Co z gospodarką?
Cytat:Ja zauważyłem, że w szczególności Razroblade od dłuższego już z resztą czasu wylewa prawie za każdym razem na moją głowę wiadro pomyj. Z czasem zacząłem się zastanawiać czy może jest na tyle niedoinformowany, ale dyżurne stawianie się na to co ja powiem i kwitowanie to, że to "ogólniki", "slogany"? Może prowadzisz wobec mnie swoistą politykę spychania, marginalizowania i wpędzania w to czego nie chcę. Może to nowe normy naszej demokracji (bez aluzji do partii)? Jednak moim zdaniem najważniejsze żeby jednak nie stało się normą krytykowanie tylko za to, że ujmuję to w takich, a nie innych (żołnierskich) słowach. Nie mówię tutaj nie od rzeczy. Nie piszę, że tematem jest gospodarka, a w wywodzie opisuję sytuację meteorologiczną.
Nie moja wina, że masz manierę unikania konkretów, "pisania o niczym" i rozgrzebywania problemu, który potem muszą kończyć inni (czy chcą czy nie chcą - ale jak się podjęli to czują się w obowiązku). To Ty sam się marginalizujesz, postępując w taki sposób - dużo górnolotnych słów i żadnego konkretnego działania.

I nie pisz o "żołnierskich słowach" - bo one są akurat synonimem konkretów (poza dosadnością języka oczywiście), których u Ciebie akurat nie da się znaleźć.

Cały czas zajmujesz się krytykowaniem, cały czas uważasz, że jest źle, cały czas wytykasz brak aktywności gospodarczej - ale co Ty zrobiłeś dla rozwoju gospodarki, w jaki sposób się przyczyniłeś do powstawania firm, działalności w jakiejkolwiek branży gospodarczej - poza gadaniem o niczym?

Chcesz abym traktował Cię poważnie? - to najpierw musisz na to zasłużyć swoją pracą (taką konkretną z efektami i wynikami) i zaangażowaniem, a nie ciągłym krytykowaniem i produkcją sloganów na zawołanie.

Nie tędy droga - wytykasz ciągle brak zaangażowania w gospodarkę, a sam nie jesteś w nią zaangażowany. Pokaż najpierw, że potrafisz i chcesz zrobić coś konkretnego, a potem dopiero krytykuj innych i ich rozwiązania. Bo w przeciwieństwie do Ciebie my usiłujemy coś robić, może nie zawsze nam to wychodzi jakbyśmy chcieli, ale przynajmniej się staramy, próbujemy (czasem się "sparzymy", ale nie myli się ten kto nic nie robi), a nie bredzimy o niczym...

Cytat:Jeśli chodzi o kwestie gospodarcze. Te propozycje, których zarys wymieniam mogą być atrakcyjne dla obywatela pod względem satysfakcji z wykonywanej pracy oraz premiowania za nią w procesie decyzyjnym w ramach branży i ogólnych stosunków między nimi, a nie tylko środkami wymiany. Ktoś może powiedzieć, czy to nie będzie monopolizacja i zahamowanie potencjału inicjatywnego każdego, kto chce się włączyć w struktury gospodarki? Sądzę, że nie powinno być z tym problemów gdyż każdy kto do danej branży przyjdzie, będzie pracował to będzie premiowany gdyż będą wyznaczone awanse za pracę (ilość, jakość, czas). I tutaj ważna kwestia trzeba jasno to określić aby nie dochodziło do sytuacji neofedualnej. Czyli, że powstanie branża "kilka" weźmie wszystko i będzie trzęsła wszystkim po wsze czasy. Myślę, że poprzez posiadanie swoich praw zawodowych wynikających z branży, dobrego wynagradzania nie tylko środkami wymiany, stworzymy atmosferę która się przysłuży dalszemu rozwojowi Republiki Bialeńskiej z prostego powodu, że będzie dawała satysfakcję.
No i...?

Jak to ma wyglądać w praktyce? Znowu nadużyję tak nielubiane przez Ciebie słowa - konkretnie:

1/ Co ma zostać stworzone i w jaki sposób?
2/ Jakie mają być dokładnie zasady funkcjonowania?
3/ Ja czym dokładnie ma polegać premiowanie?
4/ Czy dotychczasowe zasady zależności gospodarczych mają zostać zlikwidowane?
5/ Jak ma wyglądać kwestia środka wymiany z zależnościach gospodarczych?
6/ Jakie jeszcze zasady mają ulec zmianie?

Czy może znowu twierdzisz (zwyczajem krytykanta), że jest źle choć nic nie zrobiłeś by było lepiej, czy znowu rzucasz jakiś pomysł i niech inni się martwią jak to zrobić?
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Co z gospodarką? - przez Jan Kaniewski - 24.06.2014, 13:02:17

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości