Obywatelska debata, a jakże o gospodarce.
(01.10.2014, 16:40:27)Jan Kaniewski link napisał(a): Każdy chce czuć się wartościowo, a jeśli gospodarka ma być takim dodatkiem do całości " bo jak to państwo bez gospodarki?" to według mnie nie warto w to wchodzić. Wtedy czas poświęcony jest czasem zmarnowanym.
Ale wszystko jest pewnego rodzaju dodatkiem do całości... przecież ogólnie uczestniczenie w mikronacjach to po prostu zabawa. Jeżeli taki sposób rozrywki uważasz za marnowanie czasu to... sam musisz zdecydować czy chcesz go "marnować".

(01.10.2014, 16:40:27)Jan Kaniewski link napisał(a): Jeśli wszystko można tu wprowadzać bez reguł (obojętnie jaki system gospodarczy), warunków wymiany to nie ma sensu.Wtedy to ja sam czuje się do tego zniechęcony.
Faktem jest, że obojętnie jaki system wymyślisz to i tak wszystko sprowadzi się do chęci uczestnictwa...

Reguły? Oczywiście dodają zabawie w gospodarkę i firmy pewnego "smaczku", ale nie są przecież ani niezbędne (kwestia jakie są chęci), ani nie znajdziesz tych "jedynych słusznych".

Istnieją przecież mikronacje gdzie "gospodarka" w zasadzie wymaga tylko tego by nic nie powstawało z niczego - na zasadzie chcesz samolot to musisz mieć fabrykę, która go zbuduje - wcale nie używa się waluty, a "kupowanie" polega na tym, że się napisze, że się kupiło i tyle... i też się ludzie bawią.

Myśmy poszli dalej - mamy walutę, która jest w obiegu... co przecież było Twoim pomysłem, do którego namawiałeś i to jak widać skutecznie, przynajmniej jeśli chodzi o mnie czy Macieja. Różnie to oczywiście wychodzi, ale taki już los systemów sztucznych - nie podlegających prawidłom gospodarki w realu. Oczywiście można się pokusić o system, który w pewien sposób zbliży się do zależności w realu - ale nie oszukujmy się taki system byłby bardzo skomplikowany, w zasadzie zbliżony do napisania programu gry ekonomicznej i w zasadzie musiałby to być taki program czyli pewien "system informatyczny" rozliczeń. Nie mamy tego i nie sądzę by komuś chciało się takowy zrobić (o umiejętnościach nie wspomnę).

Musimy więc bazować na ogromnej umowności i do tego mieć wewnętrzne przekonanie do przestrzegania pewnych reguł i to też tych niepisanych i logicznych, po prostu sami musimy nie chcieć systemu rozwalić i nawet kosztem mniejszych "zarobków" czy opóźnionej realizacji pomysłów.

Wszystko sprowadza się do tego czy chcesz się wspólnie pobawić czy nie chcesz - tutaj sam musisz zdecydować. Oczywiście system możemy zmodyfikować jeżeli masz jakieś ciekawe pomysły... ale podstawą czegokolwiek są chętni do zabawy. A więc decyzja należy do Ciebie....
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości