Deinflacja
(05.01.2015, 14:53:06)Jan Kaniewski link napisał(a): W takim razie tego co nam trzeba to po prostu dewaluacja bialenów. Inaczej są po prostu pustymi liczbami bez pokrycia w tym, co jest faktyczne, czyli ruchami gospodarczymi. Nie wiem wtedy w czym jest nasz spór? Skoro widać jak to się rozjeżdża, niczym tory po których jedziemy My wszyscy jako Republika Bialeńska, to najwyższy czas aby to ukrócić. Dlaczego kurczowo pozostajesz wtedy przy podejściu, że te niebotyczne liczby bialenów muszą być? Wcale nie muszą. Są po prostu bezwartościowe, bezużyteczne.
Dewaluacja niczego nie zmieni - poza tak naprawdę niepotrzebną robotą. Nie ma kompletnie znaczenia dla naszej gospodarki czy np. odejmiemy "jedno zero" i z 97300 BLN na koncie RB będzie 9730 BLN.

Do tego skomplikuje jeszcze kwestię rozliczeń, bo o ile teraz przy drobniejszej działalność czasami trzeba bawić się w zaokrąglenia - to po dewaluacji trzeba będzie się w nie bawić jeszcze częściej - co w zasadzie tylko przedłuża czas na zrobienie operacji, nie dając najmniejszego nawet zysku.

A zaokrąglenia i operowanie małymi kwotami jest faktem - przykłady:
- http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index...873.0.html
- http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index...862.0.html
- http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index...863.0.html

Nie ma więc najmniejszego problemu z wartością bialena... po prostu są różne transakcje, a duże kwoty również są w "obrocie", bo przecież dokonuje się transakcji na budowę miast, lotnisk, zakupy w zbrojeniówce itd. I tak system wartości jest sztucznie spłycony do absurdu (absurdu realowego, ale w mikronacji może być) spłycony, ale obecne wartości i kwoty pozwalają na w miarę wygodny obrót pomiędzy firmami i płaceniem różnie za różne rzeczy.

Nie ma najmniejszego sensu w jakiejkolwiek dewaluacji... w niczym nie pomaga (a tylko utrudnia życie), niczego nie zmieni - tylko dołoży nam roboty, a i tak gospodarka do domena niewielu osób, które często odkładają pewne działania z braku czasu. Z mojej strony całkowity sprzeciw jeśli chodzi o dewaluację, jako aktywnie prowadzącemu podmioty gospodarcze tylko mi to utrudni życie i doda całkowicie niepotrzebnej roboty, natomiast nie da najmniejszego zysku czy niczego nie ułatwi. Czyli jest całkowicie zbędnym zabiegiem.

Po raz kolejny powiem - chcesz w jakikolwiek sposób pomóc gospodarce RB to nie wymyślaj "głupot", tylko zabierz się osobiście i własnoręcznie za prowadzenia jednej, dwóch czy trzech firm lub przedsiębiorstw państwowych. To zdecydowanie bardziej pozytywnie wpłynie na gospodarkę (bo zwiększy się ruch na rynku) niż pisanie elaboratów o niczym i do niczego nie prowadzących.

Fakt, że akurat Tobie nie podobają się te wg Ciebie wysokie kwoty nie ma najmniejszego znaczenia - nie uczestniczysz osobiście w życiu gospodarczym RB, a tylko o nim piszesz od czasu do czasu (jak się "obudzisz").

Chcesz pomagać gospodarce?

Zacznij działać - dochodowe firmy leżą odłogiem... weź się za robotę i po jakimś czasie pogadamy co warto zmienić, co utrudnia życie itd. Na razie nie znajdziemy wspólnego języka, bo ja w gospodarce RB działam od jej utworzenia, a Ty tylko o niej rozprawiasz i to zwykle w sposób oderwany od rzeczywistości i od potrzeb osób w gospodarkę się tutaj bawiących.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Deinflacja - przez Jan Kaniewski - 05.01.2015, 13:30:50

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości