[Szczyt Wolnogradzki] Czy warto współpracować z innymi mikroświatami?
Ja oczywiście rozumiem stanowisko Szanownych Przedmówców, też swoją wypowiedź zacząłem od stwierdzenia, że "nie przyniesie nam mieszkańców, ani nie będzie prowadzona na szerszą skalę". To oczywiste, że sensowniejsze są działania na Pollinie i współpraca pomiędzy mikronacjami polskimi. Jednakże realizacja projektu współpracy z innymi mikronacjami byłaby fascynująca i niezwykle ciekawa, z pewnością napędzałaby aktywność w państwach biorących w tym udział i kierowała do tych państw osoby zainteresowane z innych mikronacji.
Generalnie rzecz biorąc, mikronacje mają być właśnie ciekawymi społecznościami, które realizują ambitne cele i robią fajne rzeczy. Rozpatrywanie wszystkiego przez pryzmat zysków i korzyści sprawia, że upodabniamy się do świata realnego, a nasze spotkania do rad nadzorczych jakichś wielkich firm. A przecież nadrzędnym celem mikronacji jest miłe spędzanie wolnego czasu i rozwijanie się, doskonalenie swoich umiejętności.
Być może, że z punktu widzenia mniejszych lub mniej aktywnych mikronacji sprawa wygląda inaczej i przywódcy widzą potrzebę walki o "przetrwanie". Bialenia jest jedną z tych mikronacji, które mogą sobie pozwolić na szeroko zakrojoną aktywność na wielu frontach. Sądzę też, że jakbyśmy wspólnie realizowali projekt nawiązywania kontaktów z innymi mikroświatami (albo też inny projekt, możliwości jest multum), to odbyłoby się to jednak z korzyścią dla aktywności w mikronacjach. I, wbrew pozorom, ten projekt były współpracą pomiędzy polskimi, wirtualnymi państwami. Ale współpracą ukierunkowaną w konkretnym celu, z mierzalnym sukcesem na końcu.

Ekscelencjo Zwell, wie może Ekscelencja, jak wygląda węgierski mikroświat? Choć węgierskiego nie znam, to zadowoliłyby mnie nawet linki do jakichś źródeł. Wink
N.N
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości