17.07.2014, 16:22:22
Cytat:Serio ktoś popiera SLD?Nie wiem czy popieram - dałem na nich głos w sondażu, choć nie jestem do końca pewny czy na nich zagłosuję.![]()
![]()
Nie mam żadnej partii, która by mnie reprezentowała (z żadną się nie identyfikuję) - a więc na pewno oddam głos "przeciwko PiS" czyli na zasadzie "mniejszego zła". Może też być tak, że oddam na PO bo do nich też w sumie nic nie mam, choć niekoniecznie mi się wszelkie działania tej obecnie rządzącej partii podobają - czyli w zasadzie mogę zagłosować zarówno na PO jak i na SLD.
Na pewno jestem przeciwny narodowcom i klerykałom (a wręcz ich nie trawię) - a więc odpadają wszyscy ci co z nimi "romansują", nie chciałbym oczywiście widzieć "przy korycie" takiej partii jak PiS, głównie ze względu na chęć do rozpasania socjalu (ale ich bliskość do kruchty i romanse z narodowcami i różniste "głupoty" Antoniego też mi przeszkadzają - ale oczywiście ważniejsze jest to co będą robili w kwestiach gospodarczych i jak będą korzystać z moich podatków, bo to ma bezpośredni wpływ na moje życie codzienne). Nie chciałbym też widzieć u steru jakiś "politycznych klaunów" czy "oszołomów" - czyli okolice JKM i Palikotów też odpadają.
Drogą eliminacji zostaje PO i SLD - decyzji nie podjąłem, a SLD by mi nie przeszkadzała... raczej są umiarkowaną lewicą i jakiegoś większego rozpasania socjalu - czyli marnowania moich podatków raczej nie wprowadzą (nie robili tego wcześniej przynajmniej), w zasadzie lewicowość mają tylko z nazwy. Są umiarkowanie antyklerykalni, ale lepiej że przynajmniej umiarkowanie niż wcale. Inne kwestie, które reprezentują w zakresie światopoglądowym mi nie przeszkadzają choć nie wszystkie popieram to nie jestem im specjalnie przeciw... co najwyżej mi "zwisają".
Ale najważniejsze są te dotyczące gospodarki i życia codziennego - czyli to co odczuwamy, a tutaj jakoś nie mam do nich zastrzeżeń, w każdym razie rządy SLD nie były gorsze od obecnych PO i oczywiście lepsze od AWS-ów i PiS-ów. W zasadzie rząd Cimoszewicza (wówczas SLD) uważam, za chyba najlepszy w okresie po 1989. Logika nakazuje mi więc ich nie wykluczać i brać poważnie pod uwagę przy oddaniu głosu. Czy oddam im głos... czas pokaże.
PS. Natomiast jeśli chodzi o wybory samorządowe to jeszcze w ogóle nie wiem - bo nie wiem kto będzie kandydował, w samorządowych partia się mniej liczy... Jak na razie popierani przez PO i wcześniej SLD byli w miarę OK (choć tego z okolic SLD oceniam lepiej), a "pisoprawicowy" choć podobno bezpartyjny prezydent miasta był najgorszym w rządzeniu i najwięcej głupot w moim mieście narobił.
![[Obrazek: 7GVD8cn.jpg]](https://i.imgur.com/7GVD8cn.jpg)
Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.
Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.