Obywatelska debata, a jakże o gospodarce.
Szanowni Obywatele!

Chciałbym zwrócić uwagę na to, że nasza gospodarka stoi od ładnych kilkunastu miesięcy w stagflacji. To znaczy tyle, że mamy takie połączenie inflacji + faktycznej "sytości" rynku. To z kolei oznacza, że nasze bialeny są po prostu niczym innym jak aktem notarialnym dla przyszłości. Ich ilość nie ma de facto znaczenia. Wielokrotnie prowadziliśmy zażarte dyskusje na różne kwestie gospodarcze, które sięgały jej sensu w naszej sytuacji. Wiadomo cytując chyba już klasyka "nikt u nas z głodu nie pomrze"  co nie zmienia faktu, że moglibyśmy uczynić takie akty prawne aby dawało to lepsze warunki, zwiększało atrakcyjność. Moje propozycje na teraz to:

1. Koniec tzw. "startówek" dla każdego obywatela. Wiem, wiem ja to wprowadzałem. Z perspektywy czasu okazuje się jednak, że to było złe, a już w zupełności to że było to 5000 bialenów. Ja proponowałem mniej, ale nawet tamto mniej byłoby złe. Dlaczego? Bo pochodziło z przekonania, że nie musisz się wysilać, a środki dostaniesz i tak. Te 5000 do bodajże 100 podatku to jeszcze większa zachęta do nieróbstwa. Można leżeć, a i tak środków wystarczy aby spać spokojnie.

Trzeba aby najpierw wylegitymować się pracą, a później otrzymywać zapłatę, która jest przewidziana w umowie. Każdy kto będzie nowym obywatelem będzie musiał zarobić, a kwoty umów, które będą zawierać początkujący powinien przewidywać kwotę minimalną do regulowania podatku czyli np. 100 bialenów.

2. Wprowadzenie możliwości prawnych do tworzenia pomiędzy podmiotami gospodarczymi różnych rodzajów form "zabezpieczenia" się, promowanie przyjmowania nowych obywateli tak aby te podmioty także odczuwały korzyści zatrudniania nowych obywateli.

Zapraszam do dyskusji na ten temat i mam nadzieję, że dla wszystkich wyraziłem się jasno Wink
Nie daję gwarancji na ciągłą aktywność, ponad to, na ile mam siłę.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Obywatelska debata, a jakże o gospodarce. - przez Jan Kaniewski - 28.09.2014, 13:04:50

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości