Co z gospodarką?
Cytat:
Cytat:Jeśliby to tworzyć, trzeba programu de facto monopolizacji dziedzin.
Nie da się na ten moment tak zrobić: http://forum.bialenia.net.pl/viewtopic.php?f=19&t=558

Cytat:Powinny być różne branże takie jak: paliwowa, metalurgiczna, motoryzacyjna, rolnicza itp. One zaś powinny być skupione w Bialeńskiej Izbie Wymiany na czele której jak dotąd powinien stać prezes oraz członkowie.
Ale już je mamy, tylko nie są ze sobą w takich "spółdzielniach".

Ale tutaj chodzi generalnie o ujednolicenie i przejrzystość. Jeśli nie będzie danej branży to inne korporacje będą w Bialeńskiej Izbie Wymiany tworzyły plany, umowy aby po prostu ułatwiać działanie i dostosowanie do rynku np. tworzeniem nowych form zależności. Co do linka wiem, wiem sam wydawałem takie rozporządzenie, ale to jednak było dość czasu temu. Liczyłem jak też WY na reformę, ale widać jak funkcjonuje.

Cytat:Każda z branż też powinna posiadać prezesa i zarząd oraz na poszczególnych stanowiskach pomniejszych kierowników, szefów itp. Jeśliby było dużo aktywnych w przyszłości to można w regionach potworzyć też filie branżowe tych branż.
Obecnie nawet sami prezesi mają w większości problemy z pojedynczymi działaniami firm. Z tymi branżami
lepiej nie będzie.

Jak się uprości biurokrację, a nawet gdyby jej trochę było to łatwiej w ramach branży wspólnie ją rozwiązać.

Cytat:3. System premiowania ma polegać nie tylko na środku wymiany, ale także na konkretnych stanowiskach za wykonaną pracę mierzoną w (ilości, jakości, czasie). To ma być element uatrakcyjnienia pracy w branży. Każdy musi przejść określoną drogę, ale tutaj od razu moja uwaga dotycząca tego, że trzeba wyeliminować prawnie problem tego, że te same osoby, stojąc na czele branży będą jak to się teraz modnie określa "przyspawane" do stołków.
Ale problem leży w tym, że nikt nie chce tego stołka. Nawet nie wszystkie firmy niezbędne do obecnego funkcjonowania gospodarki zostały utworzone.

Bo to logicznie wynika z zastanej biurokracji.

Cytat:5. Środek wymiany dalej byłby elementem gospodarki i służyłby jak dotychczas do zawierania umów i byłby miernikiem pracy (ilość, jakość, czas), tyle że już nie tylko on ale także inne - ja sądzę bardziej atrakcyjny jeśli chodzi o mikronacje system premiowania.
Przypominam, że ustawa o dotacjach została odrzucona.

A jaki to ma związek? Co by to zmieniło?
Nie daję gwarancji na ciągłą aktywność, ponad to, na ile mam siłę.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Co z gospodarką? - przez Jan Kaniewski - 24.06.2014, 13:02:17

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości