14.07.2014, 18:10:27
Zaczynamy:
Aha, i w dalszym ciągu numeracja jest zła.
Cytat:Republika Bialeńska jest jednolitym, demokratycznym i ludowym państwem prawa opartym na władzy społeczeństwa.Jednolitym? Chcecie zlikwidować autonomię Jahołdy?
Cytat:1. Ludzie są jedynym źródłem władzy państwowej i nosicielami władzy w Republice Bialenii.Jakoś potocznie to brzmi (kujon z polskiego się odezwał :wink: :wink::wink: ).
Cytat:1. Językiem urzędowym Republiki BIaleńskiej jest język polski.Dopiszcie tu jeszcze walutę, po coś poprawka się pojawiła.
2. Stolicą Republiki Bialeńskiej jest Miasto Stołeczne Wolnograd.
3. Barwą Republiki Bialeńskiej jest kolor zielony.
4. Godłem Republiki Bialeńskiej jest zwrócony w prawo biały orzeł libijski z zieloną pięciokątną tarczą na klatce piersiowej, umieszczony na półkulistym piedestale.
Cytat:2. Prezydent może powołać premiera.Niejasne - lepsze jest obecne brzmienie tego punktu.
Cytat:i) Stosuje weto ustawodawcze, które może zostać odrzucone przez większość 3/4 Parlamentu.W tym miejscu mój sprzeciw, którego nie oddalę, póki ten punkt nie zniknie.
Cytat:Art. 9Zamiast Prezydenta lepiej brzmiałoby tu: Prezesa Rady Ministrów (którym jest Prezydent lub powoływany przez niego Premier).
W skład Rady Ministrów Republiki Bialeńskiej wchodzą powoływani i odwoływani przez Prezydenta ministrowie oraz sekretarze stanu.
Cytat:Art. 10A czemu zniknął stąd punkt o dotacjach?
Rada Ministrów:
Cytat:2. Liczba wybieranych posłów zależna jest od liczby obywateliMoim zdaniem grzebanie tutaj jest zbędne. Jak już mówiłem, zamiast tego można wprowadzić większe restrykcje co do obywatelstwa.
a) Jeśli jest mniej niż 10 obywateli- wybiera się 3 posłów.
b) Jeśli pomiędzy 10, a 20 obywateli- 5 posłów
c) Jeśli pomiędzy 21, a 35 obywateli- 7 posłów
d) Jeśli pomiędzy 36, a 60 obywateli- 9 posłów
e) Jeśli pomiędzy 61, a 80 obywateli- 11 posłów
f) Jeśli powyżej 81 obywateli- 13 posłów.
Cytat:z dnia 28 listopada 2013.Tutaj pewnie się data zmieni.
Cytat:c) Rozwiązania przez Prezydenta, po zasięgnięciu wiążącej opinii Trybunału Najwyższego.??? Sprzeciw.
Cytat:Art. 18Może by dla uproszczenia pozwolić też ministrom składać projekty z zakresu ich obowiązków?
Inicjatywę posiada Prezydent Republiki Bialeńskiej oraz każdy z posłów.
Cytat:2. Prezydent w ciągu 7 dni od przyjęciu ustawy przez Parlament może ją zawetować.O tym już pisałem.
3. Parlament może odrzucić weto większością trzech czwartych głosów.
Cytat:Art. 24Tu zostawiłbym stare brzmienie tego punktu. Ale o to akurat nie będę się upierać.
Na wniosek Prezydenta Republiki Bialeńskiej, złożony na ręce Marszałka Parlamentu, Parlament może ogłosić stan wyjątkowy lub stan wojenny zwykłą większością głosów.
Cytat:s) Wchodzenia w związki małżeńskie.Aż się dziwię, że ten punkt tak wygląda. Ale popieram.
Aha, i w dalszym ciągu numeracja jest zła.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.