26.06.2014, 11:11:35
Cytat:Ale oto może nastąpić inny problem. Ewentualni "nowi" nie będą iść w inne dziedziny tylko zaczną robić konkurencję przy braku kolejnych ważnych branż. I wtedy to trochę klops. To co tutaj wymieniam w luźnej dyskusji to pewien pomysł na to, ale nie teraz. Teraz jeszcze zgodnie z sugestiami bym się wstrzymał z kombinacjami nad gospodarką, tak aby za chwilkę móc właściwie zdiagnozować trend.
Tutaj powróciłbym do pomysłu "koncesyjności" działalności gospodarczej - na zasadzie udzielania jednak przez BIW zgody na otwarcie działalności poprzez udzielanie koncesji. Mogłoby to regulować ewentualne przyszłe problemy (obecnie są raczej odwrotne - czyli braki), bo w niektórych dziedzinach dobrze by było mieć tylko jedną firmę, a w innych mogą być nawet 2 lub 3, zależnie od specyfiki i sytuacji. Ale bez pośpiechu - najpierw jeszcze diagnoza... potem jakieś zmiany.
A tak na marginesie... Jeżeli chcesz działać w gospodarce to zastanów się nad osobistym udziałem, mamy pewne luki jak np. powstał w tej chwili problem z "budowlanką" bo Jan Sapiecha trochę "stracił zapał" (wiem, wiem nie tyle do swojej firmy co do RB ogólnie), a to może być niezłą blokadą w inwestowaniu i rozwijaniu się przez istniejące firmy. Firma budowlana nie musi być jedna, można otworzyć drugą, ale ja tego nie zrobię bo mam dosyć na głowie (3/4 firm należy do mnie) i tak przez najbliższy miesiąc będę uzupełniał opisy w firmach (na wzór tego w RA czy opisu MK1 w kolejach itd.).
Dalej nie mamy "Zarządu dróg"... przemyśl to. Osobiste działanie może nasunąć też dalsze pomysły nad usprawnianiem gospodarki. Nic nie zastąpi doświadczenia praktycznego.
![[Obrazek: 7GVD8cn.jpg]](https://i.imgur.com/7GVD8cn.jpg)
Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.
Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.