Bank dla mikronacji
Ja sądzę, że dało by to większą szansę na prawdziwą mikronacyjną gospodarkę. Celem może nawet nie chodzi tutaj wprost o integrację, ale do narzędzia do niej. I taki bank mógłby dawać tez szansę na wyczucie nastrojów, rozwijanie w dalszej perspektywie lepszych stosunków. Także mógłby zachęcić też tych którzy od razu nie chcą jakiejś integracji. Po prostu jeśli by to wypaliło to pierwszy raz albo jeden z nielicznych byłaby możliwość prowadzenia bardziej ciekawszych stosunków międzynarodowych, takie coś należy popierać dla samej idei.
To będzie także zachęcało do tworzenia struktur gospodarczych w poszczególnych mikronacjach.

A na marginesie w Bialenii mamy inflację rzędu ok. 400% i byłby to sposób na wyjście z patu. Jako Republika Bialeńska jesteśmy przygotowani  na wejście do "obiegu międzynarodowego". Nawet to zjawisko, które opisałem czyli inflacja nie jest nią tak w do końca. To dziwna sytuacja gdy faktycznie operuje się mniejszymi kwotami od obecnych na kontach może nawet mikroświat powinien poznać nowy termin ekonomii mikroświata - deinflację. To takie zawieszenie pomiędzy deflacją, a inflacją. Licząc wyszło mi, że w obiegu faktycznie obracamy teraz zaledwie ok.7%(po doliczeniu inwestycji) obecnych w gospodarce bialenów.
Nie daję gwarancji na ciągłą aktywność, ponad to, na ile mam siłę.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Bank dla mikronacji - przez inz_zwell - 16.12.2014, 22:59:30

Użytkownicy przeglądający ten wątek: