28.07.2014, 23:10:46
(28.07.2014, 21:32:06)Feliks Spirkin link napisał(a): Jak myślicie, dlaczego w Polsce ta wojna jest pomijana?Naturalna tendencja w stosunku do dawnych konfliktów zbrojnych. Są coraz mniej znane szerokiemu ogółowi, za yo często budzą zainteresowanie wąskiego grona hobbystów historii, którzy niejako "elitarnie rozbijają je "na atomy".
Równie dobrze porównując czasy gdy ja byłem w szkole (powiedzmy późna podstawówka i szkoła średnia) - to obecnie DWS jest konfliktem mało znanym (w porównaniu z tym co ja pamiętam z młodości), bo minęło już od niego dużo czasu. Wtedy (powiedzmy początek lat 80-tych) odległość od PWS była tak jak obecnie jest od DWS.
DWS była wojną dziadków (i to bynajmniej jeszcze nie "robiących pod siebie" starców, a 55-65 latków), a większość naszych rodziców pamiętała ją jako dzieci - stąd pamięć byłą żywa i powszechna wiedza dużo większa niż obecnie. PWS była "wojną pradziadków"... tak jak teraz DWS, to i siłą rzeczy wiedza o niej była większa niż dzisiaj, pewnie podobna jak dzisiaj wiedza powszechna o DWS.
Dzisiaj PWS to dla większości tyle co "Bitwa pod Grunwaldem" - nie ma już świadków tamtych wydarzeń, nie budzi więc nijakich emocji, nie można wysłuchać w miarę świeżych relacji etc. To naturalna kolej rzeczy, że powszechna wiedza o takich konfliktach maleje.
Oczywiście trzeba dodać to co napisał Maciej... bo generalnie wiedza jest większa w zakresie historii Polski, niż historii powszechnej - a Polska jako państwo nie istniała w PWS, nie brała w niej udziału itd. Fakt, że udział brali ludzie narodowości polskiej, ale w obcych armiach niewiele zmienia. A i prawdą jest, że dla ludzi nie zainteresowanych szczegółami to DWS byłą o wiele ciekawsza... Choć PWS jest dla pewnej grupy hobbystów historii militarnej ciekawa - jak choćby interesujący się rozwojem lotnictwa wojskowego, które miało swoje początki i to dość spektakularne. Ale dla "przeciętnego człowieka" to mniej się w niej działo niż w czasie DWS.
![[Obrazek: 7GVD8cn.jpg]](https://i.imgur.com/7GVD8cn.jpg)
Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.
Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.