Swarzyzm
Jak to dobrze że wziąłem sobie wolne od polityki Big Grin Big GrinBig Grin Mogę się zająć biznesem i ewentualnie chill-outować na impezach integracyjnych. Może stworze też kilka nowych tematów w Wolnogradzie. Przyda się ktoś kto rozrusza regiony. Wiem jak się za to zabrać żeby było na bogato.
Jan Sapieha
Lew Wolnogradu
Odpowiedz
Cytat:Na razie to mi się kojarzysz z pewnym dość żałosnym politykiem, który jak mantrę powtarzał "Balcerowicz musi odejść", co zastąpiłeś tylko swoim "Swarzewski musi odejść" i podobnie jak z gadania tamtego polityka z realu, z Twojego gadania również nic nie wynika. :twisted: :twisted::twisted:
Ale tamten polityk miał konkretny program, konkretne postulaty, reprezentował konkretną grupę społeczną skrzywodzoną przez Balcerowicza. No i tamten polityk pracował, najpierw u podstaw, a potem w rządzie do którego dostał się dzięki swojej pracy i sukcesowi, a nie dzięki krytykanctwu i stwierdzaniu kto ma odejść i dać szansę innym.
Natomiast polityka margrabiego Kaniewskiego nie opiera się na żadnym programie, a przynajmniej program ten nie jest jawny. No i margrabia nie reprezentuje żadnej grupy społecznej, a już na pewno nie pokrzywdzonej grupy społecznej- bowiem żadna grupa przez rządy Jednej Bialenii pokrzywdzona nie została.
N.N
Odpowiedz
Znowu... Czy naprawdę nie można pluć jadem poprzez PRYWATNE WIADOMOŚCI? Jeśli do kogoś się "coś ma", to pisze mu się to prosto w twarz, a nie nakręca spiralę nienawiści w miejscu publicznym.

Wątek ten uznaję za "temat podwyższonego ryzyka" (w cudzysłowie, bo nigdzie w prawie nie ma takiego określenia). Jeśli ktoś poczuje się PERSONALNIE (podkreślam to słowo - personalnie) obrażony jakimkolwiek stwierdzeniem, które tu padnie, proszę NATYCHMIAST zgłosić to Policji (najlepiej poprzez zgłoszeniu postu, w którym pada obraźliwe sformułowanie i wyszczególnienie go w treści zgłoszenia - każde zgłoszenie będzie rozpatrzone). Jeśli pojawi się tu burza, to wątek zostanie natychmiast zamknięty, a wszyscy biorący udział w pyskówce zostaną adekwatnie do winy ukarani (wliczam w to też możliwość aresztu do pięciu dni wedle ustawy o Policji). Tak więc zalecam pomyśleć dwa razy przed umieszczeniem tu odpowiedzi. Lepiej być czerwonym na twarzy, ale milczącym, niż dać się złapać na ewentualną prowokację. Najlepiej przed każdym postem wziąć dziesięć głębokich oddechów i obejść dwa razy pokój.

Dlaczego jestem zmuszony stosować taki ton? No dlaczego?
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz
Nie rozumiem tego ostrzeżenia. To chyba normalne, że w polityce prowadzi się dyskusje, które czasem są ostrzejsze niż zwykle.
Nie wyobrażam sobie nawet, żeby wątek ten miał zostać zamknięty. Natomiast co do zgłaszania na Policję, to każdy uczestnik wypowiedział się w ostrym tonie, więc niezbyt wyobrażam sobie, żeby jedna konkretna osoba miała zostać zamknięta. A jakbyś zamknął kilka osób na 5 dni, to przez te 5 dni Bialenia byłaby krajem wyludnionym. A tego nie chcemy.

Poza tym, ja oświadczam nie czuję się obrażony tym, że zostałem nazwany autorytarnym dyktatorem. Każdy ma prawo wypowiedzieć swoje zdanie na temat głowy państwa. Jakby głowa państwa miała się na każdą krytykę obrażać i domagać się ścigania "przestępcy", to rzeczywiście byłby to autorytaryzm, jak nie totalitaryzm.
N.N
Odpowiedz
Cytat:To chyba normalne, że w polityce prowadzi się dyskusje, które czasem są ostrzejsze niż zwykle.
I ja jestem od pilnowania, aby nie były zbyt ostre.

Cytat:Nie wyobrażam sobie nawet, żeby wątek ten miał zostać zamknięty.
Jeśli zmieni się w burzę, to zamknę, usunę z niego pyskówkę i otworzę ponownie. Na wolność słowa dybać mi nie wolno.

