29.01.2014, 20:17:24
Cytat:Pytanie Wojskowe
Jak Kolega to Zrobił.
Chętnie poznał bym tajemnice malowania samolotów z Symulatora Lotnictwa w Barwy Sil Zbrojonych RB.
Symulator - Microsoft Flight Simulator X (+ trochę różnych dodatków "upiększających").
Samolot - T-34C Turbo Mentor (Alphasim - jeden z nielicznych tej nieistniejącej już firmy dodatków do FS, który wart był kupienia), co zresztą pasuje bo u nas te samoloty noszą oznaczenie T-1.
Jak się robi malowania? Większość płatnych dodatków do FSX, zawiera tzw. "Paint Kit" czyli malowanie samolotu w formacie PSD w warstwach. Otwiera się w Photoshopie i robi swoje malowania - potem darmowy już program DXTBmp, którym konwertuje się pliki zapisane jako BMP na DDS czytane przez symulator. Tworzy się nowe malowanie w odpowiednich plikach simka czyli folder skinu oraz odpowiednie wpisy w configach ... i można "latać".
Gorzej jest jak "paintkitu" nie ma - ale wtedy da się wstawić przynajmniej znaki rozpoznawcze, tylko do "dziubanina" czasem po pikseli - bo trzeba znak nałożyć na jedną warstwę i na znaku zrobić ślady nitów itd. Ale robiłem i takie, to i sobie jakoś poradzę. Choć jak jest "paintkit" to można łatwo (jak w przypadku tego T-34C/T-1) nałożyć też malowanie kadłuba. To pomarańczowe zrobiłem specjalnie dla eskadry szkolnej (aby samoloty mogące robić różne "głupie rzeczy" były widoczne z daleka), a testowy kamuflaż to mundurowy UCP powielony parę razy i nałożony na samolot.
Przynajmniej część samolotów występujących w SZ RB mam to będą pojawiały się z czasem następne - muszę poszukać bo gdzieś miałem B767 to zrobi się i "prezydencki"... :lol: :lol::lol:
![[Obrazek: 7GVD8cn.jpg]](https://i.imgur.com/7GVD8cn.jpg)
Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.
Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.