Co z gospodarką?
Cytat:...a może doprowadzić do przejrzystości działalności.
Doprowadzić do przejrzystości? A czy teraz przejrzystości nie ma? Przecież wszystkie operacje biznesowe są całkowicie jawne, księgowość firm jest umieszczona na forum, podobnie jak konta itd.

Przeprowadziłem trochę "operacji biznesowych" w ostatnim czasie - wskażesz co jest "nieprzejrzyste", czyli co w tej materii należałoby poprawić?

Cytat:Ale będę o tym tez mówił, że właśnie w mikronacjach ujęcie w branże to idzie na plus gdyż jak sam napisałeś paradoksalne jest tworzenie np. trzech podmiotów kolejowych itp.
No OK, ale takim razie czym się będzie różniła ta "branżowość" od "koncesyjności", co do której się przecież już kiedyś zgodziliśmy? Jakbyśmy tego nie nazwali - chodzi o pewną regulację rynku, który z wiadomych przyczyn nie posiada i nie może posiadać mechanizmów samoregulujących tak jak to jest w realu.

Cytat:Kreatywność będzie poprzez jasno stwierdzone prawnie, że praca wyrażona w (jakość, ilość, czas) będzie podstawą awansu w pozytywnie rozumianej hierarchii pracy. Według mnie decyzyjność powinna rosnąć proporcjonalnie do wykonanej pracy. Może w ustach osoby, która nie zadziałała brzmi to dziwnie, ale swoje widzę nawet nie wchodząc na rynek.
Przyznam się, że tym momencie nie bardzo rozumiem "Twoją myśl"... O jaką decyzyjność chodzi, przecież w ramach stworzonych przez siebie firm mamy ją w zasadzie pełną - to co ma wzrosnąć?

Może spróbuj na przykładzie to wyjaśnić... nie wiem... mamy dość dobrze rozwinięty przemysł zbrojeniowy (skutek dobrze rozwiniętej armii), to może na tym przykładzie wyjaśnij jakby to miało wyglądać wg Twojego systemu na "branżowość" - bo rozumiem, że to podpada pod jakąś "branżę". Jakby ona (ta "branża") miała funkcjonować, o co chodzi z tą "decyzyjnością" i jak wyobrażasz sobie te "awanse" czy ten wcześniej wspomniany "system premiowania".
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Co z gospodarką? - przez Jan Kaniewski - 24.06.2014, 13:02:17

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości