PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego
Zgadzam się. Absolutny sprzeciw wobec postulatów o dopuszczeniu innych poza UB ośrodków naukowych. To był kluczowy punkt Reformy Swarzewskiego, która doprowadziła do ożywienia naszego uniwersytetu i jak Rejent Rejtan będę go bronił.
Linus

Arcybiskup Wolnogradu
Patriarcha Kościoła Ekumenicznego

Sylwetka

[Obrazek: 2FwJU.png]
Odpowiedz
Jako że dyskusja wrze, przedłużam debatę do jutra wieczór. Jeśli zdąży do tego czasu ostygnąć, przejdziemy do głosowania, a jeśli nie - znów przedłużę.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz
Odłóżmy to do następnej kadencji.
Linus

Arcybiskup Wolnogradu

Sylwetka

Odpowiedz
Nie widzę przeszkód, aby przegłosować w tej. Jak wspominałem, projekt dotyczy przede wszystkim osobowości prawnej i w takim celu go złożyłem.
Odpowiedz
Jako pan i suweren IWA nie popre dyktatury wymierzonej w kucykowe ośrodki naukowe. Weto!
Obywatelka Najjaśniejszej Republiki Garapeńskiej i Królestwa Dreamlandu 
Poetka w "Ciemnica"
Była Premier Republiki Bialeńskiej 

Odpowiedz
Ręce opadają.
Linus

Arcybiskup Wolnogradu

Sylwetka

Odpowiedz
Smuci mnie nieodpowiedzialność Posłów. Zamiast dbać o rozwój naszego Uniwersytetu, debatują nad sytuacją, która od miesięcy nie miała miejsca, a nikt z Was nawet nie zgłosił stosownej poprawki. Mam tylko nadzieję, że Parlament nie zablokuje nadania uczelni osobowości prawnej, bo to o to właśnie w tej nowelizacji chodzi, co wielokrotnie podkreślałem.

Wciąż zresztą nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytanie - w jakim celu powoływać kilka szkół wyższych, skoro nawet jedna ma problem z aktywnością i skoro ten przepis co najmniej od lutego nigdy nie stwarzał problemów? Stwierdzenie "niech rynek zweryfikuje" jest tak bardzo niekonkretne i w pewnym sensie "zlewcze", że mnie nie satysfakcjonuje. Podobnie słowa o tym, że "może ktoś będzie miał fajny pomysł na uczelnię wyższą" - no to zapraszamy na UB. Panowie Posłowie i Ekscelencja Prezydent wiele mówią, ale nie widzę w tym gadaniu żadnej sensownej argumentacji i choćby minimalnej konfrontacji z moim i Paolo punktem widzenia...
Odpowiedz
Opozycja totalna. Powtarzanie jak mantry słabego argumentu i głuchota na logiczne słowa.
Linus

Arcybiskup Wolnogradu

Sylwetka

Odpowiedz
Zgłaszam poprawkę:

Cytat:Artykuł 2.

Art. 1 ust. 1 wzmiankowanej ustawy otrzymuje brzmienie:

Cytat: napisał(a):1. System szkolnictwa wyższego obejmuje Uniwersytet Bialeński jako państwową jednostkę organizacyjną prowadzącą działalność naukowo-dydaktyczną i posiadającą osobowość prawną.
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, Wicemarszałek Parlamentu RB, redaktor naczelny gazety "wBialenii", dyrektor Bialeńskiego Ośrodka Badania Opinii Publicznej, Delegat Główny Bialenii przy MUP, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider i Wicelider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na stanowisko prezydenta Republiki Bialeńskiej
Więcej tutaj
Odpowiedz
Cieszę się, że wreszcie ktoś podjął merytoryczne działania, choć wciąż nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytanie. Szkoda, bo naprawdę wygląda to tak, jakby Panowie Prezydent i Posłowie byli przeciwko tylko dla samego faktu bycia przeciwko.
Odpowiedz
Ja nie jestem jakimś zatwardziałym przeciwnikiem monopolu dla UB. Po prostu uważam, że lepiej dać na przyszłość możliwość działania, ale mam świadomość, że w gruncie rzeczy to na dzień dzisiejszy niewiele zmienia.
DR NET. Ametyst Faradobus PROF. UB
BARDZO WSPANIAŁY KRÓL HIRSCHBERGII I WEERLADU
KNIAŹ NA MECHANICACH, METROPOLITA TEMESZGADZKI
[img=0x89]https://spolecznosc.bialenia.org.pl/attachment.php?aid=6921[/img]
Odpowiedz
(09.08.2017, 16:41:20)Ametyst Faradobus napisał(a): Ja nie jestem jakimś zatwardziałym przeciwnikiem monopolu dla UB. Po prostu uważam, że lepiej dać na przyszłość możliwość działania, ale mam świadomość, że w gruncie rzeczy to na dzień dzisiejszy niewiele zmienia.

To wtedy będziemy rozważać.
Linus

Arcybiskup Wolnogradu

Sylwetka

Odpowiedz
A może jakaś tam uczelnia rotryjska będzie chciała otworzyć oddział zamiejscowy?
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Odpowiedz
Ja kiedyś proponowałem utworzenie w Bialenii seminarium, które mogłoby zaktywizować diecezję wolnogradzką (praktyki dla diakonów, potem uroczyste przyjmowanie do prezbiteratu itd.). Pytanie, czy UR by chciał. Ale to moim zdaniem jedyna forma, w jakiej można by otworzyć wydział zamiejscowy - bo jakikolwiek inny to byłoby dublowanie uczelni, o którym tu debatujemy.
Odpowiedz
To też jest argument. Przecież nie będziemy kształcić kleryków na UB.
DR NET. Ametyst Faradobus PROF. UB
BARDZO WSPANIAŁY KRÓL HIRSCHBERGII I WEERLADU
KNIAŹ NA MECHANICACH, METROPOLITA TEMESZGADZKI
[img=0x89]https://spolecznosc.bialenia.org.pl/attachment.php?aid=6921[/img]
Odpowiedz
Kleryków kształci biskup diecezjalny według swojej woli.
Linus

Arcybiskup Wolnogradu

Sylwetka

Odpowiedz
No to w takim razie seminarium byłoby niewykorzystywane.
Odpowiedz
Obecnie odeszliśmy od seminarium w klasycznym kształcie na rzecz kursów indywidualnych.
Linus

Arcybiskup Wolnogradu

Sylwetka

Odpowiedz
Przechodzimy do głosowania, przedmiotem projekt z posta otwierającego i poprawka Fredericka.

ZA projektem, PRZECIW poprawce.
Odpowiedz
ZA projektem, PRZECIW poprawce.
Linus

Arcybiskup Wolnogradu

Sylwetka

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: