Projekt ustawy o finansach RB
Cytat:OK, tak więc pomysł na poprawkę jest taki:
Cytat:długotrwałej nieobecności nie rokującej nadziei na powrót, przez co rozumie się:
1. brak aktywności systemowej przez dłużej niż miesiąc (związane jest to z utratą obywatelstwa),
2. brak odpowiedzi na próby pozaforumowego kontaktu przez wyznaczonego obywatela Republiki Bialeńskiej przez dłużej niż 3 miesiące.
W przypadku odzyskania obywatelstwa dana osoba ma prawo ubiegać się o ponowne otwarcie konta, ze stanem zgodnym z ostatnim przed zamknięciem.
Mam pewną wątpliwość (choć w sumie mi taki zapis jaki proponujesz nie przeszkadza) czy aby nie będzie trochę "mało maślane", bo w mojej propozycji stoi napisane:

c/ Konto indywidualne zostaje zamknięte w przypadku śmierci jego właściciela, rezygnacji z obywatelstwa w RB lub długotrwałej nieobecności nie rokującej nadziei na powrót.

... czyli gdy następuje rezygnacja z obywatelstwa mamy sprawę jasną, nie potrzeba dublować. Może po prostu wywalić to co napisałem trochę bez sensu czyli o tej nieobecności i przeredagujmy ten punkt w taki sposób:

Artykuł 2. Konta.
[...]
3/ Konta indywidualne posiadają obywatele RB
[...]
c/ Konto indywidualne zostaje zamknięte w przypadku śmierci jego właściciela, rezygnacji lub utraty obywatelstwa RB.

Mamy prosto i jasno - zamknięcie konta jest związane w utratą obywatelstwa lub śmiercią, a te kwestie przecież regulują przepisy odrębne. Nie byłoby prościej? Jednocześnie nie musielibyśmy zmieniać tej ustawy w chwili gdybyśmy zmienili zasady utraty obywatelstwa.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Projekt ustawy o finansach RB - przez Ronon Dex - 05.07.2014, 20:57:53

Użytkownicy przeglądający ten wątek: