03.01.2015, 22:44:30
(03.01.2015, 22:31:19)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Nie bez powodu na całym świecie wprowadzono podział na artykuły i ustępy.Ktoś tutaj, niejaki Andrzej Swarzewski, apelował gdzieś chyba o stabilność. Tu masz stabilność w najlepszym wydaniu. A gdybym miał to wypunktować... konstytucja na 50 stron A4 byłaby.
Oprócz tego, dodawanie wszystkich ustaw w jedną, i to taką, której zmiany może dokonać minimum 2/3 parlamentu, to moim zdaniem nie jest dobre rozwiązanie.
Apeluję więc do posłów o odrzucenie ustawy w całości. Zmniejszy ona czytelność prawa i znacznie utrudni jakiekolwiek reformy.
Cytat:Czemuś mi skrócił ekstremalnie rozbudowaną listę sukcesyjną (a szczególnie - dlaczego rząd jest z niej wyłączony)?Bo nie ma rządu. Pełnię egzekutywy ma prezydent, który może część swojej władzy przekazać poprzez zarządzenie, np. sprawy zagraniczne Konstantemu.
Cytat:Tylko przekrocz próg, a Policja Cię dorwie...Możesz zmienić na 1/5, 1/6, 1/100. Nie rozumiem argumenty z proporcjonalnością. Przecież teraz też taki jest.
O pomyśle na proporcjonalny Parlament już się wypowiadałem, kiedy Hugon go proponował - i nie podoba mi się on.
Cytat:Konstytucyjne delegowanie do tego Prezydenta jest bez sensu.Ależ wszystko, prócz uczelni, jest w konstytucji.
Cytat:Możesz mi wyjaśnić, skąd taki pomysł?Szczytna idea OC nie przydaje się samochodom. Jako sędzia nie chciało mi się co każdą rozprawę o OC do prezydenta prosić.
Cytat:<Duma.>Prosz. :*
Cytat:Już chyba prędzej ludzie połapią się w kilkunastu ustawach niż zdaniach wielokrotnie złożonych.
Cytat:Yyy.... No wiesz Kristian, wciskanie kilku zdań w jedno nie jest najlepszym pomysłem. Bo np: artykuł KRI ma ciągle "które .... które .... które ....". Nie lepiej rozłączyć te zdania?
Cytat:Mam wątpliwości czy pewne szczegóły np. dotyczące wyborów (ale też inne) nie byłyby czytelniejsze w formie wypunktowanej. Czyta się dobrze, ale gdy z czasem trzeba się będzie do czegoś odwoływać, rozpatrywać wątpliwości to moim zdaniem układ "punktowy" byłby wygodniejszy.Taki był przecież zamiar. :o
Cytat:Szkoda, że do konstytucji USA jeszcze daleko.Bom niedokształcony.
(–) Kristian Arped