29.12.2014, 17:44:57
(29.12.2014, 17:40:40)MvP link napisał(a): Ustawa w formie zaprezentowanej mija się z celem gdyż nie proponuje żadnych kar za jej złamanie. Podpisuję się pod propozycją utarty obywatelstwa.Nie wiem jaki jest cel pani poseł, aczkolwiek z moim celem się bynajmniej nie mija. Mój cel wprowadzenia tej ustawy jest napisany w poście zaczynającym ten wątek, pod samym projektem. Chodzi o to, żeby istniał jasny sygnał, iż głosowanie jest obywatelskim obowiązkiem. Nie chodzi o to, żeby obywateli za wszystko karać, ale by ich wychowywać w duchu demokracji i odpowiedzialności za społeczność.
(29.12.2014, 17:43:32)Tomasz Rabotowicz link napisał(a): [quote author=AndrzejSwarzewski link=topic=2428.msg24544#msg24544 date=1419867356]Od tego jesteśmy posłami by zmieniać ustawy a jeśli trzeba konstytucje. Jedyną sprawą jest to czy posłowie poprą mój pomysł.
Można wprowadzić opcję głosów pustych (której obecnie nie ma), jednakże niewiele by to zmieniło, poza ew. podniesieniem frekwencji. Uważam jednak, że obywatel powinien wziąć udział w wyborze swoich przedstawicieli.
Odbieranie obywatelstwa może i miałoby sens, aczkolwiek wymagałoby zmian także innych ustaw, a nie wiem, czy nie konstytucji...
[/quote]
Oczywiście. Ja byłbym skłonny się przychylić do tego pomysłu.
N.N