Ankieta: Na jaki komitet zagłosujesz w najbliższych wyborach?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
ND
0%
0 0%
JB
9.09%
1 9.09%
FOR
36.36%
4 36.36%
NŚW
45.45%
5 45.45%
Inny
9.09%
1 9.09%
Razem 11 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

[CBO] Na jaki komitet zagłosujesz w najbliższych wyborach?
Pytanie brzmiało:
Cytat:Co konkretnego stworzyłeś w RB?
No to pokazuję, co też ten de Kaniewski konkretnego zrobił, nie oceniając nijak tej jego pracy.

Cytat:Wynikł z tego BIW, który zajmował się do niedawna w zasadzie poborem podatku oraz dość opieszale reagował na próby zakładania działalności gospodarczej.
Zgadza się - ale skoro jest "mityczne coś", to nie można mówić, że Kaniewski nic nie zrobił.

Cytat:Zresztą niektóre pozostały do dzisiaj w zasadzie martwymi aktami prawnymi. Ale za to było ich dużo... a nie ilości cel, tylko w jakości.
Prawda. Ale to nie zawsze wina tylko tej jednej osoby.

Cytat:Zdjęło to początkowo "problem z głowy", pozwalając się zająć innymi sprawami - ale teraz to piwo trzeba wypić i przebrnąć przez fakt, że tamte działania, wówczas może i wydające się słusznymi, obecnie powodują problem z rozruchem gospodarki.
I właśnie to chwilowe zdjęcie z głowy problemu to duża zasługa Janka. A co się działo później, to wszyscy widzieliśmy.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz
Cytat:Pytanie brzmiało:
...ale skoro jest "mityczne coś", to nie można mówić, że Kaniewski nic nie zrobił.
Czy ja pisałem o tym, że "nic" czy pytałem o to co konkretnie i co wyszło z tego pożytecznego - nie uważasz, że to jednak pewna różnica.

Cytat:
Cytat:Zresztą niektóre pozostały do dzisiaj w zasadzie martwymi aktami prawnymi. Ale za to było ich dużo... a nie ilości cel, tylko w jakości.
Prawda. Ale to nie zawsze wina tylko tej jednej osoby.
Co nie zmienia faktu, że "martwa" ustawa jest tylko "sztuką dla sztuki" - w zasadzie trudno opisywać takie coś jako sukces czy pozytywną cechę działalności. A w zasadzie wprost przeciwnie - nadmiar drobnych aktów prawnych tworzy tylko prawny chaos.

Niestety tutaj mamy pewną rozbieżność (przynajmniej z częścią osób z FOR) - wszystko rozbija się o tzw. "aktywność", część osób moim osobistym zdaniem błędnie pojmuje aktywność, oceniając ją na podstawie liczby postów, liczby stworzonych ustaw itd. Ja natomiast uważam, że zdrowszą jest sytuacja, gdzie nie tworzy się ustaw na ilość, gdzie nie pisze się postów na ilość - a zamiast tego tworzy się kompleksowe akty prawne lub wartościowe posty powstające w mniejszej ilości, ale zawierające konkrety, wpływające na to co nazywamy rozwojem RB itd.

Obawiam się więc nowych rządów z udziałem pewnych osób z FOR, bo dotychczas udało się wypracować z poprzednim rządem pewien system, gdzie doprowadziliśmy sytuacje do tego, że pisało się ustawy kompleksowe - choć było i ich mniej. Aktywność na siłę nie prowadzi do niczego dobrego.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz
Cytat:Czy ja pisałem o tym, że "nic" czy pytałem o to co konkretnie i co wyszło z tego pożytecznego - nie uważasz, że to jednak pewna różnica.
W tej wypowiedzi nie zwracałem się do Ciebie osobiście. Na pytanie, co pożytecznego z tego wyszło, odpowiedziałem, a właściwie to sam sobie na nie odpowiedziałeś.

Cytat:Co nie zmienia faktu, że "martwa" ustawa jest tylko "sztuką dla sztuki" - w zasadzie trudno opisywać takie coś jako sukces czy pozytywną cechę działalności. A w zasadzie wprost przeciwnie - nadmiar drobnych aktów prawnych tworzy tylko prawny chaos.
Owszem, to jest "sztuka dla sztuki". Ja wskazuję tylko, że z powodu, iż to nie tylko Kaniewski odpowiada za ową martwość, nie można tylko jemu mieć za złe, że powstał taki właśnie chaos.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz
Cytat:Ja wskazuję tylko, że z powodu, iż to nie tylko Kaniewski odpowiada za ową martwość, nie można tylko jemu mieć za złe, że powstał taki właśnie chaos.
Ale jednak ktoś kto przez długi czas był ministrem gospodarki, prezesem BIW i tworzył te wspomniane akty prawne - ponosi za sytuację jednak dość sporą odpowiedzialność. Wszak to on był w tym przypadku "kierownikiem zamieszania" - trudno tego nie zauważać, przy ocenie polityka i trudno nie wytykać tego typu sytuacji w chwili dyskusji przedwyborczej (bo ten temat w praktyce nią jest).

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz
Cytat:[quote author="Lehrabia"]Ja wskazuję tylko, że z powodu, iż to nie tylko Kaniewski odpowiada za ową martwość, nie można tylko jemu mieć za złe, że powstał taki właśnie chaos.
Ale jednak ktoś kto przez długi czas był ministrem gospodarki, prezesem BIW i tworzył te wspomniane akty prawne - ponosi za sytuację jednak dość sporą odpowiedzialność. Wszak to on był w tym przypadku "kierownikiem zamieszania" - trudno tego nie zauważać, przy ocenie polityka i trudno nie wytykać tego typu sytuacji w chwili dyskusji przedwyborczej (bo ten temat w praktyce nią jest).[/quote]
Tu nie mam nic do dodania, bo to prawda. Nie całą odpowiedzialność, ale większą część.
Odpowiedz
Czemu ma służyć te przerzucanie się odpowiedzialnością?
Lepiej podebatować nad programami wyborczymi i pomysłami na najbliższą kadencję. Smile SmileSmile
N.N
Odpowiedz
Cytat:Czemu ma służyć te przerzucanie się odpowiedzialnością?
Lepiej podebatować nad programami wyborczymi i pomysłami na najbliższą kadencję. Smile SmileSmile
To była dyskusja nad jednym konkretnym kandydatem. :wink: :wink::wink:
Odpowiedz
Cytat:Czemu ma służyć te przerzucanie się odpowiedzialnością?
Andrzeju sam całkowicie celowo zdestabilizowałeś sytuację polityczną, bo uważałeś że ta "zabetonowana" jest nudna, że brak jest politycznej polemiki itd.

To się teraz nie dziw dysputom i "podgrzanej" atmosferze. Ponadto program to zestaw obietnic i zamierzeń - wiarygodność kandydatów ugrupowań prezentujących te programy ma jednak znaczenie, a ta wiarygodność to w sporym procencie analiza przeszłych dokonań, zachowań, pomysłów i sposób w jaki były realizowane. To chyba w polityce nie jest coś dziwnego. Składy personalne ugrupowań politycznych polegają analizie i krytyce...

Możesz napisać piękny program, ale dla wyborcy się liczy też to czy reprezentanci ugrupowań prezentujących gwarantują czy przynajmniej dają odpowiednie szanse na realizację tego co proponują. Ponieważ szklanej kuli nikt nie ma, to z zasady bazuje się na działaniach polityków w przeszłości.

Odpowiedz
A czy któryś z działaczy Frontu robił co innego niż obiecywał? Nawet tak nielubiany przez Ciebie Kaniewski realizował swój program wyborczy, robił to co planował, a więc to za czym głosowali obywatele Republiki Bialeńskiej.
FOR będzie dążyć do realizacji swojego programu wyborczego.
N.N
Odpowiedz
Cytat:A czy któryś z działaczy Frontu robił co innego niż obiecywał? Nawet tak nielubiany przez Ciebie Kaniewski realizował swój program wyborczy, robił to co planował, a więc to za czym głosowali obywatele Republiki Bialeńskiej.
Kwestia w sumie dyskusyjna, bo dla mnie czyli "prostego wyborcy" (nie kandyduję, nie zamierzam pełnić funkcji politycznych) ważne jest też to jaki był skutek i jakie było rzeczywiste funkcjonowanie tego, co politycy zwykle ogłaszają górnolotnymi słowami, rzucając sloganami na lewo i prawo... a ta sytuacja z gospodarką pod rządami wspomnianego polityka (obecnie właśnie z FOR) jest tego najlepszym przykładem. Czyli najpierw slogany i górnolotne sformułowania (+ to całe "wodolejstwo" zwane BSE), a potem chaos rozmnożonych aktów prawnych, częściowo martwych (czego się można było domyślić) i w zasadzie system, który nie funkcjonował w ogóle.

Wybacz, ale jako wyborca i obywatel RB - chciałbym zamiast sztucznej aktywności i nabijania postów, aby tworzono system prosty i funkcjonalny, a jeśli dotyczy faktycznie spraw, które trudno przedstawić w sposób prosty i zwięzły to niech będą one chociaż kompleksowymi aktami prawnymi. Tak aby obywatel nie musiał "latać" po kilkunastu ustawach w tym samym temacie, orientując się że przynajmniej połowa jest zbędna i robi tylko zamieszanie.

Nie chcę widzieć na scenie politycznej RB ludzi, którzy na konkretne tematy tworzą wielozdaniowe wypociny, przepełnione frazesami, sloganami i pseudomądrymi sformułowaniami. Pragnę działań rzeczowych, konkretnych i funkcjonalnych. A tego się niestety po części członków FOR spodziewać nie mogę, bazując na przeszłych doświadczeniach.

Jestem niestety zwolennikiem jakości, a nie ilości - tak więc pomimo obecności w Waszym gronie ludzi, których naprawdę cenię jak Ciebie czy Lehrabiego, to nie mogę oddać na Was swojego głosu bo obecność pewnych osób (nie tylko Kaniewskiego zresztą...) powoduje, że nie mogę ufać temu co FOR deklaruje i temu, że to będzie z korzyścią dla RB, która jest "najwyższą wartością" w tym miejscu.

Odpowiedz
Cytat:Nie chcę widzieć na scenie politycznej RB ludzi, którzy na konkretne tematy tworzą wielozdaniowe wypociny, przepełnione frazesami, sloganami i pseudomądrymi sformułowaniami. Pragnę działań rzeczowych, konkretnych i funkcjonalnych. A tego się niestety po części członków FOR spodziewać nie mogę, bazując na przeszłych doświadczeniach.
Kaniewski to nie jedyny działacz Frontu, nawet nie główny. Mamy tu takich specjalistów jak Radogost Radziwill (Ali ibn Abi Talib), Maciej Kamiński, Tomasz Rabotowicz i innych. Nie da się zaprzeczyć ich profesjonalizmowi. A i myślę, że skoro ja przez pół roku (VI kadencji) jestem wybierany przez naród na prezydenta, to nie jest to całkowity przypadek.

W tych wyborach to Front Odnowy Rewolucji jest tym, czym Jedna Bialenia była jeszcze do niedawna. Ja nic nie mam do działaczy Jednej Bialenii, to są naprawdę fajni ludzie. Ale nie mają kadr potrzebnych do rządzenia, nie mają takiej wyrazistości pożądanej u partii rządzącej.
Zacytuję wybitnego wandejskiej działacza Anarchię Napalm Peruna: "Partie, które mówią "my zrobimy to i to", a nie mówią dlaczego i jaki mają… życiowy cel, to partie niebezpieczne."
N.N
Odpowiedz
Cytat:Kaniewski to nie jedyny działacz Frontu, nawet nie główny. Mamy tu takich specjalistów jak Radogost Radziwill (Ali ibn Abi Talib), Maciej Kamiński, Tomasz Rabotowicz i innych. Nie da się zaprzeczyć ich profesjonalizmowi. A i myślę, że skoro ja przez pół roku (VI kadencji) jestem wybierany przez naród na prezydenta, to nie jest to całkowity przypadek.
Ale ja nie przeczę... zresztą wyraźnie wspomniałem (czego raczyłeś nie zauważyć) dwóch ludzi z tego całego FOR do których mam "od zawsze" tutaj zaufanie i darzę ich szacunkiem - zresztą zawsze chętnie z nimi współpracowałem (czemu chyba nie zaprzeczysz, bo jesteś jednym, z nich) nawet jak reprezentowali inne ugrupowanie polityczne.

Natomiast obecność ludzi takich jak Kaniewski (zarzutów nie będę powtarzał) czy innego jak Aykm, który jest osobą tutaj całkowicie bierną, a do tego na forum międzynarodowym w chwilach konfliktów zabierał głos przeciwko RB i działał przeciwko obywatelom RB - daje mi czytelny sygnał, że współpraca z FOR nie może być przeze mnie brana pod uwagę, podobnie jak poparcie czy pozytywne spojrzenie na to ugrupowanie.

No cóż takie jest prawo wyborcy i obywatela demokratycznego kraju - widząc w ugrupowaniu politycznym ludzi, którym nie ufa, których nie uważa za postacie pozytywne na scenie politycznej RB, nie obdarza też zaufaniem ugrupowania jako całości (bo zawsze mogę zadać sobie pytanie - dlaczego... w takim składzie i co się za tym kryje). Takie już prawa demokracji i wyborczego zaufania - ja się obawiam, że dacie im "stołki" czego jako wyborca starający się działać w imię rozwoju RB nie akceptuję i moje prawo.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: