Do roboty!
Towarzysze, Obywatele, Bialeńczycy,

smętne życie wiedziemy, ziemskie twory. Nic się nie dzieje, ale w zasadzie ten upadek struktur państwa jest czymś nagłym. To niepokojące. Jedyne, co się teraz dzieje w Bialenii to kłótnie na poziomie gimbonacji, które w dodatku nijak nie przyczyniają się do wzrostu aktywności. Można się kłócić, ale nie w ten sposób.

Władza państwowa właściwie nie działa. Nie jest to prztyczek w nos Prezydent Swarzewskiej. Mam swoje sympatie i antypatie, ale w momencie kryzysu trzeba je odłożyć na bok i działać wspólnie. Apel kieruję więc do wszystkich.

Już od dłuższego czasu czekamy na wybór Lwa Wolnogradu. Niezależnie od wyniku, który w chwili obecnej nie jest dla mnie korzystny, chcę jako lennik zaangażować się w aktywizację Rzeszy, ale jak mam to zrobić, jeżeli jej administracja nie działa, Sejm nie pracuje, projekty leżą na biurku, a Lew jest niewybrany przez zwykłe zaniedbanie? Nie mówię już o uporządkowaniu spraw związanych z wprowadzeniem regulaminu Sejmu etc.
To samo tyczy się powołania rządu. Pojawiły się już kandydatury na ministrów. Kiedy więc zostaną oni powołani? Wreszcie wybory prezydenckie. 10 kwietnia rozpocząć się ma nowa kadencja, a tymczasem nie ma nawet gdzie złożyć kandydatury. Nie wspominam już o pożytkach płynących z kampanii wyborczej.

Dosyć sporów. Żądam działań!

https://www.youtube.com/watch?v=imKD1msSx9s
DR NET. Ametyst Faradobus PROF. UB
BARDZO WSPANIAŁY KRÓL HIRSCHBERGII I WEERLADU
KNIAŹ NA MECHANICACH, METROPOLITA TEMESZGADZKI
[img=0x89]https://spolecznosc.bialenia.org.pl/attachment.php?aid=6921[/img]
Odpowiedz
(29.03.2017, 15:27:02)Ametyst Faradobus napisał(a): To niepokojące. Jedyne, co się teraz dzieje w Bialenii to kłótnie na poziomie gimbonacji,

A kto je wprowadza?

Szczerze... Jeśli mam wybór między powrotem do Bialenii, a zagraniem Imperium Osmańskim w EU IV i dla ulgi podbicie całej Europy, to oczywiście skuszę się na Europa Universalis.
Ewentualna obraza daje mi casus belli na podbicie wypierdka.
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Odpowiedz
Nie ma sensu doszukiwać się jednego prowodyra kłótni. Wystarczy, że ich zaprzestaniemy bez rozgrzebywania i zajmiemy się pracą.
Odpowiedz
Cytat:10 kwietnia rozpocząć się ma nowa kadencja, a tymczasem nie ma nawet gdzie złożyć kandydatury.
Kandydatury od miesięcy składa się do jednego, tego samego wątku...

I również, w kwestii wyborów - czy teraz wszyscy dostrzegają, dlaczego tak bardzo byłem przeciwko ustanowieniu sztywnych terminów kadencji? Zamiast choćby minimalnego odświeżenia mamy przejmowanie pałeczki przez tych członków tej samej ekipy, którzy jeszcze mają trochę wolnego czasu.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz
To co robimy dalej? W tym składzie z tą ilością wolnego czasu daleko nie zajedziemy. Tym razem zmiana prezydenta nie wystarczy. Znaczy, może wystarczyć na tydzień, może dwa. Ale to nie ma nic wspólnego z autentycznym życiem narodowym.
Po prostu się wypaliła nasza zabawa, przynajmniej na jakiś czas. Nie jest to niczyja wina, ewentualnie wina nas wszystkich, że nie zajęliśmy się wystarczająco promocją. Ten kryzys jest spowodowany brakiem dopływu świeżej krwi. Autentycznie świeżej. Flejmy we własnym gronie są już po prostu nudne. Ba, nawet ułaskawienie Zanika nie dałoby żadnego orzeźwiającego efektu, bo już niczym nas nie zaskoczy.
Odpocznijmy trochę, a potem, jeśli będziemy chcieli dalej walczyć o Bialenię, to zajmijmy się na serio promocją. Nie ściąganiem niedobitków z upadających mikronacji, nie stowarzyszaniem upadających krajów. Bialenia i cały mikroświat potrzebują nowych ludzi, nowego pokolenia.
Odpowiedz
Moim zdaniem potrzeba też odczarowania obecnej formuły, która stała się skostniała i nudna. Nie ma tu już nic z dawnego klimatu, ideologii. Bawimy się w jakieś mutacje zamiast wrócić do starych wzorców, do kultu patronów i katechonów, do tradycji powstańczych. To powinno iść w parze ze ściągnięciem nowicjuszy.
Odpowiedz
Hile Bialeńczycy!

Zawsze myślałem że Republika Bialenii jest państwem względnie stabilnym. A wystarczył jeden kryzys z udziałem Hasselandu i Brodrii, żeby cały Wasz kraj się posypał. Na serio z państwa będącego jednym z liderów v-świata, w krótkim okresie czasu ma powstać mauzoleum? To jest zwykłe poddanie walki walkowerem. Przykro się to ogląda z boku.

Jestem liderem państwa dużo mniejszego, z dużo mniejszym potencjałem ludzkim, a jednak jakoś ciągnę ten wózek od wielu lat. Czasem jest lepiej, czasem jest gorzej, ale wystarczy tylko rzucić okiem na Bialenię, żeby zobaczyć że kraj ma potencjał. Może co najwyżej wymaga odświeżenia formuły i zarysowania jakiejś ciekawej ideologii i kultury.

Walczcie!
(-) Otto von Teller
Wielka Szycha z Pustkowi Winków
Odpowiedz
Dokładnie o to mi chodziło.
Odpowiedz
Ametyst Prezydentem!
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz
No to... trzeba pogrzebać od nowa w ordynacji. W tej chwili trzymanie się przyświecających jej idei jest bez sensu.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz
Ja sprawię, że Bialenia stanie się krainą powszechnej szczęśliwości i pokoju.
Odpowiedz
Cóż, nawet najaktywniejszy prezydent nic nie wskóra jeśli jest pozbawiony wsparcia i aktywności obywateli.
Zobaczcie, napisałam kilka wątków, prosząc obywateli o współpracę... i co? I nic.
Odpowiedz
No ja wsparłem, czekam na nominację.
Odpowiedz
(30.03.2017, 21:55:17)Ametyst Faradobus napisał(a): No ja wsparłem, czekam na nominację.

Oczywiście dokonam jej, ale poczekam jeszcze do jutra, czy zgłosi się ktoś chętny na drugie stanowisko.
Odpowiedz
(30.03.2017, 20:35:14)Aleksandra Dostojewska napisał(a): Cóż, nawet najaktywniejszy prezydent nic nie wskóra jeśli jest pozbawiony wsparcia i aktywności obywateli.
Zobaczcie, napisałam kilka wątków, prosząc obywateli o współpracę... i co? I nic.

To nie do końca tak działa. Prezydent jako głowa państwa powinien zmobilizować ludzi do pracy, ale przede wszystkim pokierować ich. Czy pani prezydent przedstawiła plan poprawy sytuacji w Bialenii, czy może krzyknęła tylko "Pomożecie?"? Jeżeli tylko to drugie, to wcale się nie dziwię, że odzewu nie było. I przede wszystkim należy się skupić na lokacji zasobów (w tym wypadku obywateli bialeńskich którzy pozostali), a nie na głoszeniu potrzeby znalezienia nowych ludzi, którzy naprawią sytuację w Republice. Nie naprawią, jeżeli nie będzie dobrego sternika u steru. Skupcie na na odbudowie Bialenii w oparciu o to, czym dysponujecie aktualnie.
(-) Otto von Teller
Odpowiedz
Wielki Sternik jest w niebie teraz... i stamtąd patrzy, jak ja kandyduję na Prezydenta RB Republiki Bialeńskiej.
Odpowiedz
A nie możesz się np. ogłosić wodzem i lać na przepisy prawa? Grunt żebyś miał poparcie społeczne, bo jak będziesz czekał na zmianę ordynacji wyborczej, to Bialenia się przekręci dwukrotnie.
(-) Otto von Teller
Odpowiedz
W mikronacjach podstawa to poparcie społeczne i zaplecze techniczno-administracyjne. xD
Odpowiedz
Będzie poparcie, znajdzie się i zaplecze. Byleby reformy były przemyślane, a nie na kolanie pisane Smile
(-) Otto von Teller
Odpowiedz
(31.03.2017, 20:42:32)Otto von Teller napisał(a):
A nie możesz się np. ogłosić wodzem i lać na przepisy prawa? Grunt żebyś miał poparcie społeczne, bo jak będziesz czekał na zmianę ordynacji wyborczej, to Bialenia się przekręci dwukrotnie.
Pomyliła się sytuacja bialeńska z brodryjską.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości