Co z gospodarką?
Szanowni Członkowie!

Chciałbym na razie na forum partyjnym zwrócić uwagę na stan naszej gospodarki. W zamierzeniu reformy, która rozpoczęła się w kwietniu bieżącego roku miało być jej ożywienie, a efekcie dzisiaj widzimy jej dalszą stagnację. Jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie, że pod względem odstraszających procedur biurokratycznych jest jeszcze gorzej. Stwierdził to na przykład Tobiasz von Ritchoffen. Sądzę, że po reformie było uzasadnione oczekiwanie "jak to wszystko ruszy", że ludzie się do tego garną, a gospodarka będzie odzwierciedleniem zmian, które następują a Republice Bialeńskiej. Jednak tak się nie dzieje. Środki wymiany dalej są pozbawionymi sensu, ta reforma nie sprawiła, że to się też zmieniło.
Dlatego uważam, że powinniśmy zastanowić się w dłuższej perspektywie nad tym, czy nie potrzebna jest jeszcze jedna reforma. Spróbowanie czegoś innego, co nie będzie naśladownictwem, ale dostosowaniem się do naszego v- życia. Mam na myśli stworzenie branż, które poprzez pozytywną hierarchiczność będą rzeczywiście odzwierciedlały to co tu się dzieje i będą czynnikiem, który będzie rozwijał życie społeczno - gospodarcze Republiki Bialeńskiej. Na czele każdego zarządu branży będzie stał prezes i dalej aż do podstawowej funkcji co nie oznacza, że najmniej ważnej. Branże będą skupione w Bialeńskiej Izbie Wymiany, co się nie zmienia, ale będą w jej ramach współpracować dla polepszania v - życia. Każdy kto będzie miał determinację , talenty będzie mógł się realizować i awansować coraz wyżej. Także jego awans będzie spowodowany jego pracą, determinacją, samozaparciem.

Zapraszam do dyskusji i konstruktywnej krytyki nie na zasadzie "można jaśniej" (co moim zdaniem powinno już być srebrnym cytatem)
Nie daję gwarancji na ciągłą aktywność, ponad to, na ile mam siłę.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Co z gospodarką? - przez Jan Kaniewski - 24.06.2014, 13:02:17

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości