Nadszedł czas agrarnej dominacji
(28.11.2014, 16:48:27)Maciej Kamiński link napisał(a): Mamy kapitalizm? Mamy. Mamy działalność charytatywną? Mamy.
Ja tam ciągle słyszę o tym, że mamy w kraju etatystyczny socjalizm. Komunę nieledwie. Ale nawet jeżeli zgadzacie się ze mną w tym, że mamy kapitalizm, to zapewne nie zdziwicie się, że uważam, że nie powinniśmy.

A działalność charytatywna to wielkie gówno. To kwiatek do kożucha dla tych bogatych zazwyczaj, metoda na uspokojenie swoich sumień (wpłacę na Orkiestrę czy Caritas, to potem mogę nie płacić składek, bo to socjalizm). Niekiedy jest inaczej - składa się większa grupa, społecznośc lokalna i pomaga potrzebującym. to godne pochwały. Ale działalnośc charytatywna nie zastąpi państwowej działalności społecznej. Nie utrzyma chorych, bezdomnych i innych przy życiu. Nie pomoże im wyjść z dołków.

Wspaniałe jest to społeczeństwo "odpowiedzialnych". Gdybym nie był socjalistą, a na przykład katolikiem powiedziałbym pewnie "a niech wam się noga podwinie, zobaczymy jak zniesiecie tą odpowiedzialność". Ale nie powiem, mam tylko nadzieję, że znajdzie się dla was pomoc jakby tak się zdarzyło Smile

Cytat:Reklama dźwignią handlu, a dobór doradców to sprawa obarczona ryzykiem. Nikt przecież nie zmuszał do konkretnie takiej decyzji, prawda?
Argument z gatunku: gwałt to wina zgwałconej, mogła się tak nie ubierać, nie iść w pobliżu ciemnej uliczki, mogła nie iśc do dyskoteki gdzie jej wsypali proszki do drinka (mogła to przewidzieć!).

Cytat:Równości nie było, nie ma, i bądźmy szczerzy - nie będzie jej tak długo, aż ogół ludzkiej populacji nie spadnie do liczebności jednej sztuki.
Ludzie równi. Na to nic nie poradzicie. Choćbyście jakkolwiek nie wywyższali się nad pijanego w bramie - jesteście takim samym człowiekiem jak on. Ani lepszym, ani gorszym. Wiem, że łatwo jest budować swoje ego na "byciu lepszym". To jest naturalne. Ale z rzeczywistością sobie nie poradzicie.

Cytat:Lepsze takie coś niż siedzenie i narzekanie, jak to źle w tym kraju nie jest.
Oczywiście. Lepiej harować za głodową pensję niż faktycznie zdychać z głodu. Tyle że to jest "nie dość" lepsze.

Cytat:Właśnie dla takich przypadków wymyślono stypendia socjalne. Zmową milczenia jednak pomińmy prawidłowość ich funkcjonowania... bo jej po prostu nie ma.
Czy ja dobrze czytam? SOCJALNE? Kapitalizm nie toleruje takich brzydkich słów, odwołaj. Stypendia powinnny być CHARYTATYWNE. A w ogóle to najlepiej, jakby wzorem Amerykanów, wszyscy na studia się zadłużali...

Cytat:No niby tak - ale co właściwie państwo ma z tym wspólnego?
Państwo zostało ustanowione, aby wspierać swoich obywateli. Taki jest podstawowy cel ich zdania. Jeżeli obywatele są w potrzebie - to państwo powinno ich wesprzeć. Niezależnie od tego, czy ta potrzeba jest ich bezpośrednią winą, winą ich braku przewidywania czy też zdarzeń całkowicie niezależnych.

Cytat:Każde wyrażenie zawierające epitet "społeczny" jest li tylko wypaczeniem pierwotnego znaczenia.
A jakie jest pierwotne znaczenie społeczny? Jestem bardzo ciekaw. Zaraz dowiemy się, że było to "każdy sobie rzepkę skrobie".

Cytat:To jest życie, a nie baśnie braci Grimm...
Akurat baśnie braci Grimm, z ich oryginalną treścią bardzo dobrze pasowałyby do kapitalizmu.

Cytat:Sprowadzanie do absurdu zawsze fajne.
Ja tylko wpisywałem się w treść już podaną.
{~} Prezerwatyw Tradycja Radziecki
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości