Obywatelska debata, a jakże o gospodarce.
Cytat:Chciałbym zwrócić uwagę na to, że nasza gospodarka stoi od ładnych kilkunastu miesięcy w stagflacji.
Kilkanaście miesięcy temu to ten kraj nie istniał... A stoi, bo nikomu się nie chce angażować.

Cytat:To z kolei oznacza, że nasze bialeny są po prostu niczym innym jak aktem notarialnym dla przyszłości. Ich ilość nie ma de facto znaczenia.
Nie ma, bo ceny są ustalane osobno dla każdej transakcji.

Cytat:Wiadomo cytując chyba już klasyka "nikt u nas z głodu nie pomrze"  co nie zmienia faktu, że moglibyśmy uczynić takie akty prawne aby dawało to lepsze warunki, zwiększało atrakcyjność
Teoretycznie umieranie z głodu powinno być możliwe, skoro i tak każdy co miesiąc opłaca jedzenie. A w kwestii atrakcyjności - gospodarka opisowo-fociowa nie okazała się atrakcyjna. Gospodarka systemowa nie okazała się atrakcyjna. Wychodzi, że potrzeba czegoś pomiędzy tymi skrajnościami.

Cytat:1. Koniec tzw. "startówek" dla każdego obywatela. Wiem, wiem ja to wprowadzałem. Z perspektywy czasu okazuje się jednak, że to było złe, a już w zupełności to że było to 5000 bialenów. Ja proponowałem mniej, ale nawet tamto mniej byłoby złe.
Bez startówki nic tu nie zrobisz, bo padniesz po prostu z głodu. Ja jestem przeciwko ich zniesieniu. Można obniżyć, i można zlikwidować zalewanie rynku kolejnymi stertami bezwartościowych pieniędzy (poprzez przekazywanie startówek z konta państwowego, które i tak jest zawalone), ale nie wywalić na amen.

Cytat:Te 5000 do bodajże 100 podatku to jeszcze większa zachęta do nieróbstwa. Można leżeć, a i tak środków wystarczy aby spać spokojnie.
Nie, no podatku jest trochę więcej (na start - 400 procentowego, 10 kwotowego plus utrzymanie). Ale po zjechaniu do 1000 BLN na koncie można dwa lata się bujać, nic nie robiąc.

Cytat:Trzeba aby najpierw wylegitymować się pracą, a później otrzymywać zapłatę, która jest przewidziana w umowie. Każdy kto będzie nowym obywatelem będzie musiał zarobić, a kwoty umów, które będą zawierać początkujący powinien przewidywać kwotę minimalną do regulowania podatku czyli np. 100 bialenów.
Minimalna kwota utrzymania na miesiąc to 40 BLN. Pomysł na obowiązkowe zarabianie jest całkiem niezły - można by go włączyć do planu społecznego.

Cytat:2. Wprowadzenie możliwości prawnych do tworzenia pomiędzy podmiotami gospodarczymi różnych rodzajów form "zabezpieczenia" się, promowanie przyjmowania nowych obywateli tak aby te podmioty także odczuwały korzyści zatrudniania nowych obywateli.
Może na początek namówimy podmioty do tego, ażeby w ogóle się uaktywniły? Bo, poza firmami Krzysztofa, leżą odłogiem do tego stopnia, że BIW samo je rozlicza, bo blokują przepływ środków.

Cytat:A do tej puli zrzucaliby się chętni.
Czyli nikt.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości