Czas Wielkich REFORM
Rodacy!

Sytuacja, w której znalazła się nasza Ojczyzna zmusza nas do refleksji nad jej przyszłością, ale i przeszłością.

Stworzyliśmy bowiem struktury państwowe i prawa, które nie są przyjazne ani Obywatelom, ani rządom silnej ręki, która z bożą pomocą mogłaby wyprowadzić nasz Kraj z marazmu.
Konstytucja, która została uchwalona w roku ubiegłym, nie zdała próby czasu. Była bowiem pisana w innych czasach, choć nie odległych, ale jakże różnych od tego, co mamy dzisiaj.

Dlatego, proponuję dzisiaj zmianę konstytucji, w ramach Wielkich Reform Naprawczych.

Oto moje postulaty:

1. Jednoizbowy Parlament - Zgromadzenie Narodowe złożone ze wszystkich Obywateli Republiki Bialeńskiej.

2. Skrócenie czasu trwania kadencji prezydenckiej do 6 tygodni.

3. Prezydent nie może zostać postawiony w stan oskarżenia w trakcie sprawowania urzędu.

4. Likwidacja możliwości oddalenia veta prezydenckiego wobec ustaw Parlamentu.

5. Likwidacja Sądu Ludowego na rzecz instytucji ostracyzmu, większością 2/3 głosów Zgromadzenia.

6. Najwyższy wymiar kary - pozbawienie wolności na okres 6 miesięcy.

7. Likwidacja dotychczasowych struktur Policji.

8. Podporządkowanie Policji Prezydentowi.

Proszę o opinie.

Zwrócę się także o rozpisanie referendum w trybie pilnym, gdzie zapytamy Obywateli o wprowadzenie powyższego pakietu reform.
Odpowiedz
To się nazywa wziąć sobie od razu do serca czyjeś słowa.

Należy podążać w stronę białoruskiego ideału, ale raczej na poziomie propagandy i realiów, a nie systemu politycznego. Powrót do jednej izby popieram, Sejm Rzeszy to instytucja Rzeszy i mieszanie go w system polityczny Republiki niezbyt mi się widzi i dzisiaj słabo funkcjonuje. Punkty 3, 4 i 5 to jest jakaś porażka. Co do Policji to proponuję zorganizować ogólnokrajową debatę obywatelską, która może stanowić podstawę reformy tej instytucji.
DR NET. Ametyst Faradobus PROF. UB
BARDZO WSPANIAŁY KRÓL HIRSCHBERGII I WEERLADU
KNIAŹ NA MECHANICACH, METROPOLITA TEMESZGADZKI
[img=0x89]https://spolecznosc.bialenia.org.pl/attachment.php?aid=6921[/img]
Odpowiedz
(31.03.2017, 22:03:43)Ametyst Faradobus napisał(a): To się nazywa wziąć sobie od razu do serca czyjeś słowa.
Należy podążać w stronę białoruskiego ideału, ale raczej na poziomie propagandy i realiów, a nie systemu politycznego. Powrót do jednej izby popieram, Sejm Rzeszy to instytucja Rzeszy i mieszanie go w system polityczny Republiki niezbyt mi się widzi i dzisiaj słabo funkcjonuje. Punkty 3, 4 i 5 to jest jakaś porażka. Co do Policji to proponuję zorganizować ogólnokrajową debatę obywatelską, która może stanowić podstawę reformy tej instytucji.

A dlaczego ''porażka''???

Mi wydaje się, że ostracyzm byłby najlepszym rozwiązaniem.
Odpowiedz
Większość nie zawsze jest uosobieniem rozsądku. Sąd to sąd, a nie wiec. Także prawo do odrzucenia weta jest konieczne, bo jego brak byłby podważeniem zasady trójpodziału władzy. Najnowsza historia Bialenii pokazuje z kolei, że możliwość rozliczania Prezydenta jest wręcz wskazana. Można co najwyżej pomyśleć nad jakimś "trybunałem stanu", który nie byłby tożsamy z SL.
Odpowiedz
(31.03.2017, 22:22:00)Ametyst Faradobus napisał(a): Większość nie zawsze jest uosobieniem rozsądku. Sąd to sąd, a nie wiec. Także prawo do odrzucenia weta jest konieczne, bo jego brak byłby podważeniem zasady trójpodziału władzy. Najnowsza historia Bialenii pokazuje z kolei, że możliwość rozliczania Prezydenta jest wręcz wskazana. Można co najwyżej pomyśleć nad jakimś "trybunałem stanu", który nie byłby tożsamy z SL.

Cóż, ideą reform jest zerwanie z trójpodziałem władzy w dotychczasowej formie. Średnio rozgarnięty obserwator życia publicznego zorientuje się, że moje reformy dążą w kierunku systemu prezydenckiego, zcentralizowanego wokół tego urzędu.
Także obstaję przy propozycji instytucji ostracyzmu, to nada polotu i werwy naszemu społeczeństwu. Obecnie Sąd to tylko fasada...
Odpowiedz
1. Za jedno mi to.
2. Może być...
3. W ostateczności... z zastrzeżeniem wstrzymania biegu przedawnienia.
4. Nie. Naród > jedna osoba.
5. Odstaw tę Wyborową.
6. Spoko... I tak na mało kogo się to stosuje.
7. Szczerze? I tak bez dawnych uprawnień to Policja wyłącznie kropki wstawia, bo nie ma zbytnio sensu kogokolwiek aresztować, jeżeli ewentualnie coś przeskrobie. Także... Kit z tym.
8. Nie. I zanim ktoś to zasugeruje - armia też. Bo znowu, naród > jedna osoba.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz
(01.04.2017, 00:13:21)Maciej Kamiński napisał(a): 1. Za jedno mi to.
2. Może być...
3. W ostateczności... z zastrzeżeniem wstrzymania biegu przedawnienia.
4. Nie. Naród > jedna osoba.
5. Odstaw tę Wyborową.
6. Spoko... I tak na mało kogo się to stosuje.
7. Szczerze? I tak bez dawnych uprawnień to Policja wyłącznie kropki wstawia, bo nie ma zbytnio sensu kogokolwiek aresztować, jeżeli ewentualnie coś przeskrobie. Także... Kit z tym.
8. Nie. I zanim ktoś to zasugeruje - armia też. Bo znowu, naród > jedna osoba.

Rozumiem, czyli uważasz, że nade wszystko suweren. Co do punktu numer 5, jestem skłonna na ustępstwa. Myślałam, że ta forma zdobędzie uznanie, bo byłaby czymś wyróżniającym nas.
Punkt 8 , również można zamienić na wybór policjantów na określoną kadencję, dajmy na to pół roku, w wyborach powszechnych....

Ponadto, proszę resztę społeczeństwa o uwagi odnośnie poszczególnych punktów, gdyż chciałabym już złożyć wniosek o referendum.
Odpowiedz
Ale referendum musi poprzedzić dyskusja, nie bawmy się w PiS.
Odpowiedz
(01.04.2017, 14:34:59)Ametyst Faradobus napisał(a): Ale referendum musi poprzedzić dyskusja, nie bawmy się w PiS.

Czyż nie po to kieruję apel o uwagi, do Narodu? Tongue
Odpowiedz
Bardzo słusznie, ale nie tak szybko, że "już" byś chciała. Poczekajmy chociaż kilka dni. Wink
Odpowiedz
Pomysły Pani Prezydent dotyczące powołania jednoizbowego Parlamentu, który byłby sprawnie działającym organem władzy ustawodawczej i który działałby w oparciu o odpowiednią liczbę obywateli oraz skrócenia kadencji Prezydenta Republiki do okresu 6 tygodni są jak najbardziej słuszne. Niestety, reszta postulatów zawartych w zbiorze Wielkich Reform Naprawczych jest niesłuszna. Próby likwidacji możliwości oddalenia veta prezydenckiego muszą spotkać się z moim głębokim sprzeciwem, jako zwolennika systemu parlamentarnego. W historii ostatnich kilkunastu miesięcy Bialenii zbyt dużo zależało od jednej osoby (Prezydenta), a zbyt mało od posłów i zwykłych mieszkańców. Centralizacja i przemiana w system prezydencki nie doprowadzi do niczego dobrego, bo obywatele nie będą mieć wpływu na funkcjonowanie państwa, będą czuć się zniechęceni, a często pewnie też bardzo niezadowoleni z decyzji włodarza. Sąd Ludowy odgrywa niezwykle istotną rolę w strukturze władzy sądowniczej, a zastąpienie go niezrozumiałym, nieuregulowanym i zupełnie nieobiektywnym procesem ostracyzmu, byłoby krokiem w tył. Punkt trzeci nie jest nawet wart komentowania, bo należy to uznać za forsowanie rozwiązania najkorzystniejszego dla obecnie sprawującej funkcję Prezydenta. Pani Swarzewska-Dostojewska przygotowuje sobie grunt pod popełnianie kolejnych przestępstw i dlatego stara sobie zapewnić nietykalność. Policja Krajowa musi istnieć, wszak tylko tylko ona może zapanować nad sytuacją wewnętrzną, gdy wymyka się spod kontroli i gdy pewne siły polityczne torpedują zdroworozsądkowych obywateli. 
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, Wicemarszałek Parlamentu RB, redaktor naczelny gazety "wBialenii", dyrektor Bialeńskiego Ośrodka Badania Opinii Publicznej, Delegat Główny Bialenii przy MUP, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider i Wicelider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na stanowisko prezydenta Republiki Bialeńskiej
Więcej tutaj
Odpowiedz
Cytat:Co do punktu numer 5, jestem skłonna na ustępstwa. Myślałam, że ta forma zdobędzie uznanie, bo byłaby czymś wyróżniającym nas. 
Niestety, jedną z naszych wad jest wyszukiwanie w razie kryzysu/kłótni/inby/łotewa kozłów ofiarnych. I z tego względu ten pomysł jest niczym więcej, jak tylko przerażającą wizją do natychmiastowego odrzucenia.

Cytat:Punkt 8 , również można zamienić na wybór policjantów na określoną kadencję, dajmy na to pół roku, w wyborach powszechnych....
Prezes jest... Biorąc pod uwagę aktywność reszty pałowników - tyle wystarcza.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz
Żadne reformy nie są potrzebne, a proponowane punkty, to zaspokojenie ego Aleksandry.
Bialenii obecnie potrzebna jest osoba, która wykaże się inicjatywami oraz stanie się napędem dla reszty podzespołów.

Nigdy nie widziałem, żeby to ustawami udało się podciągnąć aktywność obywatelską.
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Odpowiedz
Nie wiedziałam, że to powiem, ale jedyne merytoryczne wypowiedzi należą do Macieja i Ametysta, reszta to jad.

Ja jednak zamierzam przeprowadzić reformy, i żadne ujadanie mi w tym nie przeszkodzi.
Odpowiedz
Są tacy w naszym społeczeństwie, których nieodpowiedzialność mogłaby wywołać zgubną awanturę i wpędzić nasz kraj w nieszczęście.
Odpowiedz
Cytat:Nigdy nie widziałem, żeby to ustawami udało się podciągnąć aktywność obywatelską.
To chyba zapomniałeś o ustawie o partiach politycznych. :nerd:
Odpowiedz
Proponuję zorganizować trzy debaty, które jednocześnie wpiszą się w okres kampanii wyborczej i pozwolą każdemu na wyrażenie poglądów na poszczególne tematy.

Pierwsza - władza ustawodawcza (unikameralizm)
Druga - zmiana pozycji Prezydenta (czy konieczna i jak dalece posunięta?)
Trzecia - władza sądownicza (likwidacja Sądu Ludowego)
Czwarta - debata o Policji

Można jeszcze dodać do tego dyskusję o zasadach zarządzania forum. Poszczególne debaty pokażą, jakie jest orientacyjne poparcie dla poszczególnych postulatów i w których sprawach naprawdę należy coś przedsięwziąć.
Odpowiedz
Jeżeli ktoś chce się jeszcze wypowiedzieć, to czekam jeszcze do jutra.
Odpowiedz
Ja czekam do szabasu.
Odpowiedz
Odpowiem na grubo.

(31.03.2017, 21:36:23)Aleksandra Dostojewska napisał(a): 1. Jednoizbowy Parlament - Zgromadzenie Narodowe złożone ze wszystkich Obywateli Republiki Bialeńskiej.

W aktualnej sytuacji to chyba konieczne, chociaż wciąż jestem zwolennikiem Sejmu jako izby. Sad

2. Skrócenie czasu trwania kadencji prezydenckiej do 6 tygodni.

6 tygodni to strasznie mało, ale skrócenie to dobry pomysł. Może 8/10?

3. Prezydent nie może zostać postawiony w stan oskarżenia w trakcie sprawowania urzędu.

To chyba żart xd

4. Likwidacja możliwości oddalenia veta prezydenckiego wobec ustaw Parlamentu.

Tego też nie mogę zaakceptować. Prezydent nie jest nieomylny i nie jest autokratą. Demokracja. Wola Narodu wyrażona w referendum.

5. Likwidacja Sądu Ludowego na rzecz instytucji ostracyzmu, większością 2/3 głosów Zgromadzenia.

Ciekawe rozwiązanie, bo Sąd i tak słabo funkcjonuje. Proponowałbym jednak, żeby poza tym zachować możliwość kasacji wyroku przez Prezydenta i skierowania do ponownego rozpatrzenia.

6. Najwyższy wymiar kary - pozbawienie wolności na okres 6 miesięcy.

Come back, Arek. Come back.

7. Likwidacja dotychczasowych struktur Policji.

Czemu?

8. Podporządkowanie Policji Prezydentowi.

Już jest podporządkowana, bo Prezydent może sobie powoływać i odwoływać Prezesa.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości