Swarzyzm
Szanowni Państwo!

Chciałbym przedstawić tutaj założenia obecnie dominującej od pół (niedługo będzie) roku doktryny politycznej w Republice Bialeńskiej. Jak ona podobna jest do starej jak świat i poznanej na własnej skórze polityki sarmackiej. Odczuwa się coś takiego co się zwie "wazeliniarstwem" i fasadowością naszego ustroju. Popatrzmy choćby na osobę prezydenta Republiki Andrzeja Swarzewskiego. Wybrany, od samego początku niemalże stoi na czele Republiki Bialeńskiej. Przez ten czas zdążyły się wykształcić mechanizmy autorytarne. I nie powiem, że jest to autorytaryzm w pełnej definicji, ale już cech nabiera właśnie takich. Robi się to samo co doświadczyliśmy w Sarmacji. Tworzy się koteria zwana grupą rządzącą, która trzyma władzę i robi to coraz bardziej kurczowo. Polityka promocji Republiki jest dobra, ale czyni się ją w sposób, który z zasadami rządów prawa ma niewiele wspólnego. To "masówka" na wybory. Sam prezydent zatracił swoją dawaną społeczną wrażliwość i stał się patrzącym z wyższej pozycji na sprawy narodu. Mogę powiedzieć dzisiaj raczej z odpowiedzialnością, że ten człowiek zatracił swoje dawne idee i zmierza na pozycje prezentowane w takim państwie jakim nadal jest Księstwo Sarmacji.
Nie daję gwarancji na ciągłą aktywność, ponad to, na ile mam siłę.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz
Cytat:Jak ona podobna jest do starej jak świat i poznanej na własnej skórze polityki sarmackiej. (...) Robi się to samo co doświadczyliśmy w Sarmacji.
Ktoś Cię wydalił z Bialenii? Ktoś pisze o Tobie codziennie obraźliwe posty i artykuły, które są aprobowane przez Policję? Ktoś oświadczył, że jego głównym celem jest wyeliminowanie Cię ze sceny politycznej i życia publicznego? Ktoś grozi Ci, że pobije Cię w świecie realnym? Czy w ogóle ktoś odnosi się do Twojego życia realnego, żeby Cię zdyskredytować? Czy władze głoszą, że mają władzę pochodzącą- prawie że- od Boga?
Jeśli nie, to nie gadaj bzdur, że prowadzę politykę sarmacką. Bo dla mnie, osoby która w Sarmacji mieszkała, takie twierdzenia są wręcz obrzydliwe.

Cytat:To "masówka" na wybory.
Nazywanie wyborców "masówką" niezbyt przyniesie Ci głosy tej "masówki". Co jest złego w tym, że chcę, żeby jak największa ilość ludzi mieszkała w Bialenii? To główny wyznacznik znaczenia kraju.

Cytat:Sam prezydent zatracił swoją dawaną społeczną wrażliwość i stał się patrzącym z wyższej pozycji na sprawy narodu.
A jaka to jest wyższa pozycja? Biorę udział w każdej debacie, odpisuję na każdą prywatną wiadomość. Wydaje mi się, że nigdy nikogo tu nie znieważyłem z racji pełnionego przeze mnie urzędu. Masz jakieś dowody na poparcie swojej tezy?

Cytat: Odczuwa się coś takiego co się zwie "wazeliniarstwem" i fasadowością naszego ustroju. Popatrzmy choćby na osobę prezydenta Republiki Andrzeja Swarzewskiego. Wybrany, od samego początku niemalże stoi na czele Republiki Bialeńskiej. Przez ten czas zdążyły się wykształcić mechanizmy autorytarne. (...) Mogę powiedzieć dzisiaj raczej z odpowiedzialnością, że ten człowiek zatracił swoje dawne idee i zmierza na pozycje prezentowane w takim państwie jakim nadal jest Księstwo Sarmacji.
To "wazeliniarstwo" to szacunek dla cudzej pracy, szacunek dla ludzi, którzy poświęcają swój realny czas dla Bialenii, a więc dla naszej społeczności. Samo to, że stoję na czele Republiki Bialeńskiej nie jest autorytaryzmem, ponieważ jestem wybierany w demokratycznych wyborach.
Moje idee jest demokracja, rządy ludzi i dla ludzi oraz liberalizm. Gdzie je zatraciłem? Ograniczyłem demokrację, zmniejszyłem władze ludzi? Konstytucja jest niezmienna od czasu, gdy to Ty byłeś szefem dominującej partii i poparłem mój projekt.
Nie uważam, żebym zmierzał na pozycje prezentowane w Sarmacji. Nie tworzę wokół siebie salonu, wręcz przeciwnie. Każdego obywatela staram się traktować równo, wszystkich uważam za tak samo ważnych. Jako demokratyczny przywódca opieram się na poparciu i głosie ludu, a nie na zielonych stolikach. I to utrzymuje mnie przy władzy od pięciu kadencji.
N.N
Odpowiedz
To, że się starasz nie znaczy, że tak jest w powszechnym odczuciu.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz
Czy mamy tydzień absurdalnych wystąpień? Wczoraj Pan Sapieha, dziś Pan Kaniewski, mozę jutro ja coś skrobnę jak to teraz takie modne? Można się nabajać z 6 kadencji tego samego prezydenta, ale to nie zmiana faktu że Andrzej jest w tej chwili najlepszym wyborem, i jedną z dwóch może trzech osób które się na to stanowisko nadają w tym kraju. A mówienie o autorytaryźmie, czy rządach fasadowych jest według mnie trochę niepoważne i niesmaczne, szczególnie w ustach kogoś kto 2 razy próbował przeprowadzić zamach stanu....
[i]Maria von Primisz
[Obrazek: DGS1nKB.png]
II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice
Odpowiedz
I jednocześnie kogoś, kto od samego zarania dziejów RB był w niej obecny i mało tego kładł fundamenty pod jej istnienie. Mówienie, że jestem ostatnią osoba, która na ten temat powinna się wypowiadać jest absurdalne z choćby tego punktu widzenia.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz
Cytat:I jednocześnie kogoś, kto od samego zarania dziejów RB był w niej obecny i mało tego kładł fundamenty pod jej istnienie. Mówienie, że jestem ostatnią osoba, która na ten temat powinna się wypowiadać jest absurdalne z choćby tego punktu widzenia.

Mówię że jest pan ostatnią osobą która powinna rzucać zarzuty o nielegalność rządów, gdyż sam pan kilkukrotnie ignorował tą legalnosć, co wychodziło irracjonalnie. Poza tym, sorry olał pan wybory, wszystko spadło na głowę margrabiego Kamińskiego, jak skończyła się robota to przyszedłeś pan i robisz afery, serio? ;| Szanuję wkład w rozwój republiki i to że jest Pan jej założycielem , ale od dłuższego czasu nie wkłada pan do niej nic poza krytyką Andrzeja, gospodarki, mnie etc. i odwoływaniem się do początków istnienia państwa.
[i]Maria von Primisz
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice
Odpowiedz
I uważa Pan teraz, że przyszedłem na gotowe? Tutaj się nie dało przyjść na gotowe gdyż jak mówiłem fasadowość to sprawia, że tak to wszystko funkcjonuje albo lepiej by powiedzieć wygląda, że funkcjonuje.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz
Przypomniała mi się pewna gra. Big Grin Big GrinBig Grin

[Obrazek: 119272104472485524.jpg]
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Odpowiedz
Cytat:To, że się starasz nie znaczy, że tak jest w powszechnym odczuciu.
Ale były wybory. W debacie wyborczej nie wziąłeś udziału, z innymi środowiskami przeciwnymi mojej polityce nie zawiązałeś sojuszu. Więc to do mnie są te pretensje, że wygrałem?

Ja nie uważam, że Jan nie może wypowiadać swojego zdania, nawet najbardziej radykalnego. W końcu po to jest Bialenia, żeby każdy mógł powiedzieć to co chce i być pewnym, że zostanie wysłuchany, kulturalnie odebrany i skomentowany.

Cytat:I uważa Pan teraz, że przyszedłem na gotowe? Tutaj się nie dało przyjść na gotowe gdyż jak mówiłem fasadowość to sprawia, że tak to wszystko funkcjonuje albo lepiej by powiedzieć wygląda, że funkcjonuje.
A co tu nie funkcjonuje? Jeśli zrobiłbyś to lepiej, to dlaczego nie zrobiłeś? Lepiej napisałbyś Konstytucję, to napisz. Lepiej napisałbyś ustawę o zależnościach gospodarczych, to napisz. Lepiej napisałbyś program wyborczy, to napisz. Krytykować jest łatwo, ale zbudowanie nawet tego co jest nie było banalne.
N.N
Odpowiedz
Jak tu się nie zgodzić z Janem Kaniewskim skoro nawet godziny głosowania w wyborach prezydenckich nie zostały udostępnione publicznie. Ja już jakiś czas temu wyczułem zmianę w zachowaniu Andrzeja Swarzewskiego dlatego opuściłem politykę. Nie myslał prezydent na jakiś czas odpocząć ? Może czas dać szanse młodszym ?
Jan Sapieha
Lew Wolnogradu
Odpowiedz
Cytat:I uważa Pan teraz, że przyszedłem na gotowe? Tutaj się nie dało przyjść na gotowe gdyż jak mówiłem fasadowość to sprawia, że tak to wszystko funkcjonuje albo lepiej by powiedzieć wygląda, że funkcjonuje.

No przepraszam, myślałem że skoro Jaśnie Oświecony Wielki Założyciel, od 2 miesięcy ponad nie robi NIC dla Republiki to to oznacza że wszystko w jego opinii jest gotowe, ale jak widać myliłem się.
[i]Maria von Primisz
Odpowiedz
Polski język- trudny język.
Martin von Primisz: "Przez 24 godziny możemy zgłaszać kandydatów na najważniejsze stanowisko w państwie - Prezydenta Republiki Bialeńskiej. Po zgłaszaniu, co logiczne, przejdziemy do glosowania."
Źródło: <!-- l viewtopic.php?f=9&t=891<!-- l
Cytat:Ja już jakiś czas temu wyczułem zmianę w zachowaniu Andrzeja Swarzewskiego dlatego opuściłem politykę. Nie myslał prezydent na jakiś czas odpocząć ? Może czas dać szanse młodszym ?
To naród zdecyduje, kiedy będę miał odpocząć i komu będę miał dać szansę. Póki co Jedna Bialenia wygrała wybory, więc o co chodzi?
N.N
Odpowiedz
Cytat:Jak tu się nie zgodzić z Janem Kaniewskim skoro nawet godziny głosowania w wyborach prezydenckich nie zostały udostępnione publicznie.

Z dedykacją :*
Cytat:Przez 24 godziny możemy zgłaszać kandydatów na najważniejsze stanowisko w państwie - Prezydenta Republiki Bialeńskiej. Po zgłaszaniu, co logiczne, przejdziemy do glosowania.
Głosowanie się nie zaczęło, więc nie miałem obowiązku podawać jego godzin chyba? Szczególnie że nie wiedziałem o której dokładnie je zacznę, a jakbym napisał 22:00, a zaczął bym o 22:04 to mógłbym być oskarżony o skrócenie samowolne wyborów.

EDYTA: O widzę że Andrzej mnie ubiegł Smile SmileSmile
[i]Maria von Primisz
Odpowiedz
Cytat:I jednocześnie kogoś, kto od samego zarania dziejów RB był w niej obecny i mało tego kładł fundamenty pod jej istnienie. Mówienie, że jestem ostatnią osoba, która na ten temat powinna się wypowiadać jest absurdalne z choćby tego punktu widzenia.
I co zamierzasz przez diabli wiedzą jak długo odcinać kupony od tego, że kiedyś, w początkach tworzenia RB byłeś w to zaangażowany? To tak nie funkcjonuje...

Może i kiedyś "kładłeś jakieś podwaliny", ale z czasem znaczenie tego faktu staje się coraz mniejsze - a RB rozwija się nie dzięki Tobie, a akurat wprost przeciwnie. Jakoś ostatnimi czasy prowadzisz tylko działania destrukcyjne. A jedyne co potrafisz robić ostatnio to robienie fochów, rzucanie sloganami i próbami krytyki wynikającej jak zauważam z jakiejś urażonej ambicji.

Na pozycję tutaj się pracuje, poświęcając czas, tworząc coś czy pomagając coś tworzyć... raczej trudno to o Tobie powiedzieć. Natomiast akurat o Andrzeju to można powiedzieć z czystym sumieniem - angażuje się, poświęca czas, jest obecny i często motywuje innych do robienia czegoś na rzecz RB. Nie zawsze się z nim zgadzam, ale przynajmniej nie robi fochów gdy wyraża się w rozmowie zdanie odmienne. Jakoś potrafi przyjąć czyjeś racje, gdy ktoś ma lepszy pomysł od niego na robienie czegoś w RB.

W sumie sam nie wiem o co Tobie chodzi... W zasadzie nawet nie potrafisz lub nie chcesz wyrażać się jasno co Tobie nie pasuje, każde pytanie w tej materii zbywasz jakimiś sloganami i podobnie jak paru polityków z reala uważasz zapewne (w każdym razie tak to wygląda), że jak będziesz używał "mądrych słów" to Twoja przemowa będzie mądrzejsza, choć tak po prawdzie z zasady przemawiasz ogólnikami i o niczym.

O co masz pretensje? O to że Andrzej jest wybierany na Prezydenta RB w kolejnych kadencjach parlamentu? A nie przyszło Tobie choćby przez chwilę do głowy, że to może dlatego że mamy do niego po prostu zaufanie.

O co masz pretensje, że ugrupowanie polityczne, w którym Andrzej działa i z ramienia którego jest wybierany na Prezydenta osiąga najwyższe wyniki w wyborach? No cóż tak funkcjonuje demokracja i to obywatele RB decydują. A jak widać po wynikach to na JB głosowało dwa razy tylu uprawnionych do głosowania niż ta partia wystawiła kandydatów... W zasadzie na razie jest to jedyne ugrupowanie, które nie otrzymuje głosów na zasadzie "sami na siebie". A dlaczego tak jest? Może właśnie dlatego, że tworzą je ludzie aktywni i systematycznie próbujący coś zrobić dla RB. A co Ty robisz dla rozwoju RB - poza marudzeniem, sloganami, robieniem fochów i próbami destrukcji? Bo jak tak patrze to coś między zero, a nic.

To, że kiedyś w początkach RB postępowałeś może inaczej przestaje już mieć znaczenie - bo po pierwsze to rozwój RB zapewnili ludzie, którzy przybyli już po tym czasie, a po drugie tak już na wszystkich forach jest, że pewną "rolę kierowniczą" sprawują nie ci co działali w czasie ich tworzenia, a ci co działają stale, systematycznie i coś do nich wnoszą. Nie da się jechać stale na "opinii ojca założyciela"...

I już przestańcie wreszcie biadolić o tej całej Sarmacji - jakieś kompleksy macie? Do diabła, a co nas w RB obchodzi ta cała Sarmacja. Ilu z nas ona obchodzi? Nie wiem jak innych - ale mnie kompletnie nie obchodzi.

A jeżeli ktoś tu sieje ferment to akurat to Ty jesteś tą osobą - nie potrafisz dyskutować, nie potrafisz przedstawiać swoich racji, potrafisz się tylko obrażać i stawać w pozycji krytyka. Jakież to łatwe... w zasadzie marudzić potrafi każdy, robić coś z sensem i na tym budować swoją pozycję już nie każdy, bo nie każdemu się chce. Andrzejowi się akurat chce i dlatego jest doceniany przez społeczność RB. A z Ciebie wyłazi tylko jakaś urażona ambicja - wyraźnie chciałbyś mieć wysoką tutaj pozycję, tylko że na to trzeba sobie zapracować, a do tego to trzeba trochę wysiłku włożyć - potrzeba coś więcej niż tylko typowe dla Twoich wypowiedzi slogany.

Chcesz sobie zbudować wyższą pozycję w RB, chcesz aby Cię słuchano i liczono się z Twoim zdaniem? A co Tobie w tym przeszkadza - buduj swoją pozycję, wykaż się jakimś konkretnym działaniem na rzecz rozwoju RB. Może zostanie to docenione... tylko najpierw trzeba spróbować to zrobić. Gadaniną o "Swarzyźmie" czy nazywaniem "wazeliniarstwem" doceniania czyjegoś wkładu w rozwój Forum i RB daleko nie zajedziesz. W zasadzie już obecnie balansujesz na granicy śmieszności... choć dla mnie to ją akurat już przekroczyłeś.

Cytat: Może czas dać szanse młodszym ?
A niby czemu nie ma szans? Szanse każdy ma taką samą - zbudować sobie pozycję własną pracą w RB, zyskać poparcie wyborców i ubiegać się o miejsce w parlamencie, a potem startować na Prezydenta.

Już chociaż Ty się nie wygłupiaj. Wystartowałeś z partią na dzień przed wyborami i nie zdobyłeś mandatu - zdarza się, a wręcz to było do przewidzenia. Masz teraz 1,5 miesiąca na zbudowanie sobie elektoratu - działaj, życzę sukcesów (to nie jest bynajmniej fałszywe - naprawdę życzę Ci powodzenia). Nie dołączaj do chórku gadających o "swarzyźmie", tylko pokaż na co Cię stać, przekonuj merytorycznie do swoich racji, pokaż że masz ciekawe pomysły i pomysły na ich realizację. Każdy ma równe szanse... tylko droga nie prowadzi poprzez krytykę innych, a poprzez pokazanie że potrafisz i chcesz zrobić coś od nich lepiej.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz
Nie będę cytował, bo ktoś tak chce, ale odpowiem na oskarżenie. A ty Krzysztofie w swoim oku nie widzisz belki? I nie mówię tu o zasługach, które swarzystowski rząd tobie przyznał. To, że naród uważa w części Andrzeja Swarzewskiego za autorytarnego przywódcę, a nie myśli o nim jak o ojcu narodu to jest złe?

My uważamy, że czas dojrzał do tego aby Andrzej Swarzewski ustąpił z urzędu prezydenta, a cały system został poddany rewizji.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz
Cytat:A ty Krzysztofie w swoim oku nie widzisz belki? I nie mówię tu o zasługach, które swarzystowski rząd tobie przyznał.
W imieniu swarzystowskiego rządu informuję o zasługach, które swarzystowski rząd przyznał Krzysztofowi:
1. Siły Zbrojne RB- <!-- l viewforum.php?f=39<!-- l - Swarzystowski rząd absolutnie wyssał z palca informację o tym, że Krzysztof cokolwiek robi w wojsku.
2. Mapa Republiki Bialeńskiej- Tu również zasługi Krzysztofa to mitologia, którą stworzył swarzystowski rząd.
3. Nowe ustawy gospodarcze- I tutaj swarzystowski rząd przyznał zasługę.
I jest pewnie jeszcze więcej dziedzin, o których teraz nie pamiętam.
Zastanów się najpierw nad sobą, a potem krytykuj najbardziej zasłużonego obywatela bialeńskiego.

Cytat:To, że naród uważa w części Andrzeja Swarzewskiego za autorytarnego przywódcę, a nie myśli o nim jak o ojcu narodu to jest złe?
Tak, to jest złe, ponieważ świadczy o tym, że ta część narodu nie uważała na WOS-ie i nie potrafi wskazać różnicy pomiędzy autorytaryzmem a demokracją. Przykro mi, ale takie są fakty.

Cytat:My uważamy, że czas dojrzał do tego aby Andrzej Swarzewski ustąpił z urzędu prezydenta, a cały system został poddany rewizji.
Prawidłowo zdanie to powinno brzmieć: My wystartujemy w wyborach i demokratycznie przejmiemy władzę, a następnie poddamy cały system rewizji.
Bo w proponowanym przez Ciebie brzmieniu zdanie to jest komiczne.
N.N
Odpowiedz
Co do doktryny autorytaryzmu-swarzyzmu proponuje pewien wierszyk mówiony przez wandyjską dziatwę:

Sarmacka Baba

Czoło potem się perli,
Tętni bruk pod stopami,
Maszeruje na Dolnograd
Sarmacka Baba z jajami.
Maszeruje przez fronty,
Przez granice się rwie,
Tak jak w czterdziestym piątym
Pierwsza Armia WB.

Idzie Baba po lesie
Podśpiewuje pod nosem,
Oprócz jaj serek niesie
I kociołek z bigosem.
Zadrżała Bialenia,
Spojrzała z lękiem na Wschód.
Obudziły się Aleni:
- Salmonella u wrót!

Dolnograd broni się słabo,
Swarzyzm w norze swej kona,
Myśmy z tobą, o Babo,
Sarmacko Babo natchniona.
Za kompleksy, za cięgi,
Za historię, za kraj,
Bij w zachodnie potęgi
Celną serią swych jaj!

Tyle co zabiorę głosu w debacie.

Poza tym, panie Kaniewski, zrobił pan coś dla gospodarki? Nic.
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej
Odpowiedz
Cytat:Poza tym, panie Kaniewski, zrobił pan coś dla gospodarki? Nic.
Ja aż tak radykalny w swojej opinii nie jestem. W początkowej fazie istnienia pańska gospodarka margrabiego Kaniewskiego spełniała swoją rolę. Byłe to ciekawe rozwiązanie problemu gospodarki, pozwalające innym obywatelom na zajęcie się innymi, pilniejszymi sprawami.
Pretensje do margrabiego Kaniewskiego można mieć tylko dlatego, że w pewnym momencie postanowił zostać "konserwatystą" i blokować wszystkie reformy, nazywając je swarzyzmem.
N.N
Odpowiedz
Cytat:[quote author="OutiesPL"]Poza tym, panie Kaniewski, zrobił pan coś dla gospodarki? Nic.
Ja aż tak radykalny w swojej opinii nie jestem. W początkowej fazie istnienia pańska gospodarka margrabiego Kaniewskiego spełniała swoją rolę. Byłe to ciekawe rozwiązanie problemu gospodarki, pozwalające innym obywatelom na zajęcie się innymi, pilniejszymi sprawami.
Pretensje do margrabiego Kaniewskiego można mieć tylko dlatego, że w pewnym momencie postanowił zostać "konserwatystą" i blokować wszystkie reformy, nazywając je swarzyzmem.[/quote]

Mam na myśli gospodarkę dzisiejszego systemu, nie chodzi mi o przeżytki dnia wczorajszego m. in. Nowa "Ekonomia" Mikronacyjna, która de facto nie dawała nic, ale kit z tym. Czy pan Kaniewski prowadzi jakąś firmę, i mam pytanie, dlaczego nie walczył pan o swoje, a podczas działań komisji, nagle się wycofał na ubocze.
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej
Odpowiedz
Cytat:A ty Krzysztofie w swoim oku nie widzisz belki?
No to słucham - jakie masz konkretne zarzuty do mojej osoby? Czekam na wypunktowanie zarzutów jakie masz do mojej osoby. Chętnie się do nich odniosę i chętnie wysłucham krytyki od społeczeństwa (i na nią odpowiem) co do mojej działalności w RB.

No to jak padną jakieś konkrety czy jak zwykle usiłujesz tylko "wcisnąć kij w mrowisko"? Chętnie z konkretami podyskutuję.

Cytat:I nie mówię tu o zasługach, które swarzystowski rząd tobie przyznał.
A jakież to zasługi "swarzystowski rząd" mi przyznał? Wszystko czym się zajmuję w RB wypracowałem sobie sam:

1. Pełnię funkcję Ministra ON tylko dlatego, że nie ma jak na razie innego kandydata i od początku twierdzę, że najchętniej rozdzieliłbym funkcję ministra ON (polityczną) od funkcji Dowódcy Sił Zbrojnych (wojskową), zachowując tylko tą drugą (a armię to opracowałem sam - w zasadzie bez pomocy kogokolwiek) - tyle, że kandydatów jakoś brak. A do tego nie miałem z tego tytułu nijakich profitów, bo jak byłeś Ministrem Gospodarki i zajmowałeś się Planami Społecznymi to nie byłeś w stanie nawet ustalić wynagrodzenia podobnego do tego jakie otrzymywali inni "funkcyjni" w RB.

Innych stanowisk odmówiłem - choć niejedno proponowano (ci co proponowali to wiedzą), bo sam wiem ile mam czasu, który mogę na RB poświęcić i nie zamierzam brać stanowisk, z których nie będę mógł się wywiązać należycie... Wiem, że Tobie to nie przeszkadza (mogłeś być ministrem nie robiącym nic i Tobie pasowało), ale mnie przeszkadza bo nie lubię się ośmieszać.

2. Moja działalność w gospodarce polega na tym, że w zasadzie zacząłem tworzyć przedsiębiorstwa w RB w czasie gdy tylko o gospodarce rozprawiałeś i to nic nie znaczącymi ogólnikami. I zacząłem to robić wtedy gdy w zasadzie istniała tylko TV Abdullaha, innych firm nie było, bo nie było chętnych do ich tworzenia. A jak pamiętam to największy problem miałem z tym, że byłeś opieszały w rozpatrywaniu wniosków o zakładanie działalności gospodarczej.

Nie było w zasadzie wtedy w ogóle mowy o zależnościach gospodarczych, o jakimkolwiek zarabianiu na tych firmach - to powstało dopiero wtedy gdy Ty wywołałeś dysputę uważając, że trzeba coś w tej sprawie zrobić, ale oczywiście nie zrobiłeś absolutnie nic, bo gdy doszło do konkretów to się "taktycznie wycofałeś". No cóż pozycja krytyka zawsze jest najwygodniejsza. Ten kto nic nie robi, nie robi też błędów - a więc może występować z pozycji krytykowania innych, bo sam nic nie robiąc nie będzie za nie krytykowany.

3. Co może lenno? A to jakieś wyróżnienie? Jak na razie to zauważam, że problem jest w tym, że nie ma zbyt dużo chętnych do tego rodzaju działalności i wręcz nawołuje się do tego by o lenna występować. Tutaj faktycznie mogę sam sobie zarzucić, że nie rozwijam go tak jakbym chciał, ale ciągle wychodzą sprawy ważniejsze (państwowe), którymi trzeba się zająć... kiedyś to lenno dokończę, mam nadzieję że RB będzie v-państwem trwałym.

To może powiesz jakie to "zasługi przyznał mi swarzystowski rząd"? A że nie mam problemów ze współpracą z tym rządem? No cóż pewnie nie miałbym z żadnym innych, pod warunkiem że byłby on konkretny i rzeczowy. Dla mnie nie byłoby problemu gdyby najwyższe funkcje państwowe sprawował kto inny, pod warunkiem że byłby to osoba rzeczowa i kierujący byli aktywni - tak aby nie czekać nie wiadomo ile na reakcję na propozycję czy uwagi (tak jak czekanie swego czasu na zatwierdzanie przez Ciebie działalności gospodarczej). Tylko, że na razie jakoś kontrkandydatów brak...

Oczywiście z Tobą współpracować się nie da - co dobitnie pokazała Komisja Gospodarcza, nie robisz nic poza rzucaniem sloganów i robieniem fochów. Masz rację - gdybyś Ty stworzył rząd to jakakolwiek współpraca ze mną faktycznie byłaby niemożliwa, bo po prostu nie widziałbym sensu we współpracy z rządem, który stosowałby Twoje metody postępowania (nie robienie nic i rzucanie ogólnikami). Ale akurat obecnie na tym forum i tak nic nie robisz (poza krytykanctwem i jątrzeniem) to raczej rządu nie stworzysz. Na całe szczęście...

Cytat:To, że naród uważa w części Andrzeja Swarzewskiego za autorytarnego przywódcę, a nie myśli o nim jak o ojcu narodu to jest złe?
Po pierwsze Adnrzej Swarzewski jest przywódcą wybieranym w demokratycznych wyborach - co prawda nie bezpośrednich, ale wynik wyborczy partii, którą reprezentuje i o której wiadomo (bo nikt z tego tajemnic nie robi), że będzie go popierała jako prezydenta RB - jak na razie świadczy, że większość narodu ma pozytywne zdanie na temat jego prezydentury. Jak na razie JB to jedyna partia, która nie uzyskuje głosów w wyborach na zasadzie "sami na siebie".

Cytat:My uważamy, że czas dojrzał do tego aby Andrzej Swarzewski ustąpił z urzędu prezydenta, a cały system został poddany rewizji.
Kto to ci "My" - bo na razie to najbardziej rzucają się w oczy Twoje żale - diabli zresztą wiedzą o co... chyba o to, że większość już nie zwraca uwagi na to, że kiedyś tam byłeś założycielem forum i RB, ale to swoją pracą, a raczej jej brakowi tylko zawdzięczasz to że masz pozycję jaką masz. Czyli osoby, która nie robi nic poza kompletnie nic nie znaczącym krytykanctwem, zresztą polegającym na rzucaniu ogólników.

Andrzej ma ustąpić ze stanowiska? No OK - tylko, że to się tutaj odbywa na zasadzie wyborów, a nie dlatego, że ktoś kto nie robi nic poza marudzeniem i robieniem fochów tak uważa.

Co to znaczy "system poddany rewizji"? Znowu jakiś slogan, w którym brakuje jakiegokolwiek konkretu - czyli stwierdzenie typowe dla Ciebie. Chcesz zmian systemowych - a proszę bardzo, tylko najpierw musisz przedstawić jakie konkretnie zmiany chciałbyś wprowadzić, przygotować projekty tych zmian i je ogłosić. Przecież nie musisz w Parlamencie, do którego całkowicie słusznie nie możesz się jakoś dostać (praca w parlamencie wymaga aktywności i to jakiejś konkretnej)... stwórz lepszą propozycję funkcjonowania RB, opisz ją bardzo konkretnie i wstaw np. na Placu Zielonym. Przecież to może zrobić każdy... i kto wie może nawet zostanie to uznane za słuszne, ale nic o tym na razie nie wiadomo bo typowym dla Ciebie jest rzucanie sloganami, z których nic nie wynika.

Na razie jedyne co potrafisz napisać to, że Andrzej ma ustąpić... choć oczywiście zapewne dlatego, że Ty tak chcesz bo masz jakieś urażone ambicje. Brałeś udział w tworzeniu RB i pewnie chciałbyś mieć jakieś znaczące w niej stanowisko... tylko, że "niestety" wymaga to wykazaniem się jakąś konkretną pracą na rzecz rozwoju RB, a tutaj to już "cieniutko" to wygląda... nieprawdaż?

Na razie to mi się kojarzysz z pewnym dość żałosnym politykiem, który jak mantrę powtarzał "Balcerowicz musi odejść", co zastąpiłeś tylko swoim "Swarzewski musi odejść" i podobnie jak z gadania tamtego polityka z realu, z Twojego gadania również nic nie wynika. :twisted: :twisted::twisted:

Zrób cokolwiek dla rozwoju RB (poza wspominaniem, że "kiedyś tam byłem...") to może zaczniesz być traktowany poważnie, bo na razie się na to nie zanosi. I wcale się nie dziwię...
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości