PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego
Wysoka Izbo,

Mimo że nasza kadencja dobiega końca, to myślę, że spokojnie zdążymy podebatować i zagłosować, zatem przedkładam Wysokiej Izbie projekt zmiany ustawy o systemie szkolnictwa wyższego.

Proponowana nowelizacja jest króciutka, bo dodaje tylko kilka słów do jednego ustępu w taki sposób, aby Uniwersytet Bialeński nabył osobowość prawną. Umożliwi to utworzenie konta bankowego dla uczelni, ponieważ ustawa o kontach bankowych pozwala je zakładać wyłącznie na osoby fizyczne bądź osoby prawne. W związku z tym bardzo proszę o głosy za projektem.

W kwestii vacatio legis, zrezygnowałem z 24 godzin czekania, ponieważ i tak władze Uniwersytetu będą musiały odpowiednio uregulować kwestię konta bankowego. W rzeczywistości więc rozpocznie ono funkcjonowanie jakiś czas po wejściu w życie nowelizacji. Zmiany nie są też drastyczne ani kontrowersyjne, nie widzę więc przeszkód, aby mogły wejść w życie w momencie opublikowania ustawy w BU.

Debata na 24 godziny z możliwością przedłużenia.
Cytat:
[Obrazek: ?url=i.imgur.com%2FvdUQ0qe.png]

USTAWA O ZMIANIE USTAWY O SYSTEMIE SZKOLNICTWA WYŻSZEGO
z dnia xx 2017 r.

Artykuł 1.

Niniejsza ustawa ma na celu zmianę przepisów ustawy o systemie szkolnictwa wyższego z dn. 6 lutego 2017 r. z późniejszą zmianą.

Artykuł 2.

Art. 1 ust. 1 wzmiankowanej ustawy otrzymuje brzmienie:

Cytat:1. System szkolnictwa wyższego obejmuje Uniwersytet Bialeński jako jedyną, państwową jednostkę organizacyjną prowadzącą działalność naukowo-dydaktyczną i posiadającą osobowość prawną.

Artykuł 3.

Niniejsza ustawa wchodzi w życie w momencie jej opublikowania w Biuletynie Ustaw.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz
Skreślże "jako jedyną".
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Odpowiedz
W takim brzmieniu jest aktualnie i z tego, co pamiętam, intencją było, aby UB był jedyną uczelnią. Bo nie potrzebujemy kilku. Jakby kiedyś UB zaczął prosperować świetnie, miał sporo studentów i dużą kadrę naukową, to można pomyśleć o usunięciu tego "jako jedyną", ale szczerze mówiąc na tę chwilę nie widzę takiej potrzeby.
Odpowiedz
Zgadzam się z Tadeuszem.
Linus

Arcybiskup Wolnogradu
Patriarcha Kościoła Ekumenicznego

Sylwetka

[Obrazek: 2FwJU.png]
Odpowiedz
Jestem przeciwnikiem tego monopolu. Rynek zweryfikuje.
DR NET. Ametyst Faradobus PROF. UB
BARDZO WSPANIAŁY KRÓL HIRSCHBERGII I WEERLADU
KNIAŹ NA MECHANICACH, METROPOLITA TEMESZGADZKI
[img=0x89]https://spolecznosc.bialenia.org.pl/attachment.php?aid=6921[/img]
Odpowiedz
(i z nowelki o osobowości prawnej utworzyła się dyskusja na temat ilości uczelni, no nic, najwyżej się debatę przedłuży)

Proszę o wskazanie mi, jaki jest sens tworzenia kilku uniwerków w obrębie tego samego państwa, kiedy nawet jedna uczelnia ma problem z aktywnością. Mikroświat nie potrzebuje wielu uniwersytetów, a UB w zupełności Bialenii na tę chwilę wystarczy. W przyszłości może i będzie można to zmienić, ale naprawdę w obecnej sytuacji rezygnacja z monopolu jest niewskazana. Skupmy się najpierw na rozwoju UB i spopularyzujmy go, to będzie można znów wrócić do kwestii określenia "jako jedyną".
Odpowiedz
A może by tak zmienić nazwę uczelni?

Skrót "UB" starszemu rocznikowi może się kojarzyć negatywnie.

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Odpowiedz
A no niby można, tylko na jaką? Uniwersytet Wolnogradzki?
No i zmianę nazwy proponuję wprowadzić dopiero po Konferencji Szkół Wyższych, bo wszystkie zaproszenia rozesłałem jako Uniwersytet Bialeński.

Chociaż mnie to tam skrót UB nie ziębi i do zmiany nazwy pozytywnie nastawiony nie jestem.
Odpowiedz
Bialeńska Akademia Nauk Społecznych Big Grin

Proponowałbym przeprowadzić konsultacje społeczne.

Odpowiedz
Nie tylko społecznych! Tongue

Choć Bialeńska Akademia Nauk (BAN) to dość ciekawy skrót. Podejmę się konsultacji we wrześniu, bo wtedy skończy się już Konferencja, a nad nią aktualnie pracujemy.
Odpowiedz
Na jednym Uniwersytecie nie ma kto studiować i wykładać, a chcecie kolejne?
Linus

Arcybiskup Wolnogradu

Sylwetka

Odpowiedz
Popieram stanowisko przedmówców, głoszących potrzebę wykreślenia z przepisu sformułowania "jako jedyną". Nie możemy kierować się aktualnym stanem funkcjonowania i aktywności Uniwersytetu Bialeńskiego, bowiem pozostawienie takich słów w ustawie może spowodować w przyszłości niepotrzebne problemy.
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, Wicemarszałek Parlamentu RB, redaktor naczelny gazety "wBialenii", dyrektor Bialeńskiego Ośrodka Badania Opinii Publicznej, Delegat Główny Bialenii przy MUP, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider i Wicelider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na stanowisko prezydenta Republiki Bialeńskiej
Więcej tutaj
Odpowiedz
Ale tak argumentowano wprowadzenie tego przepisu! I dlatego likwidowałem Akademię Libertas.
Linus

Arcybiskup Wolnogradu

Sylwetka

Odpowiedz
Kompletnie nie rozumiem Waszej argumentacji. Nie ma żadnych racjonalnych przesłanek do tego, aby wykreślać określenie "jako jedyną". Proszę, wyjaśnijcie mi, jaki jest sens tworzenia innych uczelni, skoro nawet jedna ma bardzo niską aktywność, raptem 3 profesorów i tylko 2 studentów? Skoro nawet na UB nie ma dużej aktywności w postaci debat uniwersyteckich i wykładów? Po co zatem inne uczelnie? Żeby każda stała pusta?

Przypominam zresztą, że projekt mojej nowelizacji dotyczy osobowości prawnej dla Uniwersytetu Bialeńskiego i jej uzyskanie jest niezbędne, abym mógł założyć uczelni konto bankowe. Ustęp pierwszy ze sformułowaniem "jako jedyną" jest w aktualnej ustawie od dawna i nigdy nikomu to nie przeszkadzało, ba - nikt nawet o tym chyba nie wiedział, patrząc na dzisiejszą dyskusję. Podczas procedowania ustawy o szkolnictwie wyższym nikt nie zwrócił uwagi na monopol UB i stwierdzenie "jako jedyną", co więcej - Poseł Frederick zagłosował wtedy za projektem ustawy. Nie rozumiem zatem, dlaczego powinniśmy to zmieniać. A jeśli nawet, proszę - zagłosujmy w tej kwestii osobno, ale niech Wysoka Izba nie blokuje zrobienia z UB osoby prawnej.
Odpowiedz
Wstrzymajmy głosowanie do nowej kadencji.
Linus

Arcybiskup Wolnogradu

Sylwetka

Odpowiedz
Wprowadzanie konta bankowego na uczelni też trochę potrwa, bo chciałbym uzgodnić to z Senatem. Nie uważam czekania tak długo za dobry pomysł. Pozostawię projekt do rozstrzygnięcia w tej kadencji.
Odpowiedz
Lepiej pozwalać, niż zakazywać. Jeżeli ktoś wykaże się inicjatywą, założy własną uczelnie wyższą i będzie potrafił ją utrzymać i poprowadzić to bardzo proszę. Jak mówię: rynek zweryfikuje.
Odpowiedz
Po co mnożyć byty ponad potrzeby?
Linus

Arcybiskup Wolnogradu

Sylwetka

Odpowiedz
Teraz pewnie i tak się nie rozmnożą, ale później jeśli ktoś będzie chciał wykazać się inicjatywą trzeba będzie zmieniać ustawę pod jeden przypadek.
Odpowiedz
Jeśli każdy zakładałby własne uczelnie zamiast pomagać w rozwoju już istniejących, to szkolnictwo byłoby na jeszcze niższym poziomie.

Jeśli ktoś będzie chciał się wykazać i z pracą uniwersytecką wiązać będzie swoją przyszłość, to niech pomoże rozwijać nasz narodowy Uniwersytet Bialeński. Organom władzy, a w szczególności Prezydentowi, powinno na tym zależeć. Jak już UB stanie się aktywny i popularny, to droga wolna - zmieniajmy ustawę i zakładajmy nowe uczelnie. Ale póki co niech chętni angażują się w UB. Zresztą ja też do stołka Rektora nie jestem przyklejony i jeśli Prezydent uzna, że ktoś inny bardziej się nadaje - śmiało można powołać. Ja sam przecież też nie będę się rzucał, jeśli ktoś inny byłby lepszy na tym miejscu.

Aktualnie rozmawiamy o hipotetycznym człowieku, który hipotetycznie mógłby chcieć poprowadzić hipotetyczną uczelnię, mimo że od miesięcy nie było takiej sytuacji, a przepis w brzmieniu "jako jedyną" obowiązuje od lutego i, jak wspominałem, nikt nigdy nie zwracał na to uwagi. No to już lepiej zmienić ustawę pod konkretny przypadek, jak rzeczywiście taki się kiedyś pojawi, analizując sytuację szkolnictwa wyższego, jaka wtedy będzie miała miejsce. A nie teraz: "a może ktoś, a może coś"...
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości