05.10.2014, 13:24:06
(05.10.2014, 13:14:00)Jan Kaniewski link napisał(a): Ale moim zdaniem Panowie trzeba nam aby tego dopływu środka na rynek nie było. Musimy zobaczyć jak to wszystko zafunkcjonuje bez dopływu.Janie bez dopływu... czyli w "zamkniętym obiegu" to każda gospodarka z czasem się "zadusi". Dobrze wiesz, że nawet realne i podlegające pewnym automatycznym mechanizmom gospodarczym pewną niewielką inflację mieć muszą... inaczej klapa.
Dlatego zaproponowałem dwie kwestie:
1. Bardzo minimalny dopływ (w praktyce) 600-800 BLN miesięcznie (30 BLN na obywatela) czyli w porównaniu ze stanem dotychczasownym naprawdę tyle co nic... obawiam się, że długofalowo może okazać się za mały (przeanalizuj kwestie podatkowe z ostatnich miesięcy - i weź pod uwagę, że podatki z "fortun" nowo przybyłych to już przeszłość) - ale spróbujmy i uważnie obserwujmy.
2. Przejęcie wszystkich środków na nieaktywnych kontach... i co za tym idzie brak możliwości oddania dawnych "startówek" (itd.) powracającym (prawda jest taka, że i tak 90% to jest kompletnie bez szans na powrót). Powinno to spowodować spory wzrost na koncie państwowym i wtedy będziemy musieli uważnie obserwować czy system będzie powodował duże spadki możliwości czy nie. Ale pewien zapas daje nam czas na reakcję.
I teraz do Ciebie osobiście pytanko - jak nadmieniłem trudno się z Ciebie wyciąga konkrety. Co jeszcze chciałbyś dodać do przepisów prawa. Jak czytam miałeś jakieś pomysły z funduszami itd. Przedstaw to konkretnie i w szczegółach o co chodzi i jak to widzisz - przedyskutujemy i ubierzemy w przepisy prawa.
Pytanie nr 2 - czy możemy liczyć, że weźmiesz ze dwie firmy z tych koniecznych od funkcjonowania, a leżących odłogiem? No wiesz... osobisty przykład i takie tam. Mogą to być te prostsze - np. energetyka i kopalnie, gdzie w zasadzie tylko na koniec miesiąca porozliczasz i czasem zbudujesz jakąś elektrownię czy coś tam (które i tak ja muszę na mapę nanieść czyli tylko napiszesz gdzie i jaka).
![[Obrazek: 7GVD8cn.jpg]](https://i.imgur.com/7GVD8cn.jpg)
Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.
Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.