Służba kartograficzno-topograficzna
Ponieważ warto wiedzieć co i gdzie się w państwie znajduje, to służba kartograficzno-topograficzna MON rozpoczyna działania w celu stworzenia odpowiednich map państwa.

Na początek trzeba ustalić to co już jest i co zostało rozpoznane.

Dla ułatwienia prac skopiowałem mapkę z linku, który został mi podany wcześniej i naniosłem na kontury Republiki Bialeńskiej najprostszą siatkę umożliwiającą lokalizowanie obiektów. Każdy kwadrat ma 125x125km (tak w każdym razie wynikło z przeliczeń wskazanej mi mapy "Wirtualnego Świata Mikronacji", na podstawie odległości w państwach mających tam kształty rzeczywiście istniejących.

Po stworzeniu mapy ogólnej będzie można tworzyć mapy szczegółowe poszczególnych obszarów. Na razie jednak trzeba ustalić położenie istniejących miast i wsi oraz wszelkie dane o terenie.

Z postu w innym temacie wiem, że istnieją ...

Cytat:Jako, że mamy młode państwo to właściwie będzie polegać na, w pewnym sensie, "kolonizacji" naszej wyspy. W tej chwili w Bialenii jest sześć miejscowości:
- Wolnograd - stolica,
- Bengazi - miasto,
- Nowa Auterra - miasto, ale opuszczone,
- Tomaszew - moja wieś,
- Lidzb - wieś Abdullaha, nie wiadomo jednak, co się tam dzieje,
- Numbres - wieś, są tam malowidła naścienne z czasów prehistorycznych.
A że Bialenia długa i szeroka... to dopiero jej wygląd będziemy ustalać, niejako w wyniku "wypraw krajoznawczych". Trochę jak kolonizacja stepów - niby coś tam jest, a jednak nie wiadomo co, a ludzie żyją na obrzeżach.

... teraz warto nanieść to na mapę, choćby w uproszczeniu czyli potrzebna jest wiedza, w którym z kwadratów i w jakim jego miejscu podane miasta i wsie się znajdują. Czyli prosiłbym o podanie np.

- miasto X znajduje się w kwadracie X-0y - w jego północno-zachodniej części... itd. (np. na wybrzeżu etc.) oraz
- otaczający je teren to... pustynia, step, lasy itd. ...może płynie jakaś rzeka? I jaki mniej więcej jest jej przebieg.

Mapa robocza w załączniku.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Służba kartograficzno-topograficzna - przez Ronon Dex - 10.01.2014, 01:57:35

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości