Nadszedł czas agrarnej dominacji
Cytat:To temat na głębsza analizę - zapewne przyczyn ich upadku jest wiele... ja (i parę osób, które znam) upatrują to w właśnie w nijakości tej partii, która nastała właśnie za Olejniczaka. Na pewno swoimi wypowiedziami pozbył się np. dużej części elektoratu antyklerykalnego. Podobnie jak miotanie się pomiędzy umiarkowaną lewicą, a centrum doprowadziło do tego, że ta partia przestała wyrażać cokolwiek. Podejrzewam, że powrót Millera miał być próbą ratowania tego co już się uratować nie dało... za późno. Zmarnowali potencjał jaki dała im sprawa UE... Zgadzam się, że już się nie podniosą.
Cóż, wielkośc SLD jest paradoksalnie i plusem i minusem. Ich "żelazny" elektorat z jednej strony ciąży gdy SLD chce wyjść gdzieś dalej i otworzyć się na więcej - a z drugiej strony daje im to co konieczne, czyli te 10% wyniku wyborczego. De facto dopóki sztywna cześć elektoratu SLD nie wymrze, to SLD nie pójdzie nigdzie dalej - a dopóki SLD istnieje, to konkurencja na lewicy ma małe szanse coś ugrać.

Cytat:Pod względem podejścia do opiekuńczego państwa, do rozpasania socjalu jednak PIS jest bliski lewicy. Jak dla mnie to po prostu narodowi-socjaliści (oczywiście nie mylić tego z pewną partią o takim określeniu znaną z przeszłości) - a co o nich mówią "korwiniści" to nawet nie wiem... jakoś niczego sensownego to się od nich nie spodziewam.
Tu żeby głębiej dyskutować trza by zdefiniować "rozpasanie socjalu". Bo jak mi się zdaje, to PiS w swoim rządzie równo wpisywało się w politykę liberalną, szczególnie z podkradzioną z PO Gilowską jako ministrem wiodącym. Oczywiście, jak wspomniałem, PiS wyciera sobie gębę frazesami opiekuńczymi, ale w praktyce nie oferują w polityce społeczno-gospodarczej wiele więcej niż PO czy właśnie SLD. Mogą krytykowac, że prywatyzacja była realizowana źle, ale to nie znaczy że są jej przeciwnikami. Mogą się wpisać w szerszy, nieco ponadpolityczny nurt krytyki np. umów śmieciowych czy podwyżki wieku emerytalnego, ale będąc u władzy realizowali by te same działania - bo nie oferują całkowicie odmiennego programu gospodarczego. 

Cytat:No cóż będą zdecydowanie antyklerykałem, ale jednocześnie przeciwnikiem rozpasania socjalu, opiekuńczości państwa oraz będąc zdanie, że jest tym lepiej im się państwo w życie i pracę obywatela oraz "regulowanie gospodarki" mniej miesza, do tego nie mam żadnych fobii w stosunku do innych narodowości, państw, osób mających inny niż mój styl życia i "upodobania", a do tego jestem niewrażliwy na jakiejkolwiek slogany patriotyczno-narodowe, traktując układ państwo-obywatel jako "czysto biznesowy"  - raczej nie znajduję partii, która choćby w dużej części była zgodna z moimi przekonaniami.
Wszędzie znajdzie się nisza niszy ;-) Na podstawie w/w skromnego opisu strzelałbym w jakiś "postkorwinizm z ludzką twarzą", czyli egzystująca jeszcze gdzieś UPR czy bardziej nowe twory w postaci Partii Libertariańskiej... No a bardzo mainstreamowo to pewnie takie liberalne frakcje w Platformie Obywatelskiej są, choć oczywiście nie w głównym nurcie tej partii.
{~} Prezerwatyw Tradycja Radziecki
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości