17.09.2014, 19:11:10
(17.09.2014, 16:52:44)MvP link napisał(a): A co do sukcesji to jednak naciskal bym zeby szef policji byl zaraz po marszalku a jus napewno przed szefem BIW.Były różne propozycje kolejności - ja tylko napisałem te cztery osoby - w zasadzie całkiem przypadkowo... jako "dalej". Osobiście nie mam zdania co do "tak dalekiej" kolejności. W sumie trudno mi sobie tak naprawdę wyobrazić sytuację, gdzie będzie potrzeba szóstego czy siódmego w kolejności. Prędzej będą już przedterminowe wybory...
(17.09.2014, 18:12:10)AndrzejSwarzewski link napisał(a):Marszałek i wicemarszałek to posłowie - tylko z funkcją czyli kończą kadencję wraz z końcem kadencji Parlamentu.Cytat:2. Marszałek Parlamentu,Mam wątpliwości czy nie jest tak, że, gdy kończy się kadencja Marszałka Parlamentu, to kończy się też kadencja wyznaczonego przez niego Wicemarszałka Parlamentu. Chyba, że i te funkcje podzielimy.
3. Wicemarszałek Parlamentu - jeżeli by takowy istniał...
(17.09.2014, 18:25:46)Maciej Kamiński link napisał(a): Dobra, to jak już robimy tu spam przed wyznaczeniem sędziego...W zasadzie to dyskusja przeistoczyła się w dysputę o konieczności zmian w Konstytucji - moim zdaniem temat po prostu należy przenieść w inne miejsce. Dyskutujemy (tak wyszło) w gronie pozaparlamentarnym nad tym jak zmienić naszą Konstytucję pod względem usprawnienia funkcjonowania państwa i likwidacji wątpliwości. Nie wiem czy w ogóle będzie potrzebny tutaj sędzia... przedyskutujemy to wspólnie, a potem się napisze wniosek do parlamentu i przegłosuje.
Edycja...
W zasadzie może być tak jak proponuje Maciej... jednak tylko mała zmiana czyli Marszałek i Wicemarszałek bezpośrednio po sobie - bo jak zabraknie Marszałka to Wicemarszałek staje się z automatu i tak Marszałkiem.
0. Prezydent.
1. Wiceprezydent.
2. Marszałek Parlamentu.
3. Wicemarszałek Parlamentu (precedens z tą funkcją już był).
4. Premier.
5. Sędzia.
6. Marszałek Bialenii.
7. Prezes Policji Krajowej.
8. MSZ.
9. MSW.
10. Prezes BIW.
11. Pozostali ministrowie według stażu.
12. Posłowie według stażu.
13. Gubernatorowie prowincji według stażu.
14. Członkowie KRI według stażu.
15. Żołnierze i policjanci według stażu.
16. Pozostali Bialeńczycy według stażu.
![[Obrazek: 7GVD8cn.jpg]](https://i.imgur.com/7GVD8cn.jpg)
Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.
Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.