[Szczyt Wolnogradzki] Czy potrzebna jest druga OPM?
Ekscelencje,
Kluczowe pytanie brzmi: po co w ogóle powoływać międzynarodową organizację polskich mikronacji?
Za czasów OPM uważałem, że są trzy powody.
1) żeby mieć miejsce do dyskusji z udziałem możliwie wielu mikronacji,
2) by móc tworzyć chocby zaczątki prawa v-międzynarodowego,
3) aby mikronacje mogły miec instrument do realizacji ważnego aspektu wirtualnego państwa, jakim jest polityka zagraniczna.
Dziś każdy z tych powodów jest dobry. Widzę jednak ogromne obawy przed neo-OPM, obawy przed "biurokracją" (w OPM był sekretarz generalny i ew. zastępca, maksimum to 3 osoby na "etatach" - jaka więc biurokracja?), "zdominowaniem" (jak wszyscy są równi, kto kogo może zdominować), "przegadaniem" itp. Skoro tak, trzeba działać w taki sposób, aby uniknąć tych obaw.
ad 1 - stwórzmy - odtwórzymy? - Forum Polskich Mikronacji (takie przed-OPM), wyłącznie dla takich dyskusji. Nazwa może być dowolna, ale potrzebne są jakieś (minimum) warunki uczestnictwa i jakiś administrator, ew. moderator dyskusji (niekoniecznie sekretarz egeneralny).
ad 2 - tu już potrzeba czegoś innego, może jakiegoś centrum prawno-legislacyjnego, które proponowałoby takie konwencje? Może porozumienie kilku mikronacyjnych uczelni?
ad 3 - wobec spadku liczby obywateli v-świata, nie widzę obecnie szans na stworzenie miejsca, gdzie stale mogliby działać v-dyplomaci.
Reasumując: odtwórzmy nie OPM, a FPM; stwórzmy Centrum Prawa Międzynarodowego Polskich Mikronacji. Kierowana przeze mnie Hasselandzka Królewska Szkoła Wyższa służy swym wsparciem.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości