17.09.2014, 20:49:44
Przepraszam, że piszę dopiero teraz, ale pan Maciejewski napisał do mnie na GG 30 sierpnia:
"Doszedłem do wniosku, że nie interesują mnie mikronacje. Przepraszam."
No i jeszcze jedno: Czy osoba, która przejmuje władzę głowy państwa zgodnie z sukcesją prezydencką urzęduje do końca kadencji, czy do ogłoszenia wyników przyspieszonych wyborów prezydenckich? W USA Wiceprezydent kontynuuje kadencję, a w Polsce Marszałek Sejmu ogłasza przedterminowe wybory i rządzi do chwili wyboru nowego prezydenta. Musimy ustalić jak będzie u nas.
"Doszedłem do wniosku, że nie interesują mnie mikronacje. Przepraszam."
Cytat:W takim wypadku (utrata mandatu) to chyba Marszałkiem powinien zostać z automatu Wicemarszałek.No niekoniecznie. W Sarmacji tak nie było i wybierało się nowego Marszałka, ale oczywiście możemy ustalić (i wpisać do prawa), że u nas jest inaczej.
No i jeszcze jedno: Czy osoba, która przejmuje władzę głowy państwa zgodnie z sukcesją prezydencką urzęduje do końca kadencji, czy do ogłoszenia wyników przyspieszonych wyborów prezydenckich? W USA Wiceprezydent kontynuuje kadencję, a w Polsce Marszałek Sejmu ogłasza przedterminowe wybory i rządzi do chwili wyboru nowego prezydenta. Musimy ustalić jak będzie u nas.
N.N