Cytat:Natomiast co do zgłaszania na Policję, to każdy uczestnik wypowiedział się w ostrym tonie, więc niezbyt wyobrażam sobie, żeby jedna konkretna osoba miała zostać zamknięta.
Na razie nie widziałem obrażania siebie nawzajem (jedynie "jechanie po sobie"). A zamykanie w areszcie to ostateczność.

Cytat:A jakbyś zamknął kilka osób na 5 dni, to przez te 5 dni Bialenia byłaby krajem wyludnionym. A tego nie chcemy.
Pięć dni to maksimum, i do tego można się od tego odwołać.

Cytat:Jakby głowa państwa miała się na każdą krytykę obrażać i domagać się ścigania "przestępcy", to rzeczywiście byłby to autorytaryzm, jak nie totalitaryzm.
Nie rozumiem, co to ma wspólnego z moim czerwonym wpisem. Pisałem o atakach personalnych, nie atakach na urząd.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz
Również nie rozumiem tej interwencji, a już szczególnie tego o jakiś zastrzeżeniach do personalizacji zarzutów czy sformułowań. W końcu temat dotyczy polityki i polityków, to ewentualne uwagi i zarzuty są personalne - bo jakie mają być? Zresztą sam temat ma charakter wybitnie personalny bo jego założyciel odnosi się do osoby Andrzeja od pierwszego postu.

Nie zauważyłem by w dyskusji padły słowa "powszechnie uważane za obelżywe" - bo wtedy byłby oczywiście powód do interwencji. A to, że ktoś się "poczuje obrażony jakimkolwiek stwierdzeniem" to akurat jest jego osobisty problem - dla moderatorskiej oceny padających sformułowań znaczenie ma nie to czy ktoś się "poczuje", a to czy słowa które padają obiektywnie należałoby uznać za obelżywe. Jeśli nie - to stwierdzenia mieszczą się w granicach polityczno-personalnego sporu, który tutaj wyraźnie ma miejsce.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz
Takie zgłoszenia bardzo ułatwią mi pracę. I tylko tyle. Bez nich też będę działał.

Poza tym, istnieje takie coś jak prewencja. Tematy tego typu potrafią szybko zrodzić szał - wolę rzucić czerwony wpis, zamiast później musieć karać.
Odpowiedz
Poza tym chciałbym zauważyć, że margrabia Kaniewski myli pojęcia. Rzeczywiście jest coś takiego jak swarzyzm, i jest to ideologia stworzona przez mojego v-syna. Jednakże nigdy się pod nią nie podpisałem, wręcz przeciwnie tak ją publicznie skomentowałem:
"Pojebało (...) tych co korzystając z mojej nieobecności zaczęli głosić narodowo-totalitarne odstępstwa od idei postępowej i endeckiej NS". Proszę o pozostawienie tej wypowiedzi w spokoju, bowiem może to pokaże "rewolucjonistom" mój stosunek do totalitaryzmu i autorytaryzmu.
Tutaj link do samej idei (można zauważyć, że moje rządy są znacznie różne od idei mojego syna): http://www.sarmacja.org/artykul/pokaz/5285/21

A tutaj komentarz do idei, jak i wskazanie na międzynarodowe warunki w tym okresie: http://kurier.ty-i.net/2013/07/13/okiem ... mi-dumnie/
N.N
Odpowiedz
Ten postulat dotyczący wykluczenia de facto Andrzeja Swarzewskiego z pełnienia urzędu głowy państwa należy uznać za zbyt daleko idący. Ale przekonania o sprawach podążających w niewłaściwym kierunku nie ma wątpliwości. Prezydent musi stać na straży "równowagi interesów". Istnieje potrzeba właśnie takiej formuły prezydentury. Tylko tego wymagać od Prezydenta Republiki Bialeńskiej. Wcześniejsza wypowiedź raczej była zastosowana w celu "upustu emocji". Tutaj nie powinno chodzić o wykluczenie kogokolwiek, ale o zawrócenie z tego szkodliwego dla całego życia publicznego kursu. To co wiem po tych kilku miesiącach działania tutaj to na pewno fakt zmiany. Republika Bialeńska się zmienia, przeobraża, ale dalej uważam, że w złym kierunku. Teraz w tej chwili sam stawiam sobie swoisty "mętlik w głowie" zastanawiając się nad rezygnacją z życia politycznego i przeniesienie się w stan spoczynku. Być może moja decyzja jest dla moich współtowarzyszy dziwna, dosyć nierozumiała, ale na dzień dzisiejszy nie widzę szansy na zmianę polityczną, choć liczę na zmianę podejścia do obywateli. Możliwe, że i ja jako człowiek nie jakaś maszyna muszę dokonać pracy u podstaw. Zamierzam "podziałać" w sferach gospodarczych.
Nie daję gwarancji na ciągłą aktywność, ponad to, na ile mam siłę.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz
Cytat:Ten postulat dotyczący wykluczenia de facto Andrzeja Swarzewskiego z pełnienia urzędu głowy państwa należy uznać za zbyt daleko idący. Ale przekonania o sprawach podążających w niewłaściwym kierunku nie ma wątpliwości. Prezydent musi stać na straży "równowagi interesów". Istnieje potrzeba właśnie takiej formuły prezydentury. Tylko tego wymagać od Prezydenta Republiki Bialeńskiej. Wcześniejsza wypowiedź raczej była zastosowana w celu "upustu emocji". Tutaj nie powinno chodzić o wykluczenie kogokolwiek, ale o zawrócenie z tego szkodliwego dla całego życia publicznego kursu. To co wiem po tych kilku miesiącach działania tutaj to na pewno fakt zmiany. Republika Bialeńska się zmienia, przeobraża, ale dalej uważam, że w złym kierunku. Teraz w tej chwili sam stawiam sobie swoisty "mętlik w głowie" zastanawiając się nad rezygnacją z życia politycznego i przeniesienie się w stan spoczynku. Być może moja decyzja jest dla moich współtowarzyszy dziwna, dosyć nierozumiała, ale na dzień dzisiejszy nie widzę szansy na zmianę polityczną, choć liczę na zmianę podejścia do obywateli. Możliwe, że i ja jako człowiek nie jakaś maszyna muszę dokonać pracy u podstaw. Zamierzam "podziałać" w sferach gospodarczych.

Kolego Kaniewski, ja co do twego działania w gospodarce jestem za. Ale wymień wszystko, zaznaczam wszystko, czemu Bialenia zmierza w złym kierunku.
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej
Odpowiedz
Cytat:To co wiem po tych kilku miesiącach działania tutaj to na pewno fakt zmiany. Republika Bialeńska się zmienia, przeobraża, ale dalej uważam, że w złym kierunku.

A jakiś konkrety, bo znowu same nic nie znaczące ogólniki.

1/ Dlaczego zmierza w złym kierunku?

2/ Jaki kierunek uważasz za dobry?

Tylko konkretnie punkt po punkcie i z przykładami... tak aby Twoje wypowiedzi wreszcie nabrały jakiegoś sensu.

Cytat:Możliwe, że i ja jako człowiek nie jakaś maszyna muszę dokonać pracy u podstaw. Zamierzam "podziałać" w sferach gospodarczych.
A jak to ma niby wyglądać? Z pracy nad systemem gospodarczym się wycofałeś, choć sam to sprowokowałeś oraz sam stwierdziłeś, że jest potrzeba zmian zmierzających do "inwestowania". Musiał więc powstać jakiś system, aby to inwestowanie miało choć minimum sensu - tylko, że w jego tworzeniu wziąć udziału nie chciałeś, spadło to (zresztą niespodziewanie) na innych, którzy naiwnie przyłączyli się do pracy nad zmianami przez Ciebie w sumie wywołanymi.

Zamierzać działać w "sferach gospodarczych"... no to jestem ciekawy w jaki sposób? Czekam na konkrety i przede wszystkim na jakieś działanie, a nie tylko "gadanie o niczym".

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz
Z tym , że sytuacja zmierza w złym kierunku miałem na myśli fakt, że najwyższe władze mówią jedno, a robią drugie. Tak być dosyć dawno, ale nie u zarania dziejów gdy prowadziliśmy rozmowy koalicyjne. Okazało się, że jedno zostało umówione w kuluarach, a co innego "przyklepane". I wszystko było proceduralnie zgodne, ale raczej nie mieściło się w sferze uczciwego "dogadania się". Nigdzie nie było zabronione aby nowo wybrana wtedy władza tak uczyniła, ale nie było to zachowanie moralnie godne. Z tego podstawowego względu sytuacja podąża w złym kierunku. Dlatego też decyzja o moim wyjściu z polityki wynika z przekonania i obawy, że po prostu ewentualnie skoro zdarzyło się raz to i może stać się to procederem. Nigdy nie ma pewności, że uznając wtedy to działanie za całkiem zdrowe, nie widząc formy naprawienia błędu władza nie zdobędzie się na kolejny taki numer. Dlatego sądzę, że horyzont jeszcze jest otwarty w sferze społeczno - gospodarczej i tam zamierzam działać. A co do Ciebie Krzysztofie to pozwól, że jak sam, czy z moimi współpracownikami ustalimy zakres mojej dalszej działalności.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz
Ja nic nie rozumiem. Możesz napisać to samo, ale "po ludzku"?
Odpowiedz
Cytat:Okazało się, że jedno zostało umówione w kuluarach, a co innego "przyklepane". I wszystko było proceduralnie zgodne, ale raczej nie mieściło się w sferze uczciwego "dogadania się". Nigdzie nie było zabronione aby nowo wybrana wtedy władza tak uczyniła, ale nie było to zachowanie moralnie godne.
Czyli te wszystkie "antyswarzyzmy" i zamachy stanu są dlatego, że wówczas zdecydowaliśmy się nie powoływać Ciebie na Ministra Gospodarki, a zamiast tego powołać Komisję Gospodarczą?

Cytat:Dlatego też decyzja o moim wyjściu z polityki wynika z przekonania i obawy, że po prostu ewentualnie skoro zdarzyło się raz to i może stać się to procederem. Nigdy nie ma pewności, że uznając wtedy to działanie za całkiem zdrowe, nie widząc formy naprawienia błędu władza nie zdobędzie się na kolejny taki numer
Wygracie wybory, to nie będziecie musieli liczyć na dobrą wolę "swarzystów". I jak mamy naprawić błąd? Uznać wyrokiem sądu, że powinieneś być wtedy Ministrem Gospodarki, a Komisja Gospodarcza działała niezgodnie ze wcześniejszymi, całkowicie wstępnymi rozmowami?
I jeśli wszyscy "antyswarzyści" tak chętnie wycofują się z polityki, to czy rzeczywiście wierzą w sens swojej walki z krwawym dyktatorem?
N.N
Odpowiedz
No chodzi o dawne działania, które nie zostały wykluczone tak aby nie zagrażały w przyszłości. To znaczy skoro wtedy Primisz sformował swój autorski rząd, a wcześniejsze kuluarowe ustalenia były inne to znaczy, że są obawy co do zasad w ramach których działamy. Każdy wie, że oprócz prawa są także pewne normy zwyczajowe, których przestrzeganie jest ważne z czysto ludzkiego wymiaru.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz
[align=center:mixq33nf]Post ten nie ma na celu obrażania, agresji, i innych negatywnych rzeczy-jest on jedynie komentarzem. [/align:mixq33nf]

Dzień dobry, przepraszam za to, że przerywam, nie czytałem całej dyskusji, lecz tylko pierwszy post- i jako obywatel RB pozwolę sobie na komentarz. Władzę w RB od paru kadencji sprawują te same osoby, lecz NIE jest to wynik jakiegoś spisku, lecz po prostu nie pojawił się nikt, kto mógłby zdaniem ludu RB ich zastąpić, zaś jedyna osoba, która miała na to szansę pogrążyła się w tym temacie. Ten cały Swarzyzm to wymysł, i aż prosi się o porównanie z "zamachem smoleńskim" . Szkoda, że jedyna moim zdaniem partia zdolna obecnie do konkurencji z "Jedną Bialenią" właśnie upada.
Odpowiedz
Cytat:No chodzi o dawne działania, które nie zostały wykluczone tak aby nie zagrażały w przyszłości. To znaczy skoro wtedy Primisz sformował swój autorski rząd, a wcześniejsze kuluarowe ustalenia były inne to znaczy, że są obawy co do zasad w ramach których działamy. Każdy wie, że oprócz prawa są także pewne normy zwyczajowe, których przestrzeganie jest ważne z czysto ludzkiego wymiaru.

Na Bogów Olimpu, nikt Panu nie zabrania zwrócić się do mnie z pytaniem, powiedział bym że w moim rządzie drugi raz pan szansy nie dostanie i było by wszystko jasne, a tak męczymy się z szopkami 2 miesiąc. Fakt powoływania przeze mnie komisji gospodarczej tajemnica nie był, nie był nią również jej skład o którym wiedzieli jeszcze w trakcie trwania wyborów, pan Kamiński, Michalski, Razorblade i Prezydent Swarzewski. Jeśli chce ktoś tekę w MOIM rządzie powinien rozmawiać ze mną, jako z zarówno premierem jak i szefem partii wiec podwójnie to ja decyduje, poza tym może Primiszizm byłby bardziej adekwatny skoro ta całą szopka jest przeze mnie niejako i średnio dotyczy Andrzeja?
[i]Maria von Primisz
[Obrazek: DGS1nKB.png]
II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice
Odpowiedz
No i w zasadzie mamy jasność o co chodzi eks-ministrowi Kaniewskiemu - po prostu o stołek i nic więcej. Jak się od dłuższego czasu domyślałem chodzi o urażoną ambicję człowieka, który kiedyś w początkach RB dostał stanowisko Ministra Gospodarki i myślał, że będzie go pełnił do samego końca "swojego albo RB".

Tylko, że powstał "mały" problem - poza posiadaniem tytułu ministra nie robił od przynajmniej dwóch miesięcy (a chyba nawet dłużej, nie chce mi się szukać i dociekać od kiedy) nic, poza pobieraniem podatku i przelewaniem wynagrodzeń. I teraz nagle wykazuje zdziwienie i oburzenie, tym że stołek zabrali bo wreszcie trzeba było się zabrać za jakąś konkretną robotę, a nie tylko od czasu do czasu rzucić jakimś sloganem i żyć w samozadowoleniu "specjalisty od gospodarki". Nawiasem mówiąc przeczytałem te stare posty na temat BSE i kompletnie z nich nic nie wynika. Może i faktycznie było to dobre na początek, kiedy nie było ani możliwości, ani komu się zajmować gospodarką - były ważniejsze kwestie organizacyjne.

Ten cały płacz jest śmieszny - pretensje do Andrzeja, że pełni obowiązki Prezydenta RB w kolejnych kadencjach... tylko że on się nich wywiązuje. Były minister gospodarki się ze swoich obowiązków nie wywiązywał to w końcu jakiś szef rządu się wkurzył i go "pogonił ze stołka". I moim zdaniem całkiem słusznie... stanowiska tutaj są po to by coś robić i dla co coś robią.

Do tego jeszcze zabawniej brzmią oskarżenia o jakąś dyktaturę w stosunku do osoby, która zostaje wybierana raz za razem w demokratycznych wyborach, gdy się samemu powołuje na jakieś dawne "zakulisowe" ustalenia, przedkładając je wyraźnie nad system demokratyczny, funkcjonujący w RB. Może i w początkach RB nie mogliście sobie pozwolić na pełnię demokracji i takie ustalenia trzeba było podejmować (nawet się nie dziwię), ale kraj się rozwinął, przyszli nowi ludzie, którzy to tworzą to v-państwo i sytuacja się zmieniła. Teraz decydują wybory i społeczeństwo RB, i ono poprzez swoich wybranych w demokratycznych wyborach zadecydowało i oceniło pracę (a raczej jej absolutny brak) byłego Ministra Gospodarki po prostu negatywnie.

W sumie to już nawet nie ma o czym rozmawiać - sprawa stała się chyba jasna i czytelna dla wszystkich. Urażona duma o zabrany stołek, który kiedyś przydzielono "zakulisowo", a potem gdy rozwinęła się demokracja to zabrano za... co tu dużo mówić nie robienie niczego.

Odpowiedz
Cytat:. Szkoda, że jedyna moim zdaniem partia zdolna obecnie do konkurencji z "Jedną Bialenią" właśnie upada.
Nie utożsamiajmy ND z panem Kaniewskim pokazał ze niewarto choćby podczas ostatnich wyborów i obecnie jest niestety hamulcowym jedynej partii opozycyjnej.
[i]Maria von Primisz
[Obrazek: DGS1nKB.png]
II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice
Odpowiedz
Cytat:Szkoda, że jedyna moim zdaniem partia zdolna obecnie do konkurencji z "Jedną Bialenią" właśnie upada.
Po pierwsze nie wiem czy upada... choć udział eks-ministra Kaniewskiego chyba od niej jednak odstręcza. A po drugie polityka nie znosi próżni - jest paru aktywnych i konstruktywnych opozycjonistów w RB, wystarczy że się dogadają i może stworzą nowe ugrupowanie.

W sumie czego im życzę... bo dobra, konstruktywna opozycja nie dość, że ożywia "życie polityczne", a to jeszcze dyskusje i wymiana pomysłów bywają bardzo pożyteczne (w przeciwieństwie do "sloganizmu" z którego nic nie wynika).

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: