Zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa
Wysoki Sądzie!
Ja, Guliano Montini stawiam się na sali rozpraw. Przepraszam, że się nie odezwałem, ale mnie nie było i nie miałem jak. Nie przyznaje się do winy i postawionych mi zarzutów! Działałem zgodnie z sumieniem i klauzulą sumienia. W świecie jest tak, że to co jest niechciane jest z niego wyrzucane i tak samo było z moimi pracami. Pewnie i tak prędzej, czy później byłyby usunięte, bo nie zgadzają się z "prawem". Nie chciałem wyrządzić krzywdy dla Republiki Bialeńskiej. Wszystkie poprzednie akty wydane przez Andrzeja Swarzewskiego są w Archiwum, więc nie widzę problemu, żeby zostały powtórnie przeniesione. Powtarzam jeszcze raz według tego co dyktuje mi sumienie: Nie wyrządziłem żadnej krzywy UB i Bialeni. Zarzut stawiany mi : "4. Doprowadzenie miejsca publicznego do stanu nieużyteczności, pod groźbą kary śmierci" jest po prostu absurdalny. Nieużyteczny byłby wtedy jeśli usunąłbym wszystkie działy, poddziały etc. Zadam Wam teraz pytanie. Czy jeśli zrobicie ciasto, nie macie prawo jego zjeść? Tak też ja "zjadłem" wszystkie swoje dzieła. Powtórzę, że wszystkie poprzednie akty, zarządzenia są w Archiwum UB. Dziwni mnie tylko fakt, że Andrzej Swarzewski, który zaaprobował moje pomysły, jest teraz oskarżycielem. Nie przypomina Pan sobie słów "Nie martw się. Ja prawo zmienię Smile SmileSmile "? Pozdrawiam i proszę o przebaczenie, jeśli Państwa czymś zgorszyłem, uraziłem.
Z Bogiem.
Guliano margrabia Montini
Król Bialenii
Były rektor UB
Kochanek Saszy
Obrońca uciśnionych
Posiadacz 43 folwarków
Król kampanii wyborczych
Mason  "Pelikan   Orientyki" 
Ksiądz Kościoła Rotryjskiego
Pierwszy wśród sprawiedliwych
Najznamienitszy obywatel Bialenii