25.11.2014, 09:02:40
(25.11.2014, 08:44:30)Jan Kaniewski link napisał(a): Wiem, że statystycznie takie przypadki mogą być i pierwsza zasada nie należy tych ludzi odtrącać, ale podstawy to stwierdzające nie mogą oprzeć się na "widzi mi się".A zdajesz sobie sprawę jak skomplikowana jest procedura zmiany płci? To są badania lekarskie i psychologiczne oraz normalna diagnoza lekarska jak w przypadku każdej innej choroby, co skutkuje odpowiednim skierowaniem. Potem kolejne - bardzo specjalistyczne w tym psychiatryczne, następnie dość długa terapia hormonalna. Potem trzeba przejść przez procedurę sadową (a to u nas nie jest proste i szybkie), aby prawnie zmienić płeć i mieć podstawę do operacji. To też nie jest łatwe - bo sądy powołują rodziny takich ludzi, sprawdzają czy nie sprzeciwów i taka procedura to ponoć minimum pół roku, a zwykle znacznie dłużej (jak u nas pracują sądy to chyba nie trzeba tłumaczyć). Dopiero potem może odbyć się operacja (a w zasadzie operacje - bo nie jest to jeden zabieg), która w sumie prosta nie jest i po niej jest dłuższy czas mało komfortowej rekonwalescencji. Ponoć cały proces minimum to 1,5 roku, ale przy bardzo dużej dozie szczęścia - często o wiele, czasem parokrotnie dłużej, zarówno ze względów medycznych, jak i prawnych. O kosztach nawet nie wspominam... Trudno tutaj mówić o operacjach zmiany płci wg "widzi mi się".
Zresztą w przypadku transseksualistów to nie jest problem prawny (jak w przypadku homoseksualistów), bo ci ludzie prawnie mają zmienioną płeć, ze wszystkimi tego konsekwencjami - to jest problem w akceptacji części społeczeństwa, zresztą tej samej, która ma zwykle gębę nabita frazesami "o miłości bliźniego" i takie tam...
(25.11.2014, 08:39:42)Kristian Iversen link napisał(a): Wyszedłem z założenia, że skoro ta operacja zmienia wygląd, to jest operacją kosmetyczną. Nijak nie chciałem umniejszyć powadze tej operacji, czy też jej ośmieszyć.Mam spore wątpliwości czy operacje podczas, których dokonuje się przeszczepu także nerwów są tylko operacjami zmiany wyglądu. Zresztą jest to operacja, która nie tylko zmienia wygląd, ale też w pewnym sensie (bo nie całkowicie) funkcjonowanie organów. Nie wspominając już, że takie operacje wykonują bardzo renomowane placówki medyczne i ludzie o naprawdę dużym dorobku w dziedzinie medycyny - często jeszcze mający dodatkowe warunki, w postaci honorowania opinii psychologicznych i seksuologicznych, od konkretnych, równie utytułowanych specjalistów.
![[Obrazek: 7GVD8cn.jpg]](https://i.imgur.com/7GVD8cn.jpg)
Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.
Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.