Debata społeczna o geografii
Cytat:No jak najbardziej, o coś takiego mi chodziło. Nie wiem czemu zostało to od razu zinterpretowane jako wiara w to, że zapełnimy wszystkie stanowiska.
Tak patrząc na mapę to najwygodniej byłoby chyba zrobić podział na 5 prowincji:
- Prowincja Centralna - stolica Wolnograd
- Prowincja Północna - stolica Bengazi
- Prowincja Południowa - stolica N.Ab'Dorst
- Prowincja Wschodnia - stolica Mesjano (czyli ten nowe duże miasto portowe - zresztą tam zrobię też stocznię)
- Prowincja Zachodnia - stolica... coś się wymyśli.

Każda wyjdzie jakieś 90-120 tys. km2 czyli w okolicy 6 kwadratów na prowincję - choć oczywiście nie będą one przebiegać po ich granicach tylko mając na uwadze to co się na mapie znajduje.

Cytat:PS. Czy dałoby się zrobić taką "supermapę", która byłaby dużym połączeniem wszystkich małych map, tych kwadratów? Podobnie do tego co robił Pel Nander.
Oczywiście - po ukończeniu prac na kwadratami i dołożeniu tych morskich - można je wyciąć i skleić w jedną mapę... tylko, że bez ramki będzie miała 5000 x 5000 pikseli (nie zmniejszę - bo kwadraty są robione z gęstością do 1 piksela przy 72 pxs na cal - robienie z większą to byłaby już dość "tytaniczna praca"). Ale jest to wykonalne, choć pewnie żaden hosting takiego obrazka nie przyjmie - będzie trzeba co najwyżej dać jako plik na jakiegoś "rapida".

Można zrobić też większe mapy np. 3 x 4 kwadraty (doda się u góry i na dole morskie aby było 12) to wtedy wyjdzie 9 map o wymiarach 1500 x 2000 pikseli - to już bardziej strawne.

Mądrze robiąc granice 5 prowincji można też doprowadzić do tego, aby jedna zmieściła się na 9 kwadratach czyli można by zrobić 5 map (nie dodając żadnych niepotrzebnych kwadratów "morskich") o wymiarach 1500 x 1500 pikseli, każda obejmowałaby jedną prowincję. No maksymalnie na 12 czyli 3 x 4 kwadraty i wymiarze 1500 x 2000 pikseli.

Cytat: Podobnie do tego co robił Pel Nander.
Niestety jak wiesz jestem "świeży" w tej zabawie... nie mam wiedzy o przeszłości, nie wiem jak wyglądało to co zrobił wymieniony? Jakiś link?
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Debata społeczna o geografii - przez AndrzejSwarzewski - 15.01.2014, 22:13:19

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości