Projekt zmiany Ordynacji
(29.12.2014, 17:40:40)MvP link napisał(a): Ustawa w formie zaprezentowanej mija się z celem gdyż nie proponuje żadnych kar za jej złamanie. Podpisuję się pod propozycją utarty obywatelstwa.
Nie wiem jaki jest cel pani poseł, aczkolwiek z moim celem się bynajmniej nie mija. Mój cel wprowadzenia tej ustawy jest napisany w poście zaczynającym ten wątek, pod samym projektem. Chodzi o to, żeby istniał jasny sygnał, iż głosowanie jest obywatelskim obowiązkiem. Nie chodzi o to, żeby obywateli za wszystko karać, ale by ich wychowywać w duchu demokracji i odpowiedzialności za społeczność.

(29.12.2014, 17:43:32)Tomasz Rabotowicz link napisał(a): [quote author=AndrzejSwarzewski link=topic=2428.msg24544#msg24544 date=1419867356]
Można wprowadzić opcję głosów pustych (której obecnie nie ma), jednakże niewiele by to zmieniło, poza ew. podniesieniem frekwencji. Uważam jednak, że obywatel powinien wziąć udział w wyborze swoich przedstawicieli.
Odbieranie obywatelstwa może i miałoby sens, aczkolwiek wymagałoby zmian także innych ustaw, a nie wiem, czy nie konstytucji...
Od tego jesteśmy posłami by zmieniać ustawy a jeśli trzeba konstytucje. Jedyną sprawą jest to czy posłowie poprą mój pomysł.
[/quote]
Oczywiście. Ja byłbym skłonny się przychylić do tego pomysłu.
N.N

Wiadomości w tym wątku
Projekt zmiany Ordynacji - przez AndrzejSwarzewski - 29.12.2014, 17:27:16

Użytkownicy przeglądający ten wątek: