Liczba postów: 5 459
Liczba wątków: 662
Zauważyłem u niektórych w podpisach baretki odznaczeń, natomiast jakoś nie pamiętam byśmy przyjęli jakieś ich wzory - a więc albo twórczość własna (nieuregulowana prawnie w RB), albo to jakieś odznaczenia nietutejsze?
W każdym razie proponuję to jakoś usankcjonować skoro jak widać są chęci do posiadania takowych. Co prawda to trochę nie po kolei bo najpierw powinny powstać odznaczenia, a potem baretki - ale do tworzenia odznaczeń nie miałem natchnienia, a z baretkami poszło szybciej.
Główny cel jaki mi przyświecał to aby nie były one zerżniętymi z Wikipedii baretkami rzeczywistych odznaczeń, a były specjalnie zrobione pod odznaczenia RB (choć nie wykluczam, przy mnogości odznaczeń na świecie przypadkowego podobieństwa - wszak kombinacji kolorystycznych jest odgraniczona ilość).
Odznaczenia cywilne:
[attachment=1:j1uto7mb]<!-- ia1 Odznaczenia cywilne.jpg<!-- ia1 [/attachment:j1uto7mb]
Od lewej i od góry do dołu...
1/ Order Budowniczych Republiki
- Krzyż Wielki
- Krzyż Komandorski
- Krzyż Oficerski
- Krzyż Kawalerski
2/ Order Patrona Republiki Bialeńskiej
- Zielona Wstęga Orderu
- Komandoria Orderu
- Oznaka Orderu
3/ Order Powstania Marcowego
- Krzyż Wielki
- Krzyż Złoty
- Krzyż Srebrny
Odznaczenia wojskowe:
[attachment=0:j1uto7mb]<!-- ia0 Odznaczenia wojskowe.jpg<!-- ia0 [/attachment:j1uto7mb]
Od lewej i od góry do dołu...
1/ Order Niepodległości
- Krzyż Wielki
- Krzyż Komandorski
- Krzyż Oficerski
- Krzyż Kawalerski
2/ Krzyż Walecznych
Na razie pod :konsultacje społeczne poddaję... po opiniach i poprawkach zgłoszę to jako załącznik do Ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych: <!-- l viewtopic.php?f=19&t=317&p=2294#p2294<!-- l
Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.
Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Liczba postów: 10 222
Liczba wątków: 986
Ładne baretki.
I mam taki pomysł, już kiedyś o tym myślałem, ale stwierdziłem, że to w nowej kadencji się przedyskutuje.
Otóż zastanawiam się, czy nie zrobić tak, że może ileś razy dostawać ten sam order? Bo np. są już Krzyże Wielkie Orderu Budowniczych Bialenii i co dalej? Myślę, że można zrobić tak, że ten Krzyż Wielki się już ma, a potem w drugim Orderze Budowniczych znowu idzie się od Kawalerskiego. Co sądzicie?
N.N
Cytat:I mam taki pomysł, już kiedyś o tym myślałem, ale stwierdziłem, że to w nowej kadencji się przedyskutuje.
Otóż zastanawiam się, czy nie zrobić tak, że może ileś razy dostawać ten sam order? Bo np. są już Krzyże Wielkie Orderu Budowniczych Bialenii i co dalej? Myślę, że można zrobić tak, że ten Krzyż Wielki się już ma, a potem w drugim Orderze Budowniczych znowu idzie się od Kawalerskiego. Co sądzicie?
Myślę, że chyba popełniono trochę błąd nadając zbyt szybko odznaczenia najwyższej klasy - gdy nadawać je kolejno i z umiarem to by na dłużej starczyło.
Nadawanie podwójnie odznaczeń, które mają swoje klasy jest trochę dziwne. Tak można postąpić w zasadzie z Krzyżem Walecznych czy z innymi stworzonymi jako pojedyncze w klasie. Odznaczenia z podziałem na klasy są właśnie po to by nie nadawać ich podwójnie.
Widzę dwa sposoby wyjścia z sytuacji:
1/ Po prostu stworzyć kolejne odznaczenia, których jeszcze nie ma.
2/ Dodać kolejne wyższe klasy do istniejących - np. w stylu Krzyż Wielki OBR z Wieńcem Laurowym czy w przypadku wojskowego Krzyża Wielkiego ON dodać Krzyż Wielki z Mieczami itp.
W zasadzie jest jeszcze wyjście trzecie, łączące to z pkt. 1 i 2 - czyli i dodać nowe i rozszerzyć istniejące.
Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Tak na szybko... do oceny
[attachment=0:3lu2kwc5]<!-- ia0 Odznaczenia dodatek1.jpg<!-- ia0 [/attachment:3lu2kwc5]
U góry - Order Budowniczych Republiki, Krzyż Wielki z Wieńcem Laurowym
U dołu - Order Niepodległości, Krzyż Wielki z Mieczami
Ładnie. Podoba mi się.
N.N
Cytat:Ładnie. Podoba mi się.
W sumie trochę może zbyt "bogato" - realowe baretki się prostsze, bo takie powinny być, ale u nas baretka w zasadzie zastąpi wizerunek medalu to chyba ujdzie takie trochę "upstrzone" nadmiernie?
Liczba postów: 1 677
Liczba wątków: 115
Piękna i bardzo przydantan rzecz, podziwiam i Lubię To!
[i]Maria von Primisz
![[Obrazek: DGS1nKB.png]](http://i.imgur.com/DGS1nKB.png)
II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice
Jeszcze kilka propozycji, bo moim zdaniem brakuje odznaczeń o nieco niższej randze niż posiadane dotychczas.
Odznaczenia cywilne
[attachment=1:k4wakco9]<!-- ia1 Odznaczenia cywilne 2.jpg<!-- ia1 [/attachment:k4wakco9]
Od lewej i od góry...
1/ Bialeński Krzyż Zasługi
- złoty
- srebrny
- brązowy
2/ Medal za Zasługi dla Policji
- złoty
- srebrny
- brązowy
Odznaczenia wojskowe
[attachment=0:k4wakco9]<!-- ia0 Odznaczenia wojskowe 2.JPG<!-- ia0 [/attachment:k4wakco9]
Od lewej i od góry...
1/ Medal za Zasługi dla SZ RB
- złoty
- srebrny
- brązowy
2/ Medal Lotniczy
3/ Medal Marynarki Wojennej
Są jeszcze jakieś propozycje? Szefowie resortów mają jakieś potrzeby - nie wiem może MKiS chciałby mieć jakiś medal dla zasłużonych dla swojej działalności?
Przy okazji przydałoby się stworzenie spisu odznaczonych - może w jakimś odrębnym temacie, tak dla porządku i żebyśmy wiedzieli kto jakie odznaczenie już ma, jakiej klasy itd. Tutaj chyba do Ciebie Andrzeju - bo tu Ty dawałeś odznaczenia to się najlepiej orientujesz. Bo tak naprawdę nie wiadomo kto jaki medal otrzymał, zapewne można to wygrzebać z różnych miejsc, ale warto by był to czytelny spis w jednym miejscu.
PS. W wersji do wstawienia trochę chyba je zmniejszę, aby podpisy nie były zbyt duże np. zamiast 218x60pxs jak powyższe wzory baretek do wstawienia w załącznik do ustawy właściwsze chyba będą 145x40pxs
Liczba postów: 594
Liczba wątków: 65
Krzysztofie w jakim programie robiłeś te odznaczenia cywilna-wojskowe.?
(-) Baltazar Aleksander Dostojewski - Swarzewski
Cytat:Krzysztofie w jakim programie robiłeś te odznaczenia cywilna-wojskowe.?
Osobiście akurat korzystam, ze starej wersji Photoshopa (to stosunkowo kosztowny program i nie mam potrzeb gonić za nowinkami), ale to samo da się to zrobić za pomocą programów darmowych (co najwyżej więcej dzióbania będzie). Nawet w Windows Paint da się zrobić takie proste graficzki, jak do kompletu masz jeszcze jakiś prosty programik do zmian rozmiarów i barw (kontrast, kolor, jasność) np. Infan View.
Liczba postów: 594
Liczba wątków: 65
Cytat:[quote author="Abdullah Aykm"]Krzysztofie w jakim programie robiłeś te odznaczenia cywilna-wojskowe.?
Osobiście akurat korzystam, ze starej wersji Photoshopa (to stosunkowo kosztowny program i nie mam potrzeb gonić za nowinkami), ale to samo da się to zrobić za pomocą programów darmowych (co najwyżej więcej dzióbania będzie). Nawet w Windows Paint da się zrobić takie proste graficzki, jak do kompletu masz jeszcze jakiś prosty programik do zmian rozmiarów i barw (kontrast, kolor, jasność) np. Infan View.[/quote]
Dziękuje za udzielone informacje na pewno skorzystam jak lekarze mnie wypuszcza do domu (będę wtedy bez limitu internetu) .
(-) Baltazar Aleksander Dostojewski - Swarzewski
|