku,
Zgłaszam chęć kandydowania.
Linus

Arcybiskup Wolnogradu
Patriarcha Kościoła Ekumenicznego

Sylwetka

[Obrazek: 2FwJU.png]
Dobrze, tak więc kandydatury proszę zgłaszać do niedzieli, godzina 20:00. Potem przejdziemy do głosowania.

Jak na razie mamy 1 propozycję na przedstawiciela.
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Również chętnie będę działał w Sekretariacie, chociaż zgłosiłem już swoją kandydaturę na urząd GenSeka. W przypadku powołania mnie na niego, nie będę przedstawicielem Parlamentu (chyba że to się nie wyklucza, bo Sekretarz chyba nie bierze udziału w głosowaniach).
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Nie wyklucza się, ponieważ Sekretarz przewodzi obradom Sekretariatu bez prawa głosu. Smile
W takim razie również zgłaszam kandydaturę.
I ja.
(—) Alberto Carlos de Médici y Zep
Zgłaszam Alberta Mediciego (bo sam nie jest posłem).
Wydaje mi się, że nie powinno to stanowić problemu.

Tapnięto z mojego Pagera.

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Zamykam zgłoszenia.

Rozpoczynam głosowanie trwające 72h lub do oddania wszystkich głosów.

Kandydatury:
- Severino Castiglioni-Faradobus
- Tadeusz Krasnodębski
- Alberto Carlos de Medici y Zep

Kod:
Głosowanie ws. wyboru przedstawiciela Parlamentu Republiki Bialeńskiej przy Sekretariacie Generalnym Związku Bialenii i Brodrii:
1) Hewret Faradobus - ZA TADEUSZEM
2) Maciej Kamiński -
3) Mikołaj Patryk Dostojewski -
4) Iwan Pietrow -
5) Severino Castiglioni-Faradobus -
6) Piotr Novitius -
7) Tadeusz Krasnobęski -

Głosowanie ws. wyboru przedstawiciela Parlamentu Republiki Bialeńskiej przy Sekretariacie Generalnym Związku Bialenii i Brodrii:
1) Hewret Faradobus - ZA TADEUSZEM
2) Maciej Kamiński -
3) Mikołaj Patryk Dostojewski -
4) Iwan Pietrow - ZA TADEUSZEM
5) Severino Castiglioni-Faradobus -
6) Piotr Novitius -
7) Tadeusz Krasnobęski -
(-) Iwan Iwanowicz I Pietrow
Car Brodrii
Prezes Policji Krajowej

[Obrazek: iwamini.png?w=960]
Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale czy traktat nie reguluje, że z każdego państwa parlamenty wyznaczają po 3 przedstawicieli? Artykuł 6:

Cytat:Sekretariat Związku Bialenii i Brodrii składa się z głów państw członkowskich, ministrów spraw zagranicznych oraz przedstawicieli parlamentów w równej liczbie trzech osób z każdego państwa.
No i mamy pierwszy błąd. Zamysłem było, żeby łącznie było trzech przedstawicieli (głowa państw, MSZ i przedstawiciel parlamentu).
Więc już widzimy, że Sekretariat będzie od razu musiał zająć się zmianą w traktacie. Ale póki co, na tę pierwszą kadencję, Parlament powinien chyba wysłać 3 przedstawicieli.
Dobra, więc przerywamy głosowanie.

Ludzie ludzie. Dlaczego tak święcie wyznajecie wykładnię literalną? Sięgając do celu tego przepisu i intencji autorów traktatu jasno widać, że łącznie mają być 3 osoby, czyli z Parlamentu po jednej. Nie trzeba tego zmieniać.
Linus

Arcybiskup Wolnogradu
Patriarcha Kościoła Ekumenicznego

Sylwetka

[Obrazek: 2FwJU.png]
No w sumie tę część "w równej liczbie trzech osób z każdego państwa" można potraktować tak, jak Severino mówi.
Powinniśmy jak najszybciej ustalić obowiązującą wykładnię i w razie potrzeby nowelizować traktat...
Można też interpretować to "w równej liczbie..." jako odnoszący się do całej treści artykułu, a nie tylko ostatniej części. Chociaż wtedy niby powinien być jakiś przecinek gdzieś i inaczej sformułowane zdanie.
Chyba najbezpieczniej będzie zastosować aneks, o którym mówił Bajtuś.
Wieczorem przygotuję i przedstawię Jurijowi. A wtedy znowu ratyfikacja...
Mamy dużo czasu. Dobrze, że wzięliśmy się za wszystko przed wejściem w życie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości