Nadszedł czas agrarnej dominacji
(25.11.2014, 10:51:30)Jan Kaniewski link napisał(a): No i tak powinno pozostać.
Medycznie jak najbardziej tak... i nie widzę tutaj żadnej tendencji dla zmian. Jednak co do procedur sądowych, to w sumie działania sądów rozciągające się w czasie nie z przyczyn merytorycznych, a tylko dlatego, że są one nadmiernie obciążone ilością rozpraw jednak warto chyba byłoby zmienić - i to bynajmniej nie tylko w sprawach o zmianę płci, tylko tak ogólnie... w każdych sprawach z jakimi musimy biegać do sądu.

(25.11.2014, 10:51:30)Jan Kaniewski link napisał(a): Bo obecnie to ja raczej widzę tendencje do tego aby jak we wspomnianej Kanadzie pozostawić rubrykę dotyczącą płci niewypełnioną od urodzenia.
Nie znam kanadyjskiego prawa (i w sumie mało mnie ono obchodzi... nie wybieram się), ale nie wiem czy czasem takie działania nie mają na celu ułatwień właśnie prawnych (w sensie niepotrzebnego rozciągania ich w czasie, konieczności zmiany wszystkich dokumentów, łącznie z metryką itd.)? Może jest to związane z innymi pozytywnymi działaniami państwa w stylu wczesnego wykrywania zaburzeń seksualności? To chyba trzeba by rozpatrywać bardziej kompleksowo i bez kompletnej wiedzy o kanadyjskich działaniach w tym zakresie trudno coś powiedzieć. Choć to chyba trochę przesadne - to w końcu problem dotykający 1/30 tys. mężczyzn i 1/100 tys. kobiet.

W sumie z tego co można wyczytać to akurat chcąc zrobić operacje zmiany płci za granicą (w krajach "cywilizowanych"... oczywiście, pomijam niektóre azjatyckie itp.) w zasadzie pod względem medycznym to wymogi się wiele nie różnią. Co najwyżej czas oczekiwania na badania i zabiegi operacyjne jest krótszy - ale znowu to coś co i u nas przydałoby się zmienić i to w stosunku nie do jakiś konkretnych, a ogólnie.

(25.11.2014, 10:51:30)Jan Kaniewski link napisał(a): O ile dzisiaj raczej są to rzeczywiście prawdziwe przypadki, uzasadnione to za chwilę może się okazać co innego. Ułatwienia w tej materii mogą prowadzić do zbyt frywolnego potraktowania tych spraw.
Znając (jak wspomniałem z bliskich obserwacji) problem życiowy takich ludzi (no jednej osoby, ale mi to wystarcza) to jakoś średnio sobie wyobrażam sobie "frywolność", co sugeruje poddawanie się takim skomplikowanym zabiegom operacyjnym "dla zabawy". Nie wspominając już nawet, że mężczyzna z tożsamością męską raczej nie będzie sobie niczego "obcinał", a kobieta z kobiecą tożsamością "doprawiała".

(25.11.2014, 11:13:39)Feliks Waldemar Spirkin link napisał(a): Zaraz zapewne zostanę nazwany faszystą, a ktoś inny zrobi mi wywód na pół strony...
Po co? Dyskusja z Tobą na jakikolwiek temat w sposób merytoryczny jest niemożliwa, co już sprawdziłem przy okazji kwestii historycznych i gospodarczych. Twoje podejście do jakiegokolwiek problemu kończy się na sloganach, gdy dochodzi do próby merytorycznej polemiki, dyskusję kończysz... bo zapewne nie masz nic do powiedzenia, albo nie potrafisz znaleźć merytorycznych kontrargumentów. A więc szkoda czasu....

A tymi obrazkami (i "inteligentnymi inaczej" komentarzami do nich), myleniem pojęć transseksualizmu, o którym jest aktualnie mowa z homoseksualizmem (a pewnie i zoofilią) - w zasadzie wykazujesz tylko jedno: niski poziom umysłowy ludzi spod znaku MW. Ale to coś czego zasadniczo nie trzeba wykazywać, bo to widać na pierwszy rzut oka i to od lat.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości