Nowa Konstytucja- debata społeczna
Jako, że tylko posłowie (no w tej ogórkowej kadencji to jest ponad połowa osób, które pomimo wakacji mogły zagłosować w ostatnim referendum) mogą wypowiadać się w debatach Parlamentarnych, otwieram w tym miejscu debatę społeczną na temat nowego projektu Konstytucji.

Proponuję, dla porządku debaty, punktować poszczególne kwestie. Oczywiście każdy dyskutujący może dodawać kolejne punktu.

1. Weto prezydenckie.
Skopiuję swoją opinię z debaty parlamentarnej:
"Czasem warto wprowadzić kontrolę nad decyzjami parlamentu. Choć obecnie mogę pochwalić posłów każdej z kadencji parlamentu, tak w przyszłości może być różnie. Lepiej się zabezpieczyć przed sejmokracją, znaną nam przecież z realnej historii."

Chętnie odpowiem na wszelkie wątpliwości przeciwników weta. Póki co na kilka argumentów lorda Kamińskiego odpowiedziałem w budynku Parlamentu.

2. Jednolitość państwa.

Tutaj wstawię komentarz margrabiego Razorblade'a z debaty parlamentarnej:

"Rzeknę nareszcie - od początku idee autonomii uważałem za pomysł zły - tylko nie pozwoliliście mi tego spacyfikować w zarodku, a już armia była gotowa i już ruszała...

Jednolite państwo - CAŁKOWICIE POPIERAM!"

3. Inicjatywa ustawodawcza

To chyba nie jest kwestia debaty, że dopiszemy ministrów?

I nie wiem co jeszcze, proponujcie co mam wytłumaczyć.
N.N
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Nowa Konstytucja- debata społeczna - przez AndrzejSwarzewski - 14.07.2014, 21:03:52

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości