Co z gospodarką?
Cytat:
Cytat:No właśnie pisałem Krzysztofie też, że w ramach struktur branżowych nic nie będzie wadziło, że ktoś dobrze robi robotę - mało tego będzie to premiowane jak już kilkakrotnie powtarzałem. Pisałem, że trzeba takiej przejrzystości prawnej aby nie było zależności neofeudalnej, czyli wiernopoddańczej w branżach.

Ja wciąż nie ogarniam (ta moja natura) twego rozumowania na temat "struktur branżowych"... da się wymienić w punktach czym będą różnić się od firmy która ma monopol na daną dzieninę?

No żeby to miało ręce i nogi to trzeba by miały charakter powszechny, a nie poboczny , czyli nie oprócz tego co jest, ale z tym. Ciekawy przykład podał Krzysztof z tym, że u nas przez odmienność od reala nie ma jako tako problemu np. jakości towaru, ale liczy się bardzo aktywność, wytrwałość. Obecnie Masz rację Konstanty, że firmy raczej są monopolistami w swoich dziedzinach. Ale oto może nastąpić inny problem. Ewentualni "nowi" nie będą iść w inne dziedziny tylko zaczną robić konkurencję przy braku kolejnych ważnych branż. I wtedy to trochę klops. To co tutaj wymieniam w luźnej dyskusji to pewien pomysł na to, ale nie teraz. Teraz jeszcze zgodnie z sugestiami bym się wstrzymał z kombinacjami nad gospodarką, tak aby za chwilkę móc właściwie zdiagnozować trend.
Nie daję gwarancji na ciągłą aktywność, ponad to, na ile mam siłę.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Co z gospodarką? - przez Jan Kaniewski - 24.06.2014, 13:02:17

Użytkownicy przeglądający ten wątek: