Traktat z Siedmiogrodem
U nas został już podpisany, wystarczy że towarzysze ratyfikują.
Cytat:TRAKTAT
O NAWIĄZANIU STOSUNKÓW DYPLOMATYCZNYCH

pomiędzy:

Republiką Bialeńską
a
Republiką Ludową Siedmiogrodu

Dnia 1 czerwca 2014 roku w Mieście Stołecznym Kluż
Wysokie Układające się Strony:

Tobiasz Richtoffen
Wiceprzewodniczący Rady Państwa
w imieniu Siergieja Makłowa
Przewodniczącego Rady Państwa

oraz

Andrzej Swarzewski
Prezydent Republiki Bialeńskiej

zawierają niniejszy Traktat:

Rozdział I
[Postanowienia Ogólne]

Art. 1.
Traktat postanawia o nawiązaniu stosunków dyplomatycznych między Republiką Bialeńską, a Republiką Ludową Siedmiogrodu.

Art. 2.
Republika Bialeńska i Republika Ludowa Siedmiogrodu postanawiają uroczyście wyrzec się przemocy we wzajemnych stosunkach i rozwiązywać wszelkie zaistniałe spory poprzez rozmowy i na drodze dyplomatycznej. Obie Strony postanawiają nawiązać stosunki dyplomatyczne na szczeblu ambasadorów. Pragną również wyrazić nadzieję, co do dalszej współpracy w przyszłości.

Rozdział II
[Rozwiązywanie sporów]

Art. 3.
W razie zaistnienia sporu pomiędzy obiema stronami, bezzwłocznie nawiążą kontakt upełnomocnieni przedstawiciele obu stron.

Art. 4.
Strony mogą się zwrócić o mediację do państwa trzeciego lub do uznanego przez nie autorytetu. Mediacja nie wiąże jednak żadnej ze stron.

Rozdział III
[Kontakty międzypaństwowe]

Art. 5.
Oba państwa reprezentuje urzędnik właściwy do spraw zagranicznych.

Art. 6.
Reprezentantem każdej ze stron, na terenie państwa drugiego, jest mianowany zgodnie z prawem, Ambasador.

Rozdział IV
[Ambasadorowie]

Art. 7.
Ambasadorowie obu stron muszą zostać zaaprobowani i uznani za Persona Grata, przez głowę państwa drugiego.

Art. 8.
Wydalenie Ambasadora z kraju, do którego został oddelegowany, następuje przez uznanie go w danym kraju za persona non grata.

Art. 9.
Ambasador nie może w kraju, do którego został od delegowany zostać aresztowany i postawiony przed sądem. Immunitet Dyplomatyczny chroni także majątek Ambasadora.

Rozdział V
[Współpraca]

Art. 10.
Obie strony pragną dążyć do wzajemnej współpracy, której warunki uzgadniane będą i przedstawiane w formie odpowiednich traktatów międzynarodowych.

Art. 11.
Państwa zobowiązują się nie dyskryminować obywateli państw sygnatariuszy, którzy pragną działać na ich terenie.

Rozdział VI
[Postanowienia Końcowe]

Art. 12.
Oba państwa-sygnatariusze niniejszego paktu zobowiązują się go przestrzegać.

Art. 13.
Inne stosunki między państwami regulować będą dodatkowe umowy.

Art. 14.
Oba państwa wyrzekają się wojny jako środku prowadzenia wzajemnej polityki międzynarodowej.

Art. 15.
Do Traktatu można dodawać, w razie zaistniałej potrzeby nowe postanowienia. Aby nowe postanowienia weszły w życie konieczna jest zgoda obu państw.

Art. 16.
Każda ze stron może wypowiedzieć niniejszy traktat, traci on wówczas moc ze skutkiem natychmiastowym. Ambasadorom, do czasu wyjazdu z państwa obcego, wciąż przysługuje jednak Immunitet Dyplomatyczny.

Art. 17.
W razie złamania postanowień Traktatu przez któryś z rządów, Traktat traci moc prawną natychmiastowo, bez możliwości ponownego wprowadzenia go w życie bez uprzedniej ponownej ratyfikacji przez oba zainteresowane państwa.
[Obrazek: RYOjyN.png]
Odpowiedz
Jak najbardziej popieram traktat. Smile SmileSmile Proszę Parlament o szybką ratyfikację.
N.N
Odpowiedz
Czy ktoś ma coś przeciwko? Zapewne pytanie retoryczne.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz
Przejdźmy jak najszybciej do głosowania.
[i]Maria von Primisz
[Obrazek: DGS1nKB.png]
II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice
Odpowiedz
Ja też to proponuje.
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej
Odpowiedz
Zamykam debatę, przechodzimy do głosowania.

Jestem ZA.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz
ZA.
[i]Maria von Primisz
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice
Odpowiedz
Za
Obywatelka Najjaśniejszej Republiki Garapeńskiej i Królestwa Dreamlandu 
Poetka w "Ciemnica"
Była Premier Republiki Bialeńskiej 

Odpowiedz
ZA
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej
Odpowiedz
Mamy cztery głosy. Krzysztofa nie ma. Tak więc myślę, że z uwagi na priorytetowość tej ustawy mogę zamknąć głosowanie.

Traktat został przyjęty.
Odpowiedz
Siergieju, mamy za co świętować Big Grin Big GrinBig Grin
Odpowiedz
Swoją drogą, tak teraz pomyślałem czy Minister ma inicjatywę ustawodawczą?
[i]Maria von Primisz
Odpowiedz
Cytat:Swoją drogą, tak teraz pomyślałem czy Minister ma inicjatywę ustawodawczą?
Ustawą zajmował się Prezydent.
Odpowiedz
Cytat:Ustawą zajmował się Prezydent.
Serio?
Ja ustawę zaopiniowałem dopiero w trakcie trwania parlamentarnej debaty.
N.N
Odpowiedz
Cytat:[quote author="Lehrabia"]
Ustawą zajmował się Prezydent.
Serio?
Ja ustawę zaopiniowałem dopiero w trakcie trwania parlamentarnej debaty.[/quote]
Jest tam Twoje nazwisko, nieprawdaż?
Odpowiedz
Owszem. Najwyraźniej ktoś musiał się pomylić lub zapomnieć mnie spytać... Albo może ja mam zaniki pamięci.
N.N
Odpowiedz
Fajnie że Andrzej się zajmował ustawą (lub nie) ale to nijak nie nadaje komuś kto nie ma inicjatywy prawo do poddania tej ustawy pod obrady.
[i]Maria von Primisz
Odpowiedz
Ja tylko powiadomiłem że już takową przegłosowaliśmy w Siedmiogrodzie, żeby nie było.
Odpowiedz
Dobra, nie ma co robić problemów. Rada Ministrów ma prawo do zgłaszania, jeśli dobrze pamiętam (mogę się mylić, a piszę w trakcie robienia czegoś ważnego,więc nie sprawdziłem).
N.N
Odpowiedz
Cytat:Dobra, nie ma co robić problemów. Rada Ministrów ma prawo do zgłaszania, jeśli dobrze pamiętam (mogę się mylić, a piszę w trakcie robienia czegoś ważnego,więc nie sprawdziłem).

(zgodnie z konstytucją Bialenii art. 18 prawo inicjatywy ustawodawczej posiada Prezydent i posłowie)
(-) Dan Mark
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